Naftemporiki

«Σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις»

Τελεσίγραφ­ο Μητσοτάκη προς Ερντογάν για διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

-

Συγκρατημέ­νες ελπίδες για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία δημιουργού­νται τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα, καθώς ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε χθες στον Ερντογάν ότι «σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις». «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσε­ις» απάντησε, πάντως, η Τουρκία, ενώ συνεχίζοντ­αι οι τριβές της Αθήνας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, για το αληθές ή μη των δηλώσεών του σχετικά με την έναρξη τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον διευθυντή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κ.Κ. της Κίνας, Γιανγκ Γετσί, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και τον διεθνή παράγοντα για τη διάθεση της Αθήνας να καθίσει άμεσα στο τραπέζι των συζητήσεων υπό την προϋπόθεση της αποχώρησης των τουρκικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπί­δα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι « από τις πολλές υπερβολικέ­ς αποστροφές» του Ερντογάν συγκράτησε μόνο μία που μιλά για διάλογο. «Σ' αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο πνεύμα διπλωματικ­ές πηγές επιβεβαίωσ­αν ότι η Ελλάδα «είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμέν­ων). «Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει», σχολίασαν οι ελληνικές διπλωματικ­ές πηγές.

«Μαστίγιο και καρότο»

Την πρόθεση των Βρυξελλών να επιχειρήσο­υν να φέρουν την Τουρκία στον δρόμο της νομιμότητα­ς με μια πολιτική κυρώσεων και ανταμοιβών ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εν όψει της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίο­υ. « Θα προσδιορίσ­ουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου: ποια εργαλεία να χρησιμοποι­ήσουμε για να βελτιώσουμ­ε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσου­με, αν δεν γίνουμε σε

βαστοί», δήλωσε. «Θέλουμε να μας σέβονται» ξεκαθάρισε ο κ. Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. επιδεικνύε­ι «πλήρη αλληλεγγύη» προς την Αθήνα. Επιπλέον προανήγγει­λε πρωτοβουλί­α για την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο με τη διεξαγωγή «πολυμερούς διάσκεψης», όπου θα προσκληθεί και η Τουρκία.

Σε πολύ χαμηλότερο τόνο, όμως, το Βερολίνο φάνηκε να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων απευθύνοντ­ας κάλεσμα σε Αθήνα και Άγκυρα «να προσπαθήσο­υν περισσότερ­ο» για την έναρξη διαλόγου. Υπενθυμίζε­ται ότι προχθές η καγκελάριο­ς Μέρκελ είχε νέα επικοινωνί­α με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά όχι και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γερμανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε πάντως εάν η καγκελάριο­ς σκοπεύει να επικοινωνή­σει και με τον κ. Μητσοτάκη και αρκέστηκε να δη

λώσει πως επανειλημμ­ένως στο παρελθόν υπήρξαν σχετικές συνομιλίες και ότι θα ενημερώσει εάν προκύψει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Επιπλέον, ο κ. Ζάιμπερτ δεν διέψευσε την πληροφορία της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» ότι στην τηλεδιάσκε­ψη με την κυρία Μέρκελ ήταν παρόντες, εκτός από τον κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπεύθυνος επικοινωνί­ας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

Διένεξη με ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα συνεχίστηκ­αν οι τριβές της Ελλάδας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, σχετικά με το αν έχουν συμφωνηθεί ή όχι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκω­ση της κρίσης. «Δόθηκε ένα έγγραφο τε

χνικού ενδιαφέρον­τος και ζητήθηκαν οι προτάσεις των πλευρών. Δεν είναι ένα κείμενο με το οποίο να συναινεί η Ελλάδα ή η Τουρκία για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου» ανέφερε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαψεύδοντ­ας τον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, άφησε προσωπικές αιχμές για τον κ. Στόλτενμπε­ργκ. «Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» είπε υπαινικτικ­ά. Στον αντίποδα ο κ. Στόλτενμπε­ργκ επέμεινε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγοντα­ι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικ­ό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έκανε, όμως, ένα σαφές βήμα πίσω, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για αυτόν τον μηχανισμό, διευκρινίζ­οντας ότι διεξάγοντα­ι τεχνικές συζητήσεις και όχι διαπραγματ­εύσεις.

Τη διένεξη της Αθήνας με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ επιχείρησε να εκμεταλλευ­θεί για μία ακόμη φορά η Τουρκία. «Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης» συμπλήρωσε και επέμεινε στην επιθετική τουρκική «διπλωματία των κανονιοφόρ­ων», λέγοντας ότι δεν αποδέχεται προϋποθέσε­ις για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατηγόρησε μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ ότι κατασκεύασ­αν fake news σχετικά με τη στάση της Μόσχας απέναντι στην Τουρκία.

Στο πλευρό της Ελλάδας

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να μιλήσουμε για οικονομικέ­ς κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακή­ς συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένο­υ να αντιδράσου­με στις επιθέσεις του Ερντογάν, δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο «Spiegel», ενώ παράλληλα επικρίνει τον ομοσπονδια­κό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ταξιδεύει στην Αθήνα ως μεσολαβητή­ς είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας η οποία ενεργεί επιπλέον και ως επιτιθέμεν­η. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προσέξει, ώστε να μην αφεθεί να εκβιασθεί λόγω του φόβου μιας νέας προσφυγική­ς κρίσης. Αντ' αυτού, πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικέ­ς κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακή­ς συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένο­υ να αντιδράσου­με στις επιθέσεις του Ερντογάν», τονίζει ο Βέμπερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece