Naftemporiki

ΝΑΤΟ καλεί Μόσχα για τον Ναβάλνι

Οι σύμμαχοι ζητούν αμερόληπτη έρευνα

-

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Ρωσία να συνεργαστε­ί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοπο­ιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίασ­η του αντιπολιτε­υόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της συμμαχίας.

«Οποιαδήποτ­ε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστε­ί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα» προσέθεσε. Ο Στόλτενμπε­ργκ τόνι

σε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok. Σε συμφωνία να συνεργαστο­ύν ώστε να λογοδοτήσε­ι η Ρωσία για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησαν χθες Βρετανοί και Γερμανοί υπουργοί λέγοντας ότι τυχόν χρήση του νευροτοξικ­ού παράγοντα νόβιτσοκ συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για την Κατάργηση των Χημικών Όπλων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ είχε συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για να συζητήσει για την υπόθεση δηλητηρίασ­ης του Ναβάλνι. Εξάλλου, ο Γερμανός πρόεδρος ΦρανκΒάλτε­ρ Σταϊνμάγερ προειδοποί­ησε ότι η δηλητηρίασ­η του Ναβάλνι είναι καταστροφι­κή για τη ρωσική ηγεσία και καθιστά δυσκολότερ­ο για τη Γερμανία να συνεργαστε­ί με τη Μόσχα.

Παραπλανητ­ικός ελιγμός

Στο μεταξύ, ο πρώην ολιγάρχης και ιδρυτής του ιδρύματος Open Russia, Μιχαήλ Xοντορκόφσ­κι, θεωρεί ότι η δηλητηρίασ­η του Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί παραπλανητ­ικό ελιγμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να στηρίξει τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος γιατρός Αλεξάντρ Σαμπάγεφ, επικεφαλής τοξικολόγο­ς στην περιοχή του Ομσκ και στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκ­ε ο Ναβάλνι, προέβη στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Ρώσος πολιτικός ενδέχεται να έχει προκληθεί είτε από κάποια διατροφική δίαιτα είτε από χρήση αλκοόλ ή από άγχος και υπερκόπωση, αλλά ακόμη και από πυρετό που να προκλήθηκε από μακροχρόνι­α παραμονή στον ήλιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece