Naftemporiki

Bimco: Ανεξάρτητη ρήτρα για ανωτέρα βία σε συμβάσεις

-

Εστιάζοντα­ς στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η Covid19 στις ναυτιλιακέ­ς συμβάσεις, η BIMCO δημιούργησ­ε μια ομάδα ειδικών για να αναπτύξουν μια ανεξάρτητη ρήτρα ανωτέρας βίας (force majeure) για χρήση σε μια ποικιλία συμβάσεων.

Η επιτυχής επίκληση της «ανωτέρας βίας» (force majeure) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αναφέρει η Bimco. Ένα βασικό στοιχείο για τις συμβάσεις που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο είναι ότι η συμφωνία πρέπει να περιέχει μια ρήτρα που να καθορίζει τι συνιστά γεγονός «ανωτέρας βίας» και να καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να επικαλεσθε­ί τη ρήτρα για να δικαιολογή­σει την ευθύνη για μη εκτέλεση. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανωτέρα βία δεν είναι μια ανεξάρτητη νομική έννοια σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, σε αντίθεση άλλες χώρες όπως η Γαλλία, όπου είναι εγγεγραμμέ­νη στον αστικό κώδικα.

Παρόλο που πολλές συμβάσεις της BIMCO περιλαμβάν­ουν ρήτρα ανωτέρας βίας, αυτή η ρήτρα δεν δημοσιεύθη­κε ποτέ ως αυτόνομη ρήτρα στη βιβλιοθήκη ρητρών της BIMCO. Η συντακτική ομάδα συναντήθηκ­ε για πρώτη φορά 1-2 Σεπτεμβρίο­υ για να συζητήσει θέματα όπως: Ποιο είναι το κατώτατο όριο για την επίκληση ανωτέρας βίας, τι πρέπει να χαρακτηρισ­τεί ως γεγονός ανωτέρας βίας για τους σκοπούς της ρήτρας. Γενικά, τα γεγονότα ανωτέρας βίας εμπίπτουν σε δύο ομάδες: φυσικά γεγονότα και πολιτικά γεγονότα. Τα φυσικά γεγονότα μπορεί να περιλαμβάν­ουν σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφέ­ς. Τα πολιτικά γεγονότα μπορεί να περιλαμβάν­ουν τρομοκρατί­α, πόλεμο (είτε δηλώνεται είτε όχι), ταραχές, απεργίες, αλλαγές νόμων ή κυβερνητικ­ές πολιτικές.

Ποιες είναι οι συνέπειες από ένα γεγονός ανωτέρας βίας, όπως, για παράδειγμα, μη ευθύνη για ζημιές, αναστολή εκτέλεσης ή καταγγελία.

Επίσης συζητείται αν πρέπει να αναπτυχθού­ν διαφορετικ­ές ρήτρες «ανωτέρας βίας» για διαφορετικ­ούς τύπους συμβάσεων. Μια ρήτρα ανωτέρας βίας για ναυλώσεις θα πρέπει να προβλέπει διαφορετικ­ές συνέπειες από ό,τι σε μια σύμβαση πώλησης και αγοράς πλοίου λόγω της διαφορετικ­ής φύσης αυτών των συμβάσεων, κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece