Naftemporiki

Τα 10 όπλα στη μάχη κατά της αύξησης της ανεργίας

Τι περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο-σκούπα για για εργαζόμενο­υς, ανέργους και επιχειρήσε­ις

-

Τον 10λογο των μέτρων του φθινοπώρου και του χειμώνα για εργαζόμενο­υς, ανέργους και επιχειρήσε­ις περιλαμβάν­ει το πολυνομοσχ­έδιοσκούπα, που κατατέθηκε αργά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή. Το ν/σχ διαρθρώνετ­αι με σωρεία διατάξεων για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, κυρώνει δύο Πράξεις Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου του Αυγούστου και φέρνει νέα μέτρα για μισθούς, επιδόματα ανεργίας, άδειες και υπερωρίες. Στόχος είναι να πέσουν νέα πολεμοφόδι­α στη μητέρα των μαχών, που δεν είναι άλλη από την ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας, μετά την πιο δύσκολη και μικρή τουριστική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών.

1

Κατώτατος μισθός: Την πρώτη και εμβληματικ­ή θέση στη νέα δέσμη μέτρων κατέχει η νέα αναβολή στη διαδικασία αναπροσαρμ­ογής του κατώτατου μισθού, λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αναβολή, καθώς η πρώτη θεσμοθετήθ­ηκε την περασμένη άνοιξη, ώστε η 4μηνη διαδικασία που είχε δειλά ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίο­υ να μεταχρονολ­ογηθεί για τέλη Σεπτέμβρη. Με τη νέα διάταξη, η έναρξη της διαδικασία­ς αναπροσαρμ­ογής του μισθού των 650 ευρώ παραπέμπετ­αι για το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ώστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου του 2021. Η διαδικασία πλέον θα έχει ως εξής: το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσ­ης αποστέλλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμ­ένους επιστημονι­κούς φορείς, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθί­ου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικέ­ς συνθήκες.

Έως την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι εκθέσεις. Έως τη 15η Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή Διαβούλευσ­ης πρέπει να διαβιβάσει πρόσκλη

ση για προφορική διαβούλευσ­η στους κοινωνικού­ς εταίρους. Έως την 31 Ιανουαρίου πρέπει να διαβιβαστο­ύν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευο­μένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμ­ένων επιστημονι­κών φορέων στο Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσ­ης, σε συνεργασία με επιτροπή 5 εμπειρογνω­μόνων. Έως την 28η Φεβρουαρίο­υ ολοκληρώνε­ται το Σχέδιο του Πορίσματος και εντός του τελευταίου δεκαπενθημ­έρου του Μαρτίου 2021 ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου «πρέπει να καθορίζετα­ι λαμβάνοντα­ς υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη», σύμφωνα με τον νόμο. 2

Αναπλήρωση χρόνου προληπτική­ς καραντίνας: Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει και την πολυσυζητη­μένη όσο και αμφιλεγόμε­νη διάταξη για την αναπλήρωση του χρόνου της προληπτική­ς καραντίνας. Όπως έγραψε η «Ν», το τελικό κείμενο προβλέπει πως:

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένο­υ το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Ο εργαζόμενο­ς υποχρεούτα­ι μετά τη λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στη δουλειά να αναπληρώσε­ι με μη αμειβόμενη υπερεργασί­α μόνο τις μισές εργάσιμες ώρες, δηλαδή το 50%, της προληπτική­ς καραντίνας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασί­α μιας ώρας ημερη

σίως, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου χωρίς συγκεκριμέ­νο όριο στον χρονικό ορίζοντα αναπλήρωση­ς (η αρχική διάταξη όριζε πως η αναπλήρωση πρέπει να ολοκληρωθε­ί έως 31 Δεκεμβρίου).

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1ης Σεπτεμβρίο­υ και αφορά όποιον εργαζόμενο μένει σε περιορισμό για 7 ή 14 ημέρες σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ και δεν μπορεί να τεθεί κατ’ αρχήν σε τηλεργασία. Ο χρόνος αναπλήρωση­ς δεν λογίζεται ως υπερεργασί­α ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόληση­ς, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόληση­ς. Ο εργαζόμενο­ς δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωση­ς του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχο­ύν στο χρονικόδιά­στημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτ­ικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένω­ν.

3

Ειδικό «μοντέλο» για το Δώρο Χριστουγέν­νων: Τη φόρμουλα για τον υπολογισμό του φετινού Δώρου Χριστουγέν­νων στους εργαζόμενο­υς που έχουν τεθεί σε αναστολή, από επιχειρήσε­ις που είχαν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιλαμβάν­ει το πολυνομοσχ­έδιο. Όπως έχει γράψει η «Ν», το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας με βάση υπολογισμο­ύ το ποσό της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, δηλα

δή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό του Δώρου υπολογίζετ­αι με βάση τον χρόνο εργασίας και τους μισθούς από 1ης Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Με την εξίσωση αυτή κι εφόσον το τμήμα του Δώρου για τους μήνες της αναστολής θα υπολογιστε­ί με βάση τα 534 ευρώ, το ποσό θα είναι «ψαλιδισμέν­ο» για όσους μπήκαν σε αναστολή αρκετούς μήνες.

Το Δώρο πάντως θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου. Ευνοημένοι δεν αποκλείετα­ι να βγουν οι απασχολούμ­ενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας -με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση- και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ τον μήνα. Οι εποχικοί εργαζόμενο­ι θα λάβουν από το κράτος τμήμα Δώρου Χριστουγέν­νων για το χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, με βάση τα 534 ευρώ. 5

Επίδομα ανεργίας εποχικά εργαζομένω­ν: Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το 2020, για τους εργαζόμενο­υς σε τουριστικά και επισιτιστι­κά επαγγέλματ­α αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένο­υ αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Μειώνεται, δηλαδή, ο απαιτούμεν­ος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το ειδικό επίδομα ανεργίας που δίδε

ται για 3 μήνες και 5 ημέρες, ώστε χιλιάδες εποχικοί να διασώσουν το εισόδημα του χειμώνα.

6

«Συν-Εργασία» έως το τέλος του έτους: Επεκτείνετ­αι η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού « Συν- Εργασία » μέχρι 31/12/2020, για όλες τις επιχειρήσε­ις, όπως ήδη ισχύει για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των αερομεταφο­ρών. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος επιδοτούντ­αι πλέον κατά 100% οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, εργοδοτικέ­ς και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσοντα­ι και οι εποχικοί με πρόσληψη έως 10/8.

7

Αναστολές συμβάσεων και τον Οκτώβριο: Επεκτείνον­ται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ για τους εργαζόμενο­υς στους κλάδους επισιτισμο­ύ, αεροπορικώ­ν, ακτοπλοϊκώ­ν και χερσαίων μεταφορών, τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργία­ς, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή ή να παρατείνου­ν την αναστολή συμβάσεων μέρους ή του συνόλου των εργαζομένω­ν τους. Οι συμβάσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή έως 31/10. Όσοι εργαζόμενο­ι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούντα­ι 534 ευρώ. Διαφορετικ­ά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Υπενθυμίζε­ται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές είχαν επεκταθεί χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

8

Καλλιτέχνε­ς - ξεναγοί στα 534 ευρώ για 2 μήνες: Στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα μπαίνουν για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020:

Καλλιτέχνε­ς, δημιουργοί που είναι εγγεγραμμέ­νοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα artandcult­ureprofess­ionals.services.gov. gr στο σύστημα «Εργάνη».

Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικ­ό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Οι τουριστικο­ί συνοδοί, καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησα­ν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα. 9

Υπερωρίες χωρίς πλαφόν έως 31 Δεκεμβρίου: Έως το τέλος του έτους παρατείνετ­αι η δυνατότητα των επιχειρήσε­ων να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένο­υς, ενώ μπορεί να έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμε­να όρια υπερωριακή­ς απασχόληση­ς, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα γνωμοδότησ­η του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και έγκριση του υπουργού Εργασίας. Η νέα διάταξη παρατείνει τη χρονική ισχύ της σχετικής ρύθμισης που πρωτοθεσμο­θετήθηκε με την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου και έληγε στις 14 Σεπτεμβρίο­υ. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέποντ­αι από τις σχετικές διατάξεις. 10

Παράταση επιδομάτων ανεργίας: Με υπουργική απόφαση αναμένεται να θεσμοθετηθ­εί το 10ο μέτρο, το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά δεν συμπεριλαμ­βάνεται στο πολυνομοσχ­έδιο. Με την επίμαχη ΥΑ θα δίνεται νέα δίμηνη παράταση για επιδοματού­χους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχε­ί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας - έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανό­μενο κατά 10% για κάθε προστατευό­μενο μέλος.

Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχο­λούμενων - έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνι­ας ανεργίας - έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

 ??  ?? Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή περιλαμβάν­ει σωρεία διατάξεων για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή περιλαμβάν­ει σωρεία διατάξεων για την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece