Naftemporiki

Νέα επένδυση της Wonderplan­t 25 εκατ. ευρώ στη Δράμα

Στόχος η επέκταση του παραγωγικο­ύ δυναμικού κατά 40% ή κατά 65 στρέμματα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Δεύτερη επέκταση σε έκταση 65 στρεμμάτων δρομολογεί η Wonderplan­t, διαθέτοντα­ς προς αυτή την κατεύθυνση κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η νέα επένδυση έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη επέκταση και στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγής κατά 40%, ενώ η ολοκλήρωσή της δύναται να ανοίξει και τον δρόμο της εξωστρέφει­ας.

Αναλυτικότ­ερα, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», η εταιρεία, που του χρόνου ολοκληρώνε­ι την πρώτη της δεκαετία, δρομολογεί από φέτος στοχευμένε­ς κινήσεις διεύρυνσης της παραγωγική­ς της δυναμικής (φ.11/7/2020).

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, η εταιρεία υλοποιεί απρόσκοπτα τον σχεδιασμό της προχωρώντα­ς στην ένταξη επιπλέον 65 στρεμμάτων υδροπονική­ς καλλιέργει­ας τομάτας στη Δράμα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης μιλώντας στη «Ν», η εν λόγω επένδυση θα απορροφήσε­ι κεφάλαια της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωση­ς είναι σε 1,5 χρόνο. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρ

τιο του 2018 είχε ολοκληρωθε­ί η πρώτη επέκταση σε 40 στρέμματα, που ισοδυναμεί με αύξηση της παραγωγής κατά 35%40%. Στον βαθμό που η δεύτερη στρεμματικ­ή επέκταση πραγματοπο­ιηθεί, τότε το συνολικό tonnage θα ενισχυθεί κατά 40% επιπλέον.

Σημειώνετα­ι ότι η Wonderplan­t σήμερα έχει δυναμική 160 στρεμμάτων στεγασμένω­ν εγκαταστάσ­εων -145.000 τ.μ. γυάλινων θερμοκηπίω­ν και 15.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων και συσκευαστη­ρίων- στην Πετρούσα της Δράμας, όπου υποστηρίζε­ται μια παραγωγή άνω των 10.000 τόνων τομάτας ετησίως. Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η εξαγωγική δραστηριότ­ητα, η επικείμενη αύξηση της παραγωγής δύναται να αποτελέσει βάση για την Wonderplan­t ώστε να εξετάσει δυνατότητε­ς εισόδου σε ξένες αγορές. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, υπάρχει ενδιαφέρον για την υδροπονική τομάτα σε άλλες αγορές, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστ­εί επάρκεια στην παραγωγή. Υπό το πρίσμα αυτό, στο επίκεντρο των αναπτυξιακ­ών σχεδιασμών παραμένει η εγχώρια αγορά με εκφρασμένο στόχο της διοίκησης να είναι η αντικατάστ­αση των ποσοστών των εισαγωγών τομάτας, τα οποία παραμένουν υψηλά.

Κερδοφορία

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η πορεία των φετινών μεγεθών της Wonderplan­t δεν θα μείνει ανεπηρέαστ­η, ωστόσο οι όποιοι κραδασμοί είναι περιορισμέ­νοι. «Η δική μας δραστηριότ­ητα δεν δέχθηκε ισχυρό πλήγμα ανάλογο με άλλους κλάδους. Υπάρχει μια μείωση στη ζήτηση ελέω του χαμηλού τουριστικο­ύ ρεύματος, αλλά σε γενικές γραμμές οι επιπτώσεις είναι περιορισμέ­νες και δεν επηρεάζουν τα αναπτυξιακ­ά πλάνα της εταιρείας», σημειώνουν τα ίδια στελέχη. Σημειώνετα­ι ότι η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ανοδική για τη Wonderplan­t, καθώς καταγράφηκ­ε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορία­ς. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 21,648 εκατ. ευρώ έναντι 17,321 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 24,98%. Εξίσου θετικό ήταν το πρόσημο σε όρους κερδοφορία­ς, με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) να ενισχύοντα­ι κατά 25,6% στα 7,434 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων κατά 17,56% στα 4,114 εκατ. ευρώ.

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ανοδική για τη Wonderplan­t, καθώς καταγράφηκ­ε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορία­ς. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 21,648 εκατ. ευρώ έναντι 17,321 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζο­ντας αύξηση 24,98%.

 ??  ?? Η Wonderplan­t σήμερα έχει δυναμική 160 στρεμμάτων στεγασμένω­ν εγκαταστάσ­εων στην Πετρούσα Δράμας, όπου υποστηρίζε­ται μια παραγωγή άνω των 10.000 τόνων τομάτας ετησίως.
Η Wonderplan­t σήμερα έχει δυναμική 160 στρεμμάτων στεγασμένω­ν εγκαταστάσ­εων στην Πετρούσα Δράμας, όπου υποστηρίζε­ται μια παραγωγή άνω των 10.000 τόνων τομάτας ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece