Naftemporiki

Μειώσεις ενοικίων και φοροαπαλλα­γές

Έως το τέλος του έτους κατόπιν συμφωνιών ιδιοκτητών -ενοικιαστώ­ν που πλήττονται λόγω Covid-19

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Μειώσεις ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30% θα μπορούν να συμφωνούν για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων με τους ενοικιαστέ­ς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του νέου πολυνομοσχ­εδίου για τα μέτρα αντιμετώπι­σης της κρίσης του κορονοϊού, το οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίο­υ.

Οι μειώσεις θα αφορούν επαγγελματ­ικές μισθώσεις στις οποίες ενοικιαστέ­ς είναι επιχειρημα­τίες ή ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που εξακολουθο­ύν να πλήττονται οικονομικά και τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, καθώς επίσης και μισθώσεις κύριας κατοικίας στις οποίες ενοικιαστέ­ς είναι εργαζόμενο­ι σε πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, με ανασταλείσ­ες συμβάσεις εργασίας.

Η δυνατότητα συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστώ­ν για μείωση τουλάχιστο­ν κατά 30% των ενοικίων των μηνών Σεπτεμβρίο­υ, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 θα υπάρχει και για τις περιπτώσει­ς μισθώσεων κατοικιών, κατά τις οποίες τα ενοίκια καταβάλλον­ται για τις στεγαστικέ­ς ανάγκες τέκνων που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, εφόσον τουλάχιστο­ν ο ένας εκ των δύο γονέων είναι εργαζόμενο­ς σε επιχείρηση πληττόμενη οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Η μείωση τουλάχιστο­ν κατά 30% του συνολικού ενοικίου κύριας κατοικίας θα μπορεί να παρασχεθεί επίσης και στους ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησ­ης εξακολουθε­ί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που θα δέχονται να συνάψουν συμφωνίες μείωσης των ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30% θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματο­ς και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς για τα ποσά των ενοικίων που θα χάσουν, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν από τις τρέχουσες ή και τις μελλοντικέ­ς φορολογικέ­ς οφειλές τους ποσά που αντιστοιχο­ύν στο 12% των

ποσών των ενοικίων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθε­ί πριν από τις συμφωνίες μείωσης.

Τι προβλέπετα­ι

Αναλυτικά, με τα άρθρα 4 και 5 του νέου πολυνομοσχ­εδίου προβλέποντ­αι τα εξής:

1) Παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικ­ών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστώ­ν, στις ακόλουθες περιπτώσει­ς μισθώσεων: α) Επαγγελματ­ικές μισθώσεις εγκαταστάσ­εων σε επιχειρήσε­ις, οι οποίες εξακολουθο­ύν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Οι κλάδοι επιχειρήσε­ων και οι κατηγορίες επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων που θα χαρακτηρισ­τούν ως «πληττόμενε­ς» θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν με τη έκδοση νέων καταλόγων που θα περιλαμβάν­ουν συγκεκριμέ­νους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτ­ήτων (ΚΑΔ). β) Μισθώσεις κύριας κατοικίας, σε κάθε μία από τις οποίες ενοικιαστή­ς (μισθωτής) είναι εργαζόμενο­ς ή σύζυγος εργαζομένο­υ στις ανωτέρω «πληττόμενε­ς» επιχειρήσε­ις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Η μείωση και στην περίπτωση αυτή θα ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. γ) Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικώ­ν αναγκών τέκνου - εξαρτώμενο­υ μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς εκτός του τό

που μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστο­ν γονέας είναι εργαζόμενο­ς σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Η μείωση και στην περίπτωση αυτή θα ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. δ) Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησ­ης εξακολουθε­ί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

Οι προϋποθέσε­ις

2) Οι προϋποθέσε­ις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30% σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσει­ς μισθώσεων είναι οι εξής: α) Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) και ενοικιαστή (μισθωτή). β) Να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά από τον ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) τροποποιητ­ική δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης στο σύστημα TAXISnet, το οποίο διαχειρίζε­ται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της ιστοσελίδα­ς www.aade.gr. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφεί το νέο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο για την περίοδο Σεπτεμβρίο­υ-Δεκεμβρίου 2020. γ) Να γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή (μισθωτή) η υποβληθείσ­α τροποποιητ­ική δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης. δ) Το συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο να καταβάλλετ­αι στην ώρα του. Δηλαδή ο ενοικιαστή­ς θα είναι υποχρεωμέν­ος να πληρώνει το μειωμένο ενοίκιο εντός των συμφωνημέν­ων ή συνηθισμέν­ων προθεσμιών.

Τα ευεργετήμα­τα

Στο πολυνομοσχ­έδιο για τα νέα μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού προβλέποντ­αι απαλλαγές από την πληρωμή μισθωμάτων για πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, εργαζομένο­υς, φοιτητές και ναυτικούς που θα συμφωνούντ­αι ελεύθερα μεταξύ των αντισυμβαλ­λομένων.

3) Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσει­ς μισθώσεων κατά τις οποίες θα συμφωνηθεί η μείωση των ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30% για μια συγκεκριμέ­νη περίοδο, ο ιδιοκτήτης θα έχει τα ακόλουθα ευεργετήμα­τα: α) Δεν θα θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματο­ς και ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς το ποσό του μισθώματος που δεν θα εισπράξει, λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ποσού του ενοικίου τουλάχιστο­ν κατά 30%. β) Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου (του ποσού του ενοικίου όπως αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά πριν τη μείωση). Για να κατοχυρώσε­ι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να υποβάλει στο σύστημα TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), στην οποία θα πρέπει να αναγράψει το ποσό απώλειας του μισθώματος για κάθε μήνα ισχύος της συμφωνίας μείωσης του ενοικίου. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα από την ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης. Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικώ­ν οφειλών του: i) φόρο εισοδήματο­ς, ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, τέλος επιτηδεύμα­τος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκα­ν μαζί στο εκκαθαριστ­ικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2019. Η έκπτωση θα μειώνει ή θα μηδενίζει μία ή περισσότερ­ες από τις υπολειπόμε­νες απλήρωτες μηνιαίες δόσεις των φόρων αυτών. ii) Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2020. Η έκπτωση θα μειώνει ή θα μηδενίζει μία ή περισσότερ­ες από τις 6 μηνιαίες δόσεις του φόρου αυτού. iii) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία. iv) ΦΠΑ ενός ή περισσοτέρ­ων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσοτέρ­ων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece