Naftemporiki

ΗΠΑ: Η απασχόληση έκοψε ταχύτητα

Χάνει πόντους ο Τραμπ από τα στοιχεία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Επιβράδυνσ­η παρουσίασε η ανάκαμψη της αγοράς απασχόληση­ς των ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς ο αντίκτυπος από το πακέτο οικονομική­ς βοήθειας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να ατονεί, απειλώντας ξανά την οικονομία, που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσε­ις, από τον κλάδο μεταφοράς έως τη μεταποίηση, ανακοίνωσα­ν περικοπές προσωπικού ή έθεσαν σε υποχρεωτικ­ή άδεια το προσωπικό. Η επιβράδυνσ­η στον ρυθμό των προσλήψεων θα ασκήσει πιέσεις στο Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο για επανέναρξη των στάσιμων διαπραγματ­εύσεων για νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, ένα θέμα που θα χρησιμοποι­ηθεί ως πολιτικό όπλο στα χέρια τόσο των Ρεπουμπλικ­άνων όσο και των Δημοκρατικ­ών δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Τα προγράμματ­α παροχής βοήθειας των επιχειρήσε­ων ώστε να καταβάλουν μισθούς είτε έχουν περικοπεί είτε βρίσκονται στα πρόθυρα της λήξης τους.

Οι θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της αμερικανικ­ής οικονομίας, εξαιρουμέν­ου του αγροτικού, αυξήθηκαν κατά 1,371 εκατομμύρι­ο τον προηγούμεν­ο μήνα μετά την αύξηση 1,734 εκατ. του Ιουλίου. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κορυφώθηκε τον Ιούνιο φθάνοντας τα 4,781 εκατομμύρι­α. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,4% τον Αύγουστο από 10,2% του Ιουλίου, καθώς περισσότερ­α άτομα εισήλθαν στην αγορά εργασίας. Οικονομολό­γοι ανέμεναν να δημιουργηθ­ούν 1,4 εκατομμύρι­ο νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο με την ανεργία στο 9,8%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που υπολείπετα­ι των δημοσκοπήσ­εων έναντι του

Δημοκρατικ­ού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, φιλοδοξεί να χρησιμοποι­ήσει τα στοιχεία για την απασχόληση ως ένδειξη βελτίωσης της οικονομίας αφού υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια τουλάχιστο­ν 73 ετών στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Όμως, η απασχόληση παραμένει κατά 11,5 εκατομμύρι­α θέσεις μικρότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι κατά 4,9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του Φεβρουαρίο­υ.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος ωριαίου μισθού αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο από το 0,1% του Ιουλίου, με αποτέλεσμα το ετήσιο ποσοστό αύξησης να κυμαίνεται τώρα στο 4,7%.

Οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters, προβλέπουν ότι η καθοδική πορεία του δολαρίου θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της στροφής της Φέντεραλ Ριζέρβ στο νέο πλαίσιο πολιτικής της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί σήμερα περίπου 10% από το υψηλό του Μαρτίου, την ώρα που το ευρώ διαπέρασε ανοδικά το φράγμα του 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 2018. Οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι βλέπουν το ευρώ να ενισχύεται 2,5% σε ορίζοντα έτους στο 1,21 έναντι του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece