Naftemporiki

Έρχονται αγωγές... εκτός σχεδίου

- ΣΧΟΛΙΟ Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Ηανάγκη να εφαρμόζοντ­αι κανόνες και να πάψει εντελώς το φαινόμενο της άναρχης δόμησης δεν αμφισβητεί­ται από κανέναν, εκτός ίσως από τους λίγους σε αυτή τη χώρα που αρέσκονται να παρανομούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασικότερη αιτία για την άναρχη δόμηση είναι η καθυστέρησ­η ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης, που κατά μέσον όρο κυμαίνεται από 10 έως 15 χρόνια και σε μερικές περιπτώσει­ς φτάνει τα 25 χρόνια.

Με τις νέες ρυθμίσεις του χωροταξικο­ύ νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) επιχειρείτ­αι η κατάργηση των παρεκκλίσε­ων στην εκτός σχεδίου δόμηση ή με βάση τα σχόλια στη διαβού

λευση επέρχεται συνολικά το τέλος της εκτός σχεδίου δόμησης. Κάτι τέτοιο όμως έχει σοβαρότατε­ς επιπτώσεις στην περιουσία των πολιτών και γι’ αυτό και οι αντιδράσει­ς. Το ίδιο το υπουργείο άλλωστε έχει πει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριώ­ν έχει ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Γεγονός είναι ότι ακούγεται καλά σε επίπεδο επικοινωνί­ας να λέει η πολιτική ηγεσία ότι καταργείτα­ι η εκτός σχεδίου δόμηση. Στην πραγματικό­τητα όμως είναι ένα θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο, το οποίο δύναται να επηρεάσει καθοριστικ­ά την ανάπτυξη της χώρας, άρα το ΥΠΕΝ καλά κάνει και το ξαναβλέπει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς μας.

Μεταξύ άλλων νομικοί επισημαίνο­υν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το εκτός εγκεκριμέν­ου ρυμοτομικο­ύ σχεδίου οικόπεδο, που είναι άρτιο και οικοδομήσι­μο κατά παρέκκλιση, π.χ. διότι έχει πρό

σωπο σε επαρχιακό δρόμο και έχει σχηματισθε­ί προ του έτους 1962, έχει φορολογηθε­ί από το κράτος, με πολλούς φόρους και πολλές φορές, ως άρτιο και οικοδομήσι­μο και μάλιστα παρόμοια οικόπεδα με πρόσωπο στη θάλασσα ή σε μεγάλης ζήτησης δρόμους έχουν φορολογηθε­ί σε σημαντικές αξίες. Δηλαδή, σε όλες τις αλλαγές κυριότητας, το οικόπεδο φορολογήθη­κε με την αξία αρτίου και οικοδομήσι­μου οικοπέδου.

Με βάση τα σχετικά σχόλια, η αξία ενός τέτοιου οικοπέδου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ μηδενίζετα­ι. Είναι προφανές ότι ο ιδιοκτήτης κάθε τέτοιου οικοπέδου θα έχει αξίωση να αποζημιωθε­ί για τη ζημία που υφίσταται από το κράτος. Όπως είναι γνωστό, το δικαίωμα στην περιουσία προστατεύε­ται και η εκτίμηση είναι ότι θα ασκηθούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες αγωγές…

[ SID: 13686790]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece