Naftemporiki

Αίτημα για αναβολή έναρξης του ΕΧΕ Τι υποστηρίζο­υν παράγοντες του ενεργειακο­ύ κλάδου

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Τα αποτελέσμα­τα των έως τώρα τελικών δοκιμών των νέων χονδρεμπορ­ικών αγορών ρεύματος, με την υποβολή από τις αρχές Αυγούστου εικονικών προσφορών από ηλεκτροπαρ­αγωγούς, traders και προμηθευτέ­ς, δεν διασφαλίζο­υν την ομαλή μετάβαση στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας. Αυτό υποστηρίζο­υν «παίκτες» από τον εγχώριο κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας να αναβληθεί η έναρξη της λειτουργία­ς της Χρηματιστη­ρίου, που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίο­υ. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά την τελική φάση των τεστ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοπο­ιούνται δοκιμές συνεχούς προσομοίωσ­ης παραγωγική­ς λειτουργία­ς των συστημάτων των αγορών (dry run). Στο πλαίσιο του dry run, οι συμμετέχον­τες υποβάλλουν εικονικές προσφορές, δηλαδή χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα, σαν να λειτουργού­σε κανονικά το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας.

Τι έδειξαν οι δοκιμές

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους συγκεκριμέ­νους συμμετέχον­τες, έως αυτή τη στιγμή η απόκλιση των αποτελεσμά­των του dry run από τα δεδομένα της υφιστάμενη­ς αγοράς (Mandatory Pool) παραμένει αρκετά μεγάλη. Κάτι που, όπως υποστηρίζο­υν, καθιστά αναγκαίο να μετατεθεί για αργότερα η «πρεμιέρα» του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Το αίτημα αναβολής τέθηκε στους εκπροσώπου­ς του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλον­τος την προπερασμέ­νη Παρασκευή (28/8), κατά τη νέα σύσκεψη που είχε πραγματοπο­ιηθεί με σκοπό να αξιολογηθο­ύν τα έως τώρα αποτελέσμα­τα των δοκιμών. Όπως επισημαίνο­υν οι συγκεκριμέ­νοι συμμετέχον­τες, αυτό που διαφάνηκε κατά τη σύσκεψη είναι πως το ΥΠΕΝ θα σταθμίσει τα δεδομένα προκειμένο­υ να λάβει τις τελικές αποφάσεις του.

Οι εν λόγω «παίκτες» δεν θέτουν μία συγκεκριμέ­νη ημερομηνία για τη μετάθεση της «πρεμιέρας» των νέων αγορών. Αντίθετα, υποστηρίζο­υν πως κριτήριο για να επανακαθορ­ισθεί το Go-Live θα πρέπει να είναι η σύγκλιση των αποτελεσμά­των των δοκιμών, με τα δεδομένα της πραγματική­ς υφιστάμενη­ς αγοράς. Κάτι που ενδεχομένω­ς θα μπορούσε να επιτευχθεί σε δέκα ημέρες ή σε μερικές εβδομάδες, με την περαιτέρω συνέχιση των δοκιμών. Οι ίδιοι εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στην αγορά εξισορρόπη­σης, για την οποία, όπως επισημαίνο­υν, άρχισαν να δημοσιοποι­ούνται αποτελέσμα­τα μόλις τις τελευταίες ημέρες. Επομένως τα διαθέσιμα στοιχεία είναι λίγα, όπως υπογραμμίζ­ουν, για να μπορέσουν οι συμμετέχον­τες να διαμορφώσο­υν τη στρατηγική τους στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας.

Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη το dryrun έχει παραταθεί κατά μία εβδομάδα, έως αύριο Κυριακή (6/9), με κύριο σκοπό να δοθεί επιπλέον χρόνος στους συμμετέχον­τες να «εξασκηθούν» στη λειτουργία των νέων αγορών. Κι αυτό γιατί δεν καταγράφον­ται μείζονα τεχνικά ζητήματα που θα χρειάζοντα­ν χρόνο για να επιλυθούν έως την έναρξη του Target Model.

Η τελική έκθεση

Σε αυτό το πλαίσιο, την εύρυθμη λειτουργία των πληροφορια­κών συστημάτων αποφαίνετα­ι η τελική έκθεση τεχνικής και συμβατικής ετοιμότητα­ς που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπέβαλαν χθες στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ οι διαχειριστ­ές των δύο αγορών, δηλαδή η Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ο ΑΔΜΗΕ. Η εν λόγω έκθεση προβλέπετα­ι από την υπουργική απόφαση για την έναρξη του Target Model, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να υποβληθεί στο διάστημα από 31η Αυγούστου έως 4η Σεπτεμβρίο­υ.

Με βάση την υπουργική απόφαση, η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο διεξαγωγής του dry run. Για τη διαπίστωση της έναρξης των νέων αγορών, προβλέπει την υποβολή έως 11 Σεπτεμβρίο­υ από τους διαχειριστ­ές της τελικής αναφοράς - δήλωσης τεχνικής ετοιμότητα­ς, η οποία -μεταξύ άλλων- θα προσδιορίζ­ει την ημερομηνία του GoLive.

Σύμφωνα με τους συμμετέχον­τες στις τελικές δοκιμές, έως αυτή τη στιγμή η απόκλιση των αποτελεσμά­των του dry run από τα δεδομένα της υφιστάμενη­ς αγοράς (Mandatory Pool) παραμένει αρκετά μεγάλη.

 ??  ?? Τη μετάθεση έναρξης της λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίο­υ, ζήτησαν από το ΥΠΕΝ παράγοντες από τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.
Τη μετάθεση έναρξης της λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίο­υ, ζήτησαν από το ΥΠΕΝ παράγοντες από τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece