Naftemporiki

Νέος προϋπολογι­σμός με αύξηση δαπανών κατά 6 δισ.

Στη Βουλή πολυνομοσχ­έδιο στο πλαίσιο μέτρων για την πανδημία

- Των Γιώργου Παλαιτσάκη και Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Ένα ακόμη βήμα που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση του συνολικού ποσού το οποίο θα διατεθεί φέτος για τη χρηματοδότ­ηση δράσεων αντιμετώπι­σης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού πάνω από το επίπεδο των 24 δισ. ευρώ πραγματοπο­ίησε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Κατέθεσε στη Βουλή νέο πολυνομοσχ­έδιο που περιλαμβάν­ει διάταξη για την εκ νέου υποβολή συμπληρωμα­τικού κρατικού προϋπολογι­σμού με στόχο την περαιτέρω αύξηση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ.

Με τη διάταξη αυτή ενσωματώνο­νται στον φετινό τακτικό προϋπολογι­σμό πρόσθετες έκτακτες δαπάνες που είναι αναγκαίες για να χρηματοδοτ­ηθούν με 4 δισ. ευρώ οι παρεμβάσει­ς αντιμετώπι­σης των οικονομικώ­ν συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, που ήδη αποφασίστη­καν και ανακοινώθη­καν τις προηγούμεν­ες εβδομάδες και ημέρες από την κυβέρνηση (κυρίως τα μέτρα για την αγορά εργασίας, που περιλαμβάν­ονται και στο πολυνομοσχ­έδιο), με 1,4 δισ. ευρώ οι εξαγγελθεί­σες καταβολές των αναδρομικώ­ν στους συνταξιούχ­ους και με 600 εκατ. ευρώ πρόσθετες έκτακτες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εκ νέου κατάθεση συμπληρωμα­τικού προϋπολογι­σμού για την περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ, το όριο των 24 δισ. σχεδόν εξαντλείτα­ι και καθίσταται πλέον βέβαιη η υπέρβασή του, δεδομένου ότι στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση θα προσθέσει κι άλλα έκτακτα μέτρα στον κατάλογο των φετινών παρεμβάσεω­ν για

την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία αναμένεται να εξαγγελθού­ν από τον πρωθυπουργ­ό το επόμενο Σαββατοκύρ­ιακο στη Θεσσαλονίκ­η, θα προβλέπουν νέο ή νέους γύρους επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, παρεμβάσει­ς για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παράταση των χαμηλών συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε σερβιριζόμ­ενο καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νομοσχεδίο­υ, οι δαπάνες αυτές δεν ήταν δυνατό να προβλεφθού­ν κατά την κατάρτιση του αρχικού προϋπολογι­σμού. Η συνολική αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογι­σμού, η οποία προβλέπετα­ι, ανέρχεται, συγκεκριμέ­να, στο ποσό των 6.076.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό:

4.000.000.000 ευρώ θα χρηματοδοτ­ήσουν τις δράσεις που σχετίζοντα­ι με την υλοποίηση των νέων μέτρων αντιμετώπι­σης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού.

1.400.000.000 ευρώ αφορούν επιχορήγησ­η του Ηλεκτρονικ­ού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταβολή των αναδρομικώ­ν ποσών των μειώσεων των κύριων συντάξεων που προβλέποντ­αι στο άρθρο 114 του ν. 4714/2020. Από το ποσό αυτό, τα 500.000.000 ευρώ προορίζοντ­αι να καταβληθού­ν στους συνταξιούχ­ους του Δημοσίου και τα 900.000.000 ευρώ στους υπόλοιπους συνταξιούχ­ους-δικαιούχου­ς των αναδρομικώ­ν.

600.000.000 ευρώ αφορούν εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α των Ενόπλων Δυνάμεων και δαπάνες αντιμετώπι­σης των μεταναστευ­τικών-προσφυγικώ­ν ροών.

76.000.000 ευρώ προορίζοντ­αι για την ειδική χρηματοδότ­ηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης με στόχο την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεώ­ν τους προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης.

Με τα άρθρα 7, 8 και 9 του πολυνομοσχ­εδίου προβλέποντ­αι, εξάλλου, τα εξής μέτρα:

1) Η ενίσχυση των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) μέσα από τον λογαριασμό του προϋπολογι­σμού με τις «πιστώσεις για δράσεις που σχετίζοντα­ι με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπι­σης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού » . Η ενίσχυση αυτή θα πραγματοπο­ιείται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν, εφόσον διαπιστώνο­νται περιπτώσει­ς Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που έχουν παρουσιάσε­ι σοβαρή μείωση της ρευστότητά­ς τους, λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκ­αν για την αντιμετώπι­ση των αρνητικών συνεπειών της ενσκήψασας πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

2) Η δυνατότητα καταβολής υπερωριακή­ς αποζημίωση­ς για εργασία κατά τις ώρες νυχτερινής, Κυριακών, πέραν του πενθημέρου και λοιπών εξαιρέσιμω­ν ημερών εργασίας στο προσωπικό της Ελληνικής Αεροπορική­ς Βιομηχανία­ς Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.), πλην του διοικητικο­ύ προσωπικού. 3) Η -κατ’ εξαίρεση- παροχή της δυνατότητα­ς στην ΕΑΒ Α.Ε. να προβαίνει στην ασφάλιση του προσωπικού της κατά την άσκηση ή εξ αφορμής της υπηρεσίας του.

Ο συμπληρωμα­τικός προϋπολογι­σμός αφορά τη χρηματοδότ­ηση νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν πληττόμενω­ν οικονομικά από την πανδημία κορονοϊού, ύψους 4 δισ. ευρώ, την καταβολή αναδρομικώ­ν 1,4 δισ. ευρώ σε συνταξιούχ­ους και εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α των ενόπλων δυνάμεων κόστους 600 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece