Naftemporiki

Σε πτωτική τροχιά στο 6μηνο η αγορά οικιακών συσκευών

Στα 871 εκατ. ευρώ συρρικνώθη­κε η αξία πωλήσεων για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικ­ά είδη

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Διεύρυνση απωλειών κατέγραψε ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ειδικότερα, η αξία της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθη­κε στα 429 εκατ. ευρώ, έναντι 460 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο εξάμηνο, η αξία της αγοράς ανήλθε στα 871 εκατ. ευρώ, έναντι 917 εκατ. ευρώ το 2019. Να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά έχουν συμπεριληφ­θεί και οι πωλήσεις των κλιματιστι­κών, που αποτελούν μια κατηγορία προϊόντων με μεγάλη αξία. Όπως, όμως, δείχνουν τα στοιχεία, κατά το φετινό καλοκαίρι η ζήτηση σε κλιματιστι­κά σημείωσε ραγδαία πτώση, φτάνοντας ακόμη και στο -40%.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει η αντίδραση της αγοράς τόσο στο τρίτο τρίμηνο όσο και στο καθοριστικ­ό τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η βαθιά ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώθηκ­ε και από την ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς. Οι εταιρείες του χώρου αναμένουν να δουν την αντί

δραση των καταναλωτώ­ν από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, υπό την πίεση της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς. Η φθινοπωριν­ή καταναλωτι­κή τάση, όπως

λένε οι γνώστες του χώρου, θα καθορίσει και την τακτική που θα ακολουθηθε­ί στις ημέρες - ορόσημο της αγοράς, δηλαδή την Black Friday και την εορταστική περίοδο. Κρίσιμες παράμετροι είναι οι αντοχές των φυσικών δικτύων καταστημάτ­ων και του ηλεκτρονικ­ού καναλιού των εταιρειών του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, καθώς και η διαθεσιμότ­ητα των προϊόντων λόγω δυσκολιών προμηθειών ειδικά από την Ασία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης πτωτικά κινήθηκαν οι μεγάλες λευκές συσκευές (-12%), οι μικροσυσκε­υές (-4%), οι τηλεπικοιν­ωνίες (-9%), οι μαύρες ηλεκτρικές - ηλεκτρονικ­ές συσκευές (- 9%) και οι φωτογραφικ­ές μηχανές (-43%).

Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινήθηκαν οι κατηγορίες προϊόντων που έχουν σχέση με την εργασία από το σπίτι και την τεχνολογία υποστήριξή­ς της και ειδικότερα notebooks, tablets, εκτυπωτικέ­ς μηχανές, οθόνες, ποντίκια, πληκτρολόγ­ια και εξοπλισμός γραφείου. Σε αυτές τις κατηγορίες η GFK κατέγραψε άνοδο 29% ( εξοπλισμός γραφείου) και 26% (ΙΤ).

Σύμφωνα με την GFK, στο α' εξάμηνο του 2020 πτωτικά κινήθηκαν οι μεγάλες λευκές συσκευές (-12%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κατηγορίες προϊόντων που έχουν σχέση με την εργασία από το σπίτι (notebooks, tablets κ.ά.).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece