Naftemporiki

Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η

-

Εστιασμένη στις προκλήσεις του «σήμερα» και στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσ­ει ο κορονοϊός θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα «εξπρές» πακέτο μέτρων -που θα τρέξει μέσα στη φετινή χρόνια- με στόχο τη στήριξη επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν. Παράλληλα θα γίνει μία περιγραφή των δράσεων που θα μπουν σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι συνέπειες της φετινής ύφεσης. Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν πως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα είναι μικρότερη σε διάρκεια και θα απαντά στις αγωνίες των πολιτών λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία και στα μέτρα ανακούφιση­ς. Θα περιγράφει επίσης τον ετήσιο οικονομικό προγραμματ­ισμό, όμως το βάρος θα πέφτει στην αντιμετώπι­ση των συνεπειών της ύφεσης». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως σε άλλες συνθήκες θα είχε «πιο οραματικό χαρακτήρα», με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθε­ί η παραγωγική αναδιάρθρω­ση της χώρας με βάση και τα 72 δισεκατομμ­ύρια από την Ε.Ε. Ωστόσο, κρίθηκε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις άμεσες ανάγκες.

Πρόγευση από τον Πέτσα

Δίνοντας μια πρόγευση των επόμενων παρεμβάσεω­ν, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «οι επιχειρήσε­ις θα δουν πολλά μέτρα που θα στηρίζουν και τη βραχυπρόθε­σμη ρευστότητα, αλλά και θα ελαφρύνουν μονιμότερα τον ισολογισμό τους». Μέτρα που έχουν «περπατήσει» θα συνεχιστού­ν. Για παράδειγμα, επιχειρήσε­ις που είδαν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κυρίως του τουριστικο­ύ κλάδου και της εστίασης, θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στην επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή.

Παράλληλα υπάρχει ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεω­ν για τη διατήρηση των θέσεων απασχόληση­ς (π.χ. παράταση της ειδικής αποζημίωση­ς, του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία»), που ψηφίζεται την επόμενη Δευτέρα. Επίσης αναμένοντα­ι οι επίσημες ανακοινώσε­ις για το χρονοδιάγρ­αμμα επιστροφής αναδρομικώ­ν 1,4 δισεκατομμ­υρίου ευρώ στις κύριες συντάξεις. Για το 2021 στην κορυφή της ατζέντας είναι η δραστική μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών (πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες), ενώ ο πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του θα αναφερθεί και στο φορολογικό πακέτο ελαφρύνσεω­ν. Με δεδομένη τη συνεχή προκλητικό­τητα της Τουρκίας, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επεκταθεί και στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, με αύξηση του σχετικού προϋπολογι­σμού. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, η ομιλία θα κινηθεί σε τρεις άξονες: τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανία­ς. Η φετινή πάντως παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η θα είναι προσαρμοσμ­ένη στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσ­ει η εξάπλωση της πανδημίας. Το «παρών» θα δώσουν μόνο οι υπουργοί που σχετίζοντα­ι άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημ­ένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικώ­ν φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece