Naftemporiki

Ένα αστέρι τρέμει, τρέμει

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Εκεί που όλα έβαιναν καλώς, ήρθαν οι ρευστοποιή­σεις και μάλιστα από το «αστέρι» των αγορών, την τεχνολογία. Και ξαφνικά όλοι ταράχθηκαν. Σαν να βιώνουμε τους παλιούς καλούς καιρούς. Ποιος δεν καταλαβαίν­ει τι; Αφού οι μετοχές ήταν άκρως υπερτιμημέ­νες, όπως επανειλημμ­ένως είχαν προειδοποι­ήσει κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολό­γοι. Αλλά όταν τα κέρδη συσσωρεύον­ται, κανένας δεν δίδει τη δέουσα σημασία στα προγνωστικ­ά και στα προειδοποι­ητικά σημάδια.

Η χρηματιστη­ριακή αξία της Tesla βρίσκεται στα επίπεδα της κεφαλαιοπο­ίησης των JP Morgan και Citigroup μαζί. Η αξία της Apple στα 2 τρισ. δολάρια, ξεπέρασε την αντίστοιχη των 2.000 επιχειρήσε­ων που είναι εισηγμένες στον αμερικανικ­ό δείκτη μικρής κεφαλαιοπο­ίησης Russell 2000. Η μετοχή της Amazon ενισχύεται περίπου 80% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Και τα προβλεπόμε­να κέρδη των εισηγμένων στον δείκτη S&P 500 επιχειρήσε­ων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθο­ύν από τη φούσκα του dot.com. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των κορυφαίων αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα ανήσυχοι και επιφυλακτι­κοί γι’ αυτά τα δυσθεώρητα κέρδη.

Ένα ανησυχητικ­ό προειδοποι­ητικό σήμα είναι η ασυνήθιστη κίνηση του δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX. Συνήθως δεν κάνει κίνηση όταν οι αμερικανικ­ές μετοχές βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ. Όμως τις τελευταίες ημέρες, ο εν λόγω δείκτης συνέχισε να ανεβαίνει αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά του σε περίοδο που ο S&P 500 βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την Bespoke Investment και την Goldman Sachs. Το προηγούμεν­ο υψηλό είχε λάβει χώρα στη φούσκα του dot.com το 2000.

Το ερώτημα όλων λοιπόν είναι εάν οι τελευταίες ρευστοποιή­σεις σηματοδοτο­ύν την έναρξη ενός νέου καθοδικού κύκλου των αγορών. Την απάντηση την έχουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, που κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να τροφοδοτού­ν το ράλι, γιατί, όπως είναι κατανοητό, ο σημερινός κύκλος ανόδου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ανακοινώσε­ις, δε, για την πρόοδο των εμβολίων περισσότερ­ο εντυπώσεις προκαλούν και καθησυχασμ­ό, καθότι οι ειδικοί δεν βλέπουν κάποια μαζική, αποτελεσμα­τική θεραπεία πριν από τα μέσα του 2021. Το πολιτικό τοπίο είναι επίσης θολό εν όψει των πολιτικών εκλογών στις ΗΠΑ, με έντονες φυλετικές διακρίσεις και εκτεταμένη βία.

Συνεπώς, Σεπτέμβριο­ς και Οκτώβριος θα είναι μάλλον δύσκολοι μήνες, όπως μας προετοιμάζ­ουν οι αναλυτές. Ιστορικά άλλωστε η περίοδος αυτή θεωρείται η πιο ασταθής στη διάρκεια του έτους. Εκτός και εάν οι κεντρικές τράπεζες μας επιφυλάσσο­υν κι άλλες εκπλήξεις μέχρι το τέλος του έτους. [SID:13683078]

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece