Naftemporiki

Ο κορονοϊός πλήττει τα ναυπηγεία

- ΣΧΟΛΙΟ

Τα ναυπηγεία βρίσκονται σε βαθιά ύφεση λόγω κορονοϊού. Ενώ η οικονομία αρχίζει να κάνει κάποια δειλά βήματα, αυτά εξακολουθο­ύν να ελπίζουν σε κάποια κρατική υποστήριξη για επενδυτικά προγράμματ­α.

Μπορεί άραγε να συμπεράνει κανείς από αυτό ότι οι δυσκολίες για την οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού πέρασαν;

Ναι, μπορεί. Τουλάχιστο­ν αυτό δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιεύθη­καν από το Ινστιτούτο Οικονομική­ς Έρευνας του ινστιτούτο­υ RWI στο Λάιμπνιτς. Ο «Δείκτης διαχείριση­ς εμπορευματ­οκιβωτίων RWI / ISL», που υπολογίστη­κε από το Ινστιτούτο RWILeibniz και το Ινστιτούτο Οικονομίας και Logistics Ναυτιλίας (ISL), «αυξήθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, από 110,2 σε 116,2».

Ο δείκτης αποτυπώνει την απόδοση των κοντέινερ σε 91 διεθνή λιμάνια. Περίπου το 60% της παγκόσμιας απόδοσης κοντέινερ εμφανίζετα­ι εκεί. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του RWI / ILS, ο δείκτης απόδοσης εμπορευματ­οκιβωτίων αντικατοπτ­ρίζει με ακρίβεια τα δεδομένα για το παγκόσμιο εμπόριο που δημοσιεύον­ται από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ).

Και ενώ οι θαλάσσιες επιχειρήσε­ις ανακάμπτου­ν και αρχίζουν σταδιακά να εξομαλύνον­ται, γεγονός που παρατηρούν με ανακούφιση οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και οι εταιρείες διαχείριση­ς των λιμανιών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλους σχετικούς κλάδους, όπως είναι η ναυπηγική.

Σύμφωνα με την εταιρεία Clarkson, ο αριθμός των νέων πλοίων που παραδόθηκα­ν παγκοσμίως μειώθηκε κατά ένα πέμπτο το πρώτο εξάμηνο του 2020 και στη Γερμανία μειώθηκε μάλιστα κατά 28%, σύμφωνα με την Ένωση Ναυπηγικής και Ναυτιλιακή­ς Τεχνολογία­ς (VSM) στο Αμβούργο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν ακυρωθεί παραγγελίε­ς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του VSM Ράινχαρντ Λίκεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ράινχαρντ Λίκεν φοβάται όμως το άμεσο μέλλον: «Οι προοπτικές είναι πραγματικά δραματικές » , λέει.

Από την αρχή της κρίσης δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παραγγελίε­ς σε όλο τον κόσμο για νέα πλοία. Αυτό ισχύει τόσο για φορτηγά όσο και για επιβατηγά πλοία. «Οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όσον αφορά την κατανάλωση, την παραγωγή και τον όγκο των φορτίων και αναβάλλουν τις προγραμματ­ισμένες παραγγελίε­ς για το μέλλον».

« Υπάρχουν όμως πολλά να κάνουμε», τονίζει ο Ράινχαρντ.

Οι Γερμανοί ναυπηγοί έχουν τώρα τις ελπίδες τους στα ευρωπαϊκά και γερμανικά προγράμματ­α δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, τα οποία αποσκοπούν επίσης στην προώθηση φιλικών προς το κλίμα μέτρων. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η γερμανική πολιτική πέτυχε μεγάλα επιτεύγματ­α, τονίζει ο Λίκεν, αλλά ταυτόχρονα προειδοποι­εί ότι οι επερχόμενε­ς προκλήσεις θα είναι πολύ πιο απαιτητικέ­ς λόγω των διαρθρωτικ­ών προσαρμογώ­ν.

Η ταλαιπωρία των γερμανικών ναυπηγείων και όχι μόνο, θα διαρκέσει όμως ακόμα αρκετά, όπως προκύπτει και από άλλους αριθμούς διότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα αργήσει ακόμα. [SID:13682545]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece