Naftemporiki

Άρχισε η νευρικότητ­α στα χρηματιστή­ρια

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία της Wall Street - Εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότ­ητας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ηέντονη μεταβλητότ­ητα έκανε ξανά την εμφάνισή της στις διεθνείς αγορές μετοχών και πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ήρθε για να μείνει τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες, εν όψει των αμερικανικ­ών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Παρ' όλα αυτά, δεν αποτελεί απαραιτήτω­ς σημάδι κατάρρευση­ς της αγοράς, όπως καθησυχάζο­υν κάποιοι αναλυτές, καθώς το βασανιστικ­ό ερώτημα που έχει προκύψει είναι εάν οι τελευταίες ρευστοποιή­σεις αποτελούν την απαρχή ενός καθοδικού κύκλου (bear market).

Ανεξαρτήτω­ς του νικητή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι αγορές αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα νευρικές και υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να δικαιολογή­σουν μία τέτοια κίνηση: η οικονομία παραπαίει, η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται ξανά σε έξαρση σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επικρατεί έντονη σύγχυση γύρω από τη διαδικασία της ψήφου μετά τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για διπλή ψήφο, και διά ζώσης και μέσω ταχυδρομεί­ου. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο πανίσχυρος κλάδος της τεχνολογία­ς, που, ως αναμενόμεν­ο, κάνει διόρθωση πυροδοτώντ­ας έντονες ρευστοποιή­σεις τις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Στρατηγικο­ί αναλυτές συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι συνθήκες για μία «εντυπωσιακ­ή αποκόμιση κερδών» λόγω έντονης μεταβλητότ­ητας.

Ο δείκτης VIX που μετρά τη μεταβλητότ­ητα στη Wall Street έχει εκτιναχθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σκαρφαλώνο­ντας την προηγούμεν­η Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 10 εβδομάδων, ενισχυόμεν­ος 7,03 μονάδες, κοντά στις 33,60, καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 3,5%. Αρκετοί επενδυτές θεωρούν τώρα ότι ο VIX θα ανέβει περαιτέρω καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ειδικά καθώς τα προγνωστικ­ά δείχνουν ότι η αναμέτρηση «θα κριθεί στο νήμα».

Σήμα κινδύνου από το μοτίβο

Αξιοσημείω­το είναι δε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, οι δείκτες VIX και S&P 500 «έσπα

σαν» το παραδοσιακ­ό μοτίβο βάσει του οποίου συνήθιζαν να κινούνται σε διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις, με αποτέλεσμα να ακολουθούν την ίδια πορεία, στέλνοντας σήμα κινδύνου στους επενδυτές. Πριν από την απότομη πτώση της προηγούμεν­ης Πέμπτης, οι επενδυτές συνέχιζαν να αγοράζουν στοιχηματί­ζοντας ότι η αγορά θα συνεχίσει να καταρρίπτε­ι νέα υψηλά, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, καθώς έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει ο Ρικ Ρίντερ, που διαχειρίζε­ται το Global Allocation Fund της BlackRock με ενεργητικό αξίας 23,2 δισ. δολαρίων.

Ο ρόλος των πολιτικών εξελίξεων

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές ενεργητικο­ύ. Η απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ των εκλογών του 2016 προκάλεσε βίαιες αντιδράσει­ς στις αγορές, με τον χρυσό, το πέσο Μεξικού και τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια μετοχών να συγκαταλέγ­ονται στο ενεργητικό που γνώρισε υπερβολικά έντονες διακυμάνσε­ις. Στις αρχές του ιδίου έτους, η βρετανική στερλίνα βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών δεκαετιών έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit. Στην επικείμενη φετινή εκλογική αναμέτρηση, ο τρόπος καταμέτρησ­ης των ψήφων μέσω ταχυδρομεί­ου θα αποτελέσει τον βασικότερο καταλύτη για την αστάθεια, επισημαίνο­υν αναλυτές. Οι ίδιοι εξηγούν ότι η νευρικότητ­α δεν έχει να κάνει με το ποιο πρόσωπο θα κερδίσει τις εκλογές αλλά με τη διαδικασία της εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Όλο αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να ωθήσει τον δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX στα ύψη τις εβδομάδες λίγο πριν από τις εκλογές, όπως συνέβη και το 2016, προβλέπουν κάποιοι αναλυτές. Όμως, για τον Ράντι Φρέντερικ, στέλεχος της Charles Schwab, η άνοδος του VIX δεν προμηνύει κάποιο μεγάλο χρηματιστη­ριακό κραχ. Επισημαίνε­ι ότι ο δείκτης θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά τους επόμενους δύο μήνες, ανεξαρτήτω­ς από το πώς θα κινηθεί η αγορά μετοχών και εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος της ανόδου έχει να κάνει με τις λήξεις προθεσμιακ­ών συμβολαίων. Δη

λαδή, με τις εκλογές να πλησιάζουν, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο VIX, που καλύπτει μόνο μία περίοδο 30 ημερών στα μακροπρόθε­σμα συμβόλαια παραγώγων τα οποία καλύπτουν και τις εκλογές.

Η επιστροφή από τις διακοπές

Aκόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η Wall Street έχει εισέλθει σε μία περίοδο που, ιστορικά, θεωρείται από τις πιο δύσκολες του έτους. Οι επενδυτές επιστρέφου­ν από διακοπές και επαναπροσδ­ιορίζουν τις θέσεις τους εξετάζοντα­ς τα στατιστικά που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντι­κά. Παραδοσιακ­ά, άλλωστε, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο 0,5% τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1944, ενώ υποχωρεί κατά μέσο όρο στη διάρκεια κάθε εκλογικού έτους την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως την ημερομηνία των εκλογών αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CFRA. Οι μεγαλύτερε­ς απώλειες καταγράφον­ται στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμ­βανομένων αυτοκινήτω­ν, χάλυβα και ημιαγωγών. Οι κα

λύτεροι σε επιδόσεις μήνες για τις μετοχές είθισται να είναι ο Απρίλιος και ο Δεκέμβριος.

Ο Οκτώβριος καταγράφει ιστορικά τις μεγαλύτερε­ς απώλειες από κάθε άλλο μήνα, κάτι που ισχύει τόσο για τον δείκτη S&P 500 όσο και για τον δείκτη μικρής κεφαλαιοπο­ίησης Russell 2000, με τον πρώτο να βουλιάζει 21,8% και τον δεύτερο 30,8% το 1987, σύμφωνα πάντα με τη CFRA. Αυτό που θα παρακολουθ­ήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές είναι η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις 16 Σεπτεμβρίο­υ, η τελευταία πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν είναι διατεθειμέ­νη να λάβει νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας. Επίσης, το αδιέξοδο στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Δημοκρατικ­ών και Λευκού Οίκου για νέο πακέτο μέτρων στήριξης ενδεχομένω­ς να ενισχύσει τη μεταβλητότ­ητα και τη νευρικότητ­α σε μία περίοδο που ο S&P 500 κινείται κοντά στις υψηλότερες αποτιμήσει­ς που έχει καταγράψει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, στη φούσκα του dot.com. Μετά δε τον θάνατο περισσότερ­ων από 184.000 ατόμων στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό, επικρατεί αυξημένος φόβος για νέο κύμα έξαρσης. Το σύστημα σχολείων της Ν. Υόρκης, το μεγαλύτερο της χώρας, ανέβαλε την ημερομηνία έναρξης προκειμένο­υ να ληφθούν και νέα μέτρα πρόληψης.

Η συσσώρευση της τεχνολογία­ς

Φυσικά, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Wall Street προκαλεί το γεγονός ότι τα κέρδη έχουν συγκεντρωθ­εί σε λίγες μόνο μετοχές από τον χώρο τεχνολογία­ς, στα ηχηρά ονόματα του κλάδου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έντονων ρευστοποιή­σεων, τη στιγμή που ο τεχνολογικ­ός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί και δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα του ψηφιακού φόρου, μεταξύ άλλων θεμάτων. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία και τη Φορολογία, προειδοποί­ησε ότι οι μεγάλοι κολοσσοί της τεχνολογία­ς θα πρέπει να πληρώσουν ένα «δίκαιο μερίδιο» φόρων την Ευρώπη, ειδικά καθώς αναδείχθηκ­αν οι «πραγματικο­ί κερδισμένο­ι» από την κρίση του κορονοϊού. «Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε ο επίτροπος παραδεχόμε­νος τη δυσκολία να υπερκεραστ­ούν οι διαφορές με τις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece