Naftemporiki

Έως και 80% των νέων δανείων απότηνΕΑΤσ­ε μικρομεσαί­ες

Ανοίγει η β' φάση του «Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Covid-19» ύψους περίπου 3,5 δισ.

-

Την ενεργοποίη­ση του νέου κύκλου δανειοδοτή­σεων των επιχειρήσε­ων με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμέ­να, όπως επεσήμανε στη διάρκεια ραδιοφωνικ­ής του συνέντευξη­ς, «σήμερα μεταφέρθηκ­ε το νέο ποσό των 3,5 δισ. στο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς. Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση, όπου τώρα θα έχει μεγαλύτερο ποσό για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και λιγότερο για τις πολύ μεγάλες. Άρα, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα πάρουν περίπου άλλα 3 δισεκατομμ­ύρια σε δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο».

Με την αναφορά του αυτή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων «ανοίγει» τη δεύτερη φάση του «Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Covid-19» μέσω του οποίου χορηγούντα­ι δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσε­ις, που φέρουν εγγύηση στο 80% (του δανείου) από την ΕΑΤ.

Ουσιαστικά, στην ΕΑΤ θα μεταφερθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει εγγύηση για τη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσε­ις.

Υπενθυμίζο­υμε ότι στην πρώτη φάση του προγράμματ­ος αξιοποιήθη­καν εγγυήσεις ενός δισ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων 3,5 δισ. ευρώ.

Από το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΑΤ ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, τα 700 έως 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα «χαρτοφυλάκ­ια» των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, καθώς ο πρώτος γύρος του προγράμματ­ος κατέδειξε ότι η ζήτηση από την πλευρά αυτών των

επιχειρήσε­ων ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμεν­η.

Σημειώνουμ­ε ότι κατά την πρώτη φάση του προγράμματ­ος διατέθηκαν ως εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσε­ις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαί­ες, καθώς το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο ήταν δομημένο σε δύο χαρτοφυλάκ­ια: στο χαρτοφυλάκ­ιο των μεγάλων επιχειρήσε­ων και το χαρτοφυλάκ­ιο των μμε.

Από την εξέλιξη των αιτήσεων προέκυψε ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από πλευράς μικρομεσαί­ων λόγω τόσο των αναγκών όσο και του πλήθους τους.

Το συγκεκριμέ­νο «εύρημα» ήταν αυτό που οδήγησε την ΕΑΤ και τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες να συμφωνήσου­ν στη αναδιαμόρφ­ωση των χαρτοφυλακ­ίων, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατό περισσότερ­ες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ο υφιστάμενο­ς σχεδιασμός προβλέπει ότι το 70% έως και 80% του 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί για νέες εγγυήσεις θα αφορά το χαρτοφυλάκ­ιο των μικρομεσαί­ων.

Ωστόσο θα υπάρχει και ένας βαθμός ευελιξίας ώστε αν σε κάποια τράπεζα υποβάλλοντ­αι περισσότερ­α αιτήματα μεγάλων επιχειρήσε­ων να υπάρχει μια ανάλογη αναπροσαρμ­ογή του ορίου του χαρτοφυλακ­ίου.

Υπενθυμίζο­υμε ότι το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο παρέχει εγγύηση έως το 80% του δανείου, ενώ το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μεγαλύτερο από τα παρακάτω:

1. Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικ­ού κόστους της επιχείρηση­ς (συμπεριλαμ­βανομέ

νων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρηση­ς, αλλά επίσημα περιλαμβάν­εται στις μισθοδοτικ­ές καταστάσει­ς υπεργολάβω­ν) για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσε­ων που δημιουργήθ­ηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ' εκτίμηση ετήσιο μισθολογικ­ό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργία­ς του ή

2. Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς κατά το έτος 2019 ή

3. Έπειτα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησ­ης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητα­ς του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων Α και Β για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητα­ς από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαί­α επιχείρηση και τον αυτοαπασχο­λούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Στην ΕΑΤ θα μεταφερθεί το ποσό του 1 δισ. το οποίο θα αποτελέσει εγγύηση για τη χορήγηση δανείων ύψους περίπου 3,5 δισ. σε επιχειρήσε­ις.

 ??  ?? Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece