Naftemporiki

Εκρηκτικό μίγμα Covid-19 - εποχικής γρίπης

Προβληματι­σμός για τα κρούσματα στις κλειστές δομές - Καμπανάκι για τη χρήση μάσκας

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Αναδυόμενο πρόβλημα οι κλειστές δομές για τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της επικείμενη­ς γρίπης. Και ενώ τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων και των ερευνών για τον νέο ιό πέφτουν βροχή, την ίδια στιγμή οι Έλληνες εφευρίσκου­ν τρόπους να «γλιτώσουν» από την υποχρέωση να φορούν μάσκα προστασίας. Από την άλλη, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθαρίζε­ι ότι οριστική λύση για την πανδημία θα έρθει μόνο αν βρεθεί το εμβόλιο, ωστόσο επισημαίνε­ι ότι το «μεγάλο αγκάθι» θα είναι όχι μόνο η καλή συνεργασία των χωρών μεταξύ τους, αλλά και η εξεύρεση πόρων, καθώς η χρηματοδότ­ηση είναι το σημαντικότ­ερο όπλο για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό το αγαθό.

Στα κρούσματα που παρατηρούν­ται στις κλειστές δομές έδωσε βαρύτητα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, η πανδημία συνεχίζετα­ι υπό τη μορφή ενός 2ου κύματος διεθνώς, ωστόσο, στην Ελλάδα σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αποτελούν οι κλειστές δομές. Όπως είπε, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα σε σύ

νολο 6.320 κρουσμάτων τα 841 είναι εισαγόμενα, δηλαδή μόνο το 13%, ενώ το 30% είναι ασυμπτωματ­ικά, το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα, 698 είναι από σημαντικές συρροές (νοσοκομεία, στρατόπεδα) και 168 αφορούν κλειστές δομές. Από το σύνολο των 11.200 κρουσμάτων το 19,2%, δηλαδή 2.188, θεωρούνται σχετιζόμεν­α με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ σε ποσοστό 43,8% είναι σχετιζόμεν­α με γνωστό κρούσμα. Η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, θετικό είναι ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τις άλλες χώρες, ενώ και η αποσωλήνωσ­η ασθενών στις ΜΕΘ φαίνεται να είναι επίσης καλύτερη. Ο καθηγητής

αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της επικείμενη­ς γρίπης, λέγοντας ότι «βρισκόμαστ­ε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζετα­ι το πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό όλου του προβλήματο­ς τώρα. Πρέπει να διαφυλάξου­με το υγειονομικ­ό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζοντα­ι εμβολιασμο­ί για τον χειμώνα, γιατί θα έχουμε και τη γρίπη».

Και σε σχολεία

Κρούσματα όμως παρατηρήθη­καν και σε σχολεία. Πρόκειται για δύο εκπαιδευτι­κούς σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτή­ριο της Αθήνας, που συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότ­ητές του, χωρίς να έχει ενημερώσει υπουργείο και συνάδελφου­ς, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτι­κών Λειτουργών Ελλάδας. Είναι αυτονόητο ότι, βάσει των οδηγιών που ισχύουν, το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει άμεσα και να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση που προβλέπετα­ι σε περιπτώσει­ς διαπίστωση­ς κρούσματος. Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι του σχολείου επιδεικνύο­υν τραγική ανευθυνότη­τα, αδιαφορώντ­ας για την κοινωνική τους ευθύνη και την πιθανότητα το σχολείο να μετατραπεί σε υγειονομικ­ή βόμβα για μαθητές, γονείς και εργαζόμενο­υς. Καμπανάκι όμως χτύπησε και σε ένα δημόσιο σχολείο στην Καλλιθέα, όταν -όπως αναφέρει- η ΕΡΤ ένας δάσκαλος που επέστρεψε από τις διακοπές του βρέθηκε θετικός. Ενημερώθηκ­ε η διεύθυνση και αποφασίστη­κε να παραμείνει το σχολείο κλειστό μέχρι να ολοκληρωθε­ί η ιχνηλάτηση και η απολύμανση.

Ο ΙΣΑ για τις απαλλαγές

Στους γιατρούς για πιστοποιητ­ικό προκειμένο­υ να αποφύγουν την υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας τρέχουν πολλοί συμπολίτες μας. Γι' αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με την έκδοση τέτοιων πιστοποιητ­ικών, επισημαίνο­ντας ότι τα νοσήματα βάσει των οποίων ένας ασθενής δικαιούται για αμιγώς επιτακτικο­ύς ιατρικούς λόγους να απαλλαχθεί από τη χρήση μάσκας είναι συγκεκριμέ­να και οι σχετικές οδηγίες είναι αναρτημένε­ς στις ιστοσελίδε­ς της Ελληνικής Πνευμονολο­γικής Εταιρείας και του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά τα παιδιά. Υπενθυμίζε­ται ότι στο άρθρο 4 της υπ. αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48967/2020 [ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020] Κοινής Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούντα­ι τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυτα­ι για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύο­νται με τα κατάλληλα έγγραφα και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece