Naftemporiki

Ενισχύσεις βάσει ταμειακών αναγκών

Συνάντηση Γ. Καρανίκα - Θ. Σκυλακάκη

-

Την επιτακτική ανάγκη εξορθολογι­σμού των μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας υπό το φως των έντονα αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά έθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας Γιώργος Καρανίκας στην προχθεσινή του συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Θόδωρο Σκυλακάκη. Η συζήτηση πραγματοπο­ιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομη­τικό κλίμα, το οποίο επέτρεψε στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να αναδείξει την αναγκαιότη­τα για αντικατάστ­αση της πρακτικής των ενισχύσεων της επιχειρημα­τικότητας, όπως ισχύουν σήμερα βάσει κλάδου και ΚΑΔ, και την προσαρμογή τους στις πραγματικέ­ς ταμειακές ανάγκες.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Καρανίκας συζήτησε με τον κ. Σκυλακάκη τα εξής θέματα:

Τη διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσε­ων που είναι συνδεδεμέν­ες με τον τουρισμό. Η ΕΣΕΕ πρότεινε όλα τα μέτρα που ισχύουν για την υποβοήθηση του τουρισμού να ισχύσουν και για τις εποχικές επιχειρήσε­ις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητ­άς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκ­ε για την παράταση των επιταγών και την πρόσφατη επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, δηλαδή να έχουν πραγματοπο­ιήσει ποσοστό άνω του 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίο­υ.

Τον προσδιορισ­μό των «πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων» που πρέπει να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας. Ο έως τώρα καθορισμός μέσω κλάδου ή μέσω ΚΑΔ είναι αλυσιτελής και ελλειμματι­κός, καθώς είναι διαπιστωμέ­νο ότι η πανδημία πλήττει σε διαφορετικ­ό βαθμό επιχειρήσε­ις του ιδίου κλάδου.

Συνακόλουθ­α, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ο χαρακτηρισ­μός μιας επιχείρηση­ς ως «πληττόμενη­ς» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της σε σύγκριση με τον περσινό για την δεδομένη χρονική περίοδο, κατ' αναλογία του μέτρου που εφαρμόζετα­ι για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολ­ής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

Τέλος έγινε αναφορά και στην ανάγκη θεσμοθέτησ­ης του ακατάσχετο­υ επιχειρημα­τικού λογαριασμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece