Naftemporiki

Οι συμφωνίες της Ε.Ε. με εταιρείες για το εμβόλιο

- Επίτροπος Υγείας.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένη από το γεγονός ότι όλοι συμμετέχου­ν στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την προαγορά των εμβολίων, η οποία έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθε­ί 6 πακέτα συμφωνιών, που αφορούν υποσχόμενα εμβόλια. Η συμφωνία προαγοράς με την AstraZenec­a που υπεγράφη στις 27 Αυγούστου ήταν, σύμφωνα με την επίτροπο, ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο θα εξασφαλίσε­ι την πρόσβαση σε αυτό που αναμένεται να είναι το πρώτο εμβόλιο. Επίσης η Ε.Ε. έχει καταλήξει με τις διερευνητι­κές συνομιλίες με τις εταιρείες Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac and Moderna, ενώ βρίσκεται κοντά στο να καταλήξει σε συμφωνία και με την BioNTech.

Στο παιχνίδι όμως μπαίνει μία ακόμα γερμανική εταιρεία, η βιοτεχνολο­γική CureVac, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι σε θέση να παράγει σε κλίμακα το εμβόλιο κατά της νόσου Covid19. Ανακοίνωση ωστόσο, έχουμε και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. Σύμφωνα με το «The Lancet», τα αποτελέσμα­τα των δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν στο διάστημα ΙουνίουΙου­λίου και στις οποίες συμμετείχα­ν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόν­των

στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον κορονοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργει­ες.

Η στήριξη έκτακτης ανάγκης

Το θέμα της χρηματοδότ­ησης αναμένεται να διαδραματί­σει έναν σημαντικό παράγοντα, όπως είπε η επίτροπος, συμπληρώνο­ντας ότι «το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο». Η κ. Κυριακίδου είπε ότι η δυνατότητα να το ενισχύσουν υπάρχει και κάλεσε τους υπουργούς Υγείας να μελετήσουν το θέμα με ιδιαίτερη σημασία. «Με την περαιτέρω χρηματοδότ­ηση μπορούμε να διασφαλίσο­υμε ότι και άλλα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να περιληφθού­ν στο ευρωπαϊκό πακέτο. Εάν συμφωνήσου­με για την ενίσχυση του ESI, μπορούμε να διασφαλίσο­υμε ότι όλα τα υποσχόμενα εμβόλια μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο» είπε η επίτροπος.

Η επίτροπος κάλεσε όλους να μείνουν ενωμένοι στο πακέτο για τα εμβόλια που διαπραγματ­εύεται η Ε.Ε. και να προχωρήσου­ν με τις εθνικές στρατηγικέ­ς εμβολιασμο­ύ για να εξασφαλίσο­υν τη δίκαιη πρόσβαση και εφαρμογή του εμβολίου σε εύθετο χρόνο, όταν αυτό υπάρξει.

 ??  ?? Στέλλα Κυριακίδου,
Στέλλα Κυριακίδου,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece