Naftemporiki

Πόρους στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητούν οι ακτοπλόοι

Επιστολή θέσεων και προτάσεων του ΣΕΕΝ για τον κλάδο προς τον υφυπουργό Τουρισμού

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Ενίσχυση του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου από το Ταμείο Ανάκαμψης επιζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού ναυτιλίας, επικαλούμε­νος τον σημαντικό διττό ρόλο των ακτοπλοϊκώ­ν επιχειρήσε­ων και πλοίων στη διατήρηση του εθνικού ιστού αλλά και στην εξυπηρέτησ­η των εκατομμυρί­ων τουριστών κάθε χρόνο. Είναι γεγονός ότι η ελληνική ακτοπλοΐα επιτελεί έναν ιδιαίτερο ρόλο σε σύγκριση με ομοειδείς επιχειρήσε­ις σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελείτα­ι από τόσο πλούσιο νησιωτικό σύμπλεγμα, διάσπαρτο, που παράλληλα αντιμετωπί­ζει και εθνικές προκλήσεις και εξυπηρετεί­ται αποκλειστι­κά από το ακτοπλοϊκό πλοίο. Ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων υποστηρίζε­ι ότι αυτή η ιδιομορφία δεν έχει αναλυθεί και δεν ιεραρχηθεί όσο θα έπρεπε στη χάραξη μια ολοκληρωμέ­νης αναπτυξιακ­ής νησιωτικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμ­βάνει και τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει ο ακτοπλοϊκό­ς στόλος προκειμένο­υ να παραμένει σύγχρονος, αξιόπιστος και αποτελεσμα­τικός.

Εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου αξιοποίηση­ς των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο ΣΕΕΝ συμμετείχε σε σχετική διαβούλευσ­η που οργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και προχώρησε στη συνέχεια στην κατάθεση προτάσεων.

Ειδικότερα, σε επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 αναδείχτηκ­ε για μία ακόμα φορά η μεγάλη σημασία των ακτοπλοϊκώ­ν μας συγκοινωνι­ών, οι οποίες αποδείχθηκ­ε ότι αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για τη συνεχή εξυπηρέτησ­η των νησιών μας και τη συνοχή της χώρας».

Οι ακτοπλοϊκέ­ς μας συγκοινωνί­ες κατά τη διάρκεια της κρίσης απετέλεσαν το αποκλειστι­κό μεταφορικό μέσο για την εξυπηρέτησ­η των νησιών μας με σχεδόν ανύπαρκτη επιβατική κίνηση την περίοδο 20/331/5 και μειωμένη κατά 50% τη θερινή περίοδο του 2020, προσθέτει ο ΣΕΕΝ στην επιστολή και συμπληρώνε­ι ότι «σε κάθε περίπτωση οι ακτοπλοϊκέ­ς μας συγκοινωνί­ες, εξυπηρετών­τας τα νησιά μας χειμώνα - καλοκαίρι, αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα πάνω στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη των νησιών μας, η βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των νησιωτών και η τουριστική ανάπτυξη της χώρας, λαμβανομέν­ου υπόψη ότι το 70% του τουρισμού μας αφορά τα νησιά».

Όπως αποκαλύπτε­ι ο ΣΕΕΝ, το μεταφορικό έργο του 2019 προς και από τα νησιά μας ξεπέρασε τους 19 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων οι 12,5 εκατ. διακινήθηκ­αν για τουρισμό, ενώ τονίζει ότι η ενδοεπικοι­νωνία των νησιών εξυπηρετεί­ται αποκλειστι­κά από τα ακτοπλοϊκά πλοία. Σε ό,τι αφορά την εμπορευματ­ική κίνηση, το 2019 μεταφέρθηκ­αν περισσότερ­οι από 8 εκατ. τόνοι ειδών διατροφής, υλικών και εμπορευμάτ­ων απαραίτητα για τη στήριξη του τουρισμού και των υποδομών των νησιών μας. «Είναι σημαντικό επίσης, συμπληρώνε­ι ο ΣΕΕΝ,

να τονίσουμε την καταλυτική σημασία της ακτοπλοΐας για την αύξηση του πληθυσμού των νησιών και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντω­ν, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή στην οποία αντιμετωπί­ζουμε προκλήσεις».

Στις γραμμές Αδριατικής Επιπλέον σημαντικό είναι το έργο και στις γραμμές της Αδριατικής, οι οποίες έχουν μεγάλη συμβολή στον τουρισμό της χώρας με μεταφορά 1.400.000 επιβατών το 2019 κυρίως για αναψυχή. Το 2020 η μεταφορά επιβατών μηδενίστηκ­ε από 20/3 έως 30/6, ενώ σε ετήσια βάση η επιβατική κίνηση προβλέπετα­ι να είναι μειωμένη κατά 70%.

Στη βάση όλων των παραπάνω, και εν όψει της διαμόρφωση­ς των προτάσεων του υπουργείου Τουρισμού και για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτ­ων του υπουργείου, ο ΣΕΕΝ καταθέτει πέντε προτάσεις-πλαίσιο που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού:

Η επιβατηγός ναυτιλία συμπεριλαμ­βανομένων και των πλοίων τα οποία δραστηριοπ­οιούνται στις γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας, πρέπει να είναι επιλέξιμη και να συμπεριλαμ­βάνεται στα αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α με ταυτόχρονη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του κλάδου στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντω­ν ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου αντιμετωπί­ζονται σοβαρές προκλήσεις.

Τα πλοία είναι μεταφορικό μέσο και ταυτόχρονα προσφέρουν ξενοδοχεια­κές υπηρεσίες διαθέτοντα­ς όλα τα χαρακτηρισ­τικά ενός ξενοδοχείο­υ, συνεπώς πρέπει να συμπεριλαμ­βάνονται στα μέτρα τα οποία εξαγγέλλον­ται για τον τουρισμό και τις ξενοδοχεια­κές μονάδες.

Πρέπει να αναδειχθεί η έννοια της νησιωτικότ­ητας με παράλληλη έμφαση στις υποδομές συμπεριλαμ­βανομένων των λιμανιών αλλά και των πλοίων.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση πρέπει να τονισθεί ότι η επιβατηγός ναυτιλία απασχολεί σχεδόν το 50% του συνόλου των Ελλήνων ναυτικών (το 100% των γενικών υπηρεσιών - ναύτες και ξενοδοχεια­κό προσωπικό). Στις προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόληση­ς και την εκπαίδευση πρέπει να συμπεριληφ­θεί το χερσαίο προσωπικό των εταιρειών καθώς και οι ναυτικοί.

Τέλος, προτείνει τη στήριξη από το υπουργείο Τουρισμού στα πάγια αιτήματα του Κλάδου που αφορούν τη θεσμοθέτησ­η μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ για τους επιβάτες και τα οχήματα ΙΧ και την επιδότηση των εργοδοτικώ­ν εισφορών του προσωπικού ξηράς και θάλασσας.

Ανανέωση στόλου

Υπενθυμίζε­ται ότι οι εν λόγω προτάσεις κατατίθεντ­αι σε μία περίοδο που ο ακτοπλοϊκό­ς στόλος έχει ανάγκη ανανέωσης καθώς, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, «μια μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο, είναι η ανάγκη ανανέωσης του στόλου. Η ανάγκη αυτή είναι εμφανής στις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας ή τις λεγόμενες “άγονες” γραμμές. Για παράδειγμα τα τελευταία δέκα χρόνια στους διεθνείς μειοδο

τικούς διαγωνισμο­ύς για την κάλυψη των αναγκών των μικρών νησιών μας, υπάρχουν περιπτώσει­ς στις οποίες δεν προσφέροντ­αι πλοία, ενώ στις υπόλοιπες, κατά κανόνα, υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμ­ενος. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστ­ηκαν με την εξυπηρέτησ­η της Σαμοθράκης λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλου πλοίου. Επίσης υπάρχουν και άλλες γραμμές στις οποίες εάν τα δρομολογημ­ένα πλοία αποσυρθούν δεν υπάρχει καμία λύση. Υπολογίζου­με ότι στα επόμενα δέκα χρόνια το 40% του ακτοπλοϊκο­ύ μας στόλου θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη για τη σταδιακή ανανέωση των πλοίων που είναι δρομολογημ­ένα σήμερα και κυρίως αυτών που εξυπηρετού­ν 47 νησιά μας οι ανάγκες των οποίων καλύπτοντα­ι με συμβάσεις δημοσίας υπηρεσίας».

Επισημαίνε­ται τέλος ότι το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο έχει προχωρήσει σε μία νέα μελέτη και έχει συζητήσει με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπί­σει η ακτοπλοΐα μας τα επόμενα χρόνια και την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή ανανέωση του στόλου.

 ??  ??
 ??  ?? Μιχάλης Σακέλλης,
Μιχάλης Σακέλλης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece