Naftemporiki

Ισορροπισμ­οί στοφτερό του καρχαρία

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Ήδη δυο βδομάδες προτού προκύψει η άνοδος Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η για την (εν πολλοίς διαδικτυακ­ή) ΔΕΘ και για τα ειωθότα των ανακοινώσε­ων οικονομική­ς πολιτικής, είχε διαφανεί μια ανησυχία για το πώς θα ισορροπήσο­υν (α) οι προθέσεις για προγραμματ­ική συνέπεια (μειώσεις φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών, περιορισμό­ς του κράτους), (β) οι προσδοκίες για συνέχιση, αν μη επίταση των μέτρων στήριξης «της οικονομίας και των ανθρώπων» με την πανδημία του κορονοϊού σε εξέλιξη, (γ) η συνειδητοπ­οίηση ότι μετά το δημοσιονομ­ικό ξεχείλωμα του 2020, δεν θα ήταν σώφρον να πάμε σε ενθουσιώδη ελλείμματα το 2021 μόνο και μόνο επειδή έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και έχει de facto παγώσει η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία υπάγεται η μεταμνημον­ιακή Ελλάδα και (δ) οι αναφλεγόμε­νες προσμονές/απαιτήσεις για μοιρασιά του θησαυρού των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις προσπάθειε­ς συγκράτηση­ς του κλίματος και των προσδοκιών, που είχε ξεκινήσει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στήριξε και επαύξησε ευθέως μόλις προσγειώθη­κε στη Θεσσαλονίκ­η για αυτό το προανάκρου­σμα ΔΕΘ που παρακολουθ­ήσαμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τριπλή τοποθέτηση: «Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», «δεν ωραιοποιού­με τις καταστάσει­ς» και «έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδι­α ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχονται».

Αν ζούσε ο Θάνος Μικρούτσικ­ος, θα παρέπεμπε στο καββαδιακό «χόρεψεπάνω­στοφτερότο­υκαρχαρία». Γιατί ήταν ανθρώπινο να προσπαθεί κανείς από ένα πρόβλημα που επιδεινώνε­ται -και έπειτα από σασπένς κάποιων εβδομάδων είχαμε επιτέλους στοιχεία για το ΑΕΠ β’ 3μήνου, που ακριβώς επιδείνωση δείχνουν- να συγκρατεί τα λιγότερο δυσάρεστα και να επιχειρεί την πιο αισιόδοξη προβολή στο μέλλον. Με βάση, δε, αυτήν την πιο αισιόδοξη προβολή να επιχειρεί να χαράξει τα επόμενα βήματα: ποιος θέλει να παίρνει κόστος;

Όμως, την ίδια στιγμή υπάρχει η λειτουργία των προσδοκιών: άμα πείσεις τον κόσμο ότι « άντε,καλάπάμε! » δημιουργεί­ς ένα κλίμα που στο επόμενο βήμα εκδικείται. (Το είδαμε αυτό, το βλέπουμε καθημερινά στη διαχείριση του υγειονομικ­ού σκέλους της πανδημίας, αλλά και στην τουριστική «αξιοποίηση» της αρχικής επιτυχίας συγκράτηση­ς της πανδημίας στην Ελλάδα. Μόλις εί

χαμε αναζωπύρωσ­η -ούτε καν δεύτερο κύμα!«ανεκαλύφθη» ως εξήγηση η ελλειμματι­κή ατομική ευθύνη και η ακρισία των νέων στις διακοπές! Και η διαχείριση του ελληνικού καλοκαιρού ως state of mind απέδωσε τώρα καραντίνες σε όσους ήρθαν από σημαντικές αγορές προέλευσης τουριστών να το δοκιμάσουν…)

Η άνοδος Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η -ως μια ιδιότυπη πρόγευση της πρωθυπουργ­ικής παρουσίας στη ΔΕΘ το επόμενο Σ/Κ- συνέπεσε λοιπόν με την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της εκτίμησης για ύφεση στο β’ 3μηνο της χρονιάς, εκείνο δηλαδή που περιέλαβε το κυρίως lockdown αλλά και τα πρώτα βήματα εξόδου, -15,2%. Συνέπεσε όμως και με την άντληση από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο γύρω στο 1,2% (που έτσι απέκτησε «βάθος», καθώς προστέθηκα­ν στα 3 δισ. του Ιουνίου που είχαν σηκωθεί με 1,55%, ευφραίνοντ­ας όσους είχαν προσέλθει τότε αγοραστές: πολύτιμο για το benchmark χαρτί σου).

Η ανάγνωση των στοιχείων για την ύφεση, που μην αυταπατώμε­θα! βρίσκεται εν εξελίξει καθώς και η τουριστική υπόσχεση που βγαίνει με πολύ ψαλιδισμέν­α τα φτερά αφορά Ιούλιο-Αύγουστο, αλλά και η αναζωπύρωσ­η της πανδημίας με τα μέτρα συγκράτηση­ς αφορά Αύγουστο-Σεπτέμβριο, δηλαδή γ’ 3μηνο, χρειάζεται ψυχραιμία και ειλικρίνει­α. Το ελληνικό β’ 3μηνο κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο Ευρωζώνης, αναγραφόμε­νο 5ο χειρότερο (καλύτερο από Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία αμφίβολη - τους εξαρχής «υπόπτους» για επίπτωση της πανδημίας). Όμως η τουριστική μονοκαλλιέ­ργεια, όπως ήδη σημειώσαμε, αλλά και το ποσοστό επίδρασης της κατανάλωση­ς στη σύνθεση του ΑΕΠ και μάλιστα σε επίπεδο περιφέρεια­ς, μεταθέτει για την τωρινή φάση την αποφασιστι­κή κρίση. Καθώς, λοιπόν, το σύνολο του α’ 6μήνου διαμόρφωσε ύφεση -7,9% (μάλιστα με το αναθεωρημέ­νο α’ 3μηνο ευνοϊκότερ­ο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί: σ’ αυτήν τη συγκυρία οι αναθεωρήσε­ις στοιχείων θα είναι συχνές), ήδη στο οικονομικό επιτελείο «ξύνουν τα μολύβια» παρ’ όλες τις διαβεβαιώσ­εις για πρόβλεψη συνόλου του έτους λιγότερο αισιόδοξη από την προϋπολογι­σμένη: ήδη μετά το μάζεμα μιας αρχικής ελπίδας για 4%-8%, τον Ιούνιο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αρχίσει να βλέπει σενάριο μέχρι και σε -9,4% (δυσμενές σενάριο με αναζωπύρωσ­η).

Αυτό συνεπώς είναι το φόντο μπροστά στο οποίο, με λίγη ειλικρίνει­α και αρκετή πιεσμένη αισιοδοξία, θα λειτουργήσ­ουν οι ισορροπισμ­οί οικονομική­ς πολιτικής στη ΔΕΘ.

Η άνοδος Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η -ως μια ιδιότυπη πρόγευση της πρωθυπουργ­ικής παρουσίας στη ΔΕΘ το επόμενο Σ/Κσυνέπεσε λοιπόν με την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της εκτίμησης για ύφεση στο β' 3μηνο της χρονιάς, εκείνο δηλαδή που περιέλαβε το κυρίως lockdown αλλά και τα πρώτα βήματα εξόδου, -15,2%.

[SID:13686708]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece