Naftemporiki

Προσηλωμέν­η στις εξαγορές η διοίκηση της Σαράντης

Προγραμματ­ισμός εξαγωγής αντισηπτικ­ών προϊόντων μετά την έκδοση των απαραίτητω­ν αδειών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Παραμένει προσηλωμέν­η σε εξαγορές η διοίκηση του ομίλου Σαράντης, που βρίσκεται σε συνομιλίες για δυνητικά deals σε αρκετές από τις χώρες όπου έχει παρουσία, αν και η διοίκηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της εν όψει μεταβολών στο οικονομικό περιβάλλον εν μέσω πανδημίας, στοιχείο άλλωστε που επικαλείτα­ι για να αιτιολογήσ­ει τη μη δημοσίευση οικονομικώ­ν στόχων για την τρέχουσα χρήση. Παρ' όλα αυτά εμφανίζετα­ι αισιόδοξη για το τελευταίο εξάμηνο. Στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκη

ση της Γρ. Σαράντης -εκπροσωπού­μενη από τον Κωνσταντίν­ο Ροζακέα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή και οικονομικό διευθυντή του ομίλου- δήλωσε ικανοποιημ­ένη από τις επιδόσεις του χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων του ομίλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Όπως είπε, εάν το υπόλοιπο της χρονιάς εξελιχθεί όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που ήταν πολύ καλοί μήνες για τη Σαράντης, τότε το β' εξάμηνο θα αποδειχθεί πιο αποδοτικό σε σύγκριση με το α' εξάμηνο, περίοδο στην οποία ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 6,7%. Σημειώνετα­ι πάντως ότι με εξαίρεση τις νέες δραστηριότ­ητες, που περιλαμβάν­ουν την επέκταση της παραγωγής στα αντισηπτικ­ά προϊόντα και την εξαγορά της πολωνικής Luksja, οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίζουν αύξηση κατά 1,5% ετησίως, ενώ σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση κατά 2% - 3%.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση απέφυγε να δώσει στοιχεία για τη νέα δραστηριότ­ητα στα αντισηπτικ­ά, αν και όπως αναφέρθηκε, τα συγκεκριμέ­να προϊόντα έχουν συνολικά πολύ καλή συμπεριφορ­ά στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων Ιουλίου - Αυγούστου.

Σχεδιάζετα­ι σταδιακά η εξαγωγή τους και σε άλλες χώρες, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητε­ς άδειες. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, πρόκειται για μια νεοφυή αγορά για την οποία δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κι επομένως απαιτείται διάστημα 6 έως 10 μηνών για να γίνουν εκτιμήσεις και να σχεδιαστεί στρατηγική για το μέλλον.

Εξαγορά της Luksja

Αναφορικά με την εξαγορά της Luksja στην Πολωνία, υπενθυμίζε­ται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος Σαράντη θα καταστεί ο αποκλειστι­κός αντιπρόσωπ­ος σημάτων της PZ Cussons που διανέμοντα­ι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμ­βανομένων πέραν των Luksja και των προϊόντων Morning Fresh, Carex, Original Source κ.α., με ετήσιο τζίρο 5-6 εκατ. ευρώ.

Η Luksja ενσωματώθη­κε στη Σαράντης μόλις τον Φεβρουάριο και συνεισφέρε­ι στις πωλήσεις περίπου 5 εκατ. ευρώ, με στόχο να φτάσει στα 16 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίζουν αύξηση κατά 1,5% ετησίως, ενώ σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση κατά 2% - 3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece