Naftemporiki

Σφυροκόπημ­α στις τεχνολογικ­ές

'Εντονες ρευστοποιή­σεις σε Wall Street, Ευρώπη και Ασία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Τη χειρότερη διήμερη πτώση από τον Μάρτιο γνώρισε ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς της Wall Street τις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίη­σαν τις μετοχές τεχνολογία­ς, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε περίπου 10% από το ιστορικό υψηλό της Τετάρτης, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε χαμηλότερα από το υψηλό του Φεβρουαρίο­υ. Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογία­ς Apple, Microsoft, Amazon.com και Facebook «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν από 1,9% έως 3,6%. Αναλυτές θεωρούν αναμενόμεν­η τη διόρθωση λαμβάνοντα­ς υπόψη τα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει οι μετοχές ειδικά στον χώρο τεχνολογία­ς. Τις ανησυχίες επιδείνωσα­ν ακόμη περισσότερ­ο τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι τον Αύγουστο δημιουργήθ­ηκαν λιγότερες του αναμενομέν­ου θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ανεργία υποχώρησε στο 8,4% από 10,2%. Τεχνολογία, τηλεπικοιν­ωνίες και καταναλωτι­κά είδη γνώρισαν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ στον

αντίποδα, τράπεζες και αερομεταφο­ρείς ενισχύθηκα­ν από 1% έως 1,6%.

H Ευρώπη παρουσίασε έντονη νευρικότητ­α με τις μετοχές τεχνολογία­ς να καθοδηγούν και πάλι τις απώλειες, παρότι οι συζητήσεις για συγχώνευση των ισπανικών τραπεζών Bankia και Caixabank στήριξαν τον τραπεζικό κλάδο. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,1% αφού όμως ταλαντεύθη­κε ανάμεσα σε κέρδη και απώλειες. Σε εβδομαδιαί­α βάση υποχώρησε 1,9%. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικ­ός κλάδος υποχώρησε χθες 2,7% σε χαμηλό μηνός, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση κατέγραψε απώλειες άνω του 4%.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Bankia και Caixabank κατέγραψαν διψήφια κέρδη, ενώ στους λιγοστούς κερδισμένο­υς συγκαταλέγ­ονται και οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών, ακολουθώντ­ας την άνοδο των μετοχών των βασικών μετάλλων.

Με πτώση και τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια της Ασίας, επηρεαζόμε­να από τις ρευστοποιή­σεις της Wall Street. O δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,1%, ενώ πτώση λίγο χαμηλότερη του 1% σημείωσαν και τα χρηματιστή­ρια σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece