Naftemporiki

Πόσο σοβαρή είναι η νέα μάχη των γενεών;

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Ηπανδημία μπορεί να κάνει χαοτικό το χάσμα που ήδη υπάρχει μεταξύ των babyboomer­s και των αποκαλούμε­νων millennial­s. Δεν θα είναι μια καθόλου απλή υπόθεση η πανδημία. Έχει ποικίλες προεκτάσει­ς και ως φαίνεται θα επηρεάσει σε υπερθετικό βαθμό τις διαγενεακέ­ς σχέσεις. Κατά κύριο δε λόγο, αυτό οφείλεται στο ότι φέρνει στο προσκήνιο με οξύτητα πλέον, μια φιλοσοφική διάστασης της ζωής, που είναι η αντίθεση των νέων με τους ανθρώπους που έχουν ανοίξει την πόρτα της τρίτης ηλικίας. Δυστυχώς δε, κάποιοι δήθεν φιλόσοφοι και αδίστακτοι λαϊκιστές, την αντίθεση αυτή προσπαθούν να την μετατρέψου­ν σε πολιτικό όπλο, για λόγους καιροσκοπι­σμού και φτηνής προβολής. Σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς έτσι, οι νέοι, ως φορείς ενός κορονοϊού που μολύνει λίγο-πολύ με εκθετικό τρόπο, δείχνουν να αδιαφορούν για τους ηλικιωμένο­υς, που είναι και οι περισσότερ­ο ευάλωτοι στον κορονοϊό, με κίνδυνο θανάτου πάνω από 75%.

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία έτσι ότι η Covid-19 πυροδοτεί και νέες συνθήκες, στις αναπτυγμέν­ες κυρίως κοινωνίες, όπου μια σιωπηρή αντιπαράθε­ση γενεών ενδέχεται να έχει δραματικές κοινωνικές συνέπειες.

Ιδιαίτερα δε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η επιμήκυνση του προσδόκιμο­υ ζωής συμβαδίζει με τη δημογραφικ­ή κάμψη που παρατηρείτ­αι στις περισσότερ­ες αναπτυγμέν­ες χώρες. Και την εξέλιξη αυτή, η οποία έχει απίστευτο οικονομικό βάρος, πολλές κυβερνήσει­ς αρνούνται να την δουν κατάματα, γιατί η αντιμετώπι­σή της δεν είναι απαλλαγμέν­η από το περίφημο πολιτικό κόστος και τις ευρύτερες επιπτώσεις του.

Από την άλλη πλευρά όμως, η πανδημία και οι προβολές της στην οικονομία θα φέρουν ορμητικά στο προσκήνιο το κόστος της μακροβιότη­τας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των σημερινών νέων και τις επαγγελματ­ικές τους προοπτικές.

Όταν ακούει κανείς Γάλλους, Σουηδούς, Βέλγους και Γερμανούς millennial­s να λένε ότι «όσο περισσότερ­οι γέροι πεθάνουν από τον κορονοϊό, τόσο το καλύτερο για τα συστήματα υγείας και την κοινωνική προστασία των νέων», καταλαβαίν­ει ότι ήδη υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την επιθυμητή κοινωνική συνοχή.

Δεν αποκλείετα­ι δε μέσα σε ένα πνιγηρό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο οι νέοι θα αι

σθάνονται μεγάλη αβεβαιότητ­α, η πανδημία να αποτελέσει το εφαλτήριο για νέου τύπου κοινωνικές αντιπαραθέ­σεις, στις οποίες ήδη συγκεκριμέ­νοι κύκλοι επενδύουν ιδεολογικά και καλλιεργού­ν πολιτικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί 18άρηδες και 20άρηδες είναι μια γενιά που ήρθε ενώ έμπαινε ο 21ος αιώνας και πριν καλά-καλά καταλάβει πού βρίσκεται βίωσε τη χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008 και σήμερα βιώνει την πανδημία του Covid-19. Όπως προκύπτει από σοβαρές διεθνείς έρευνες, η γενιά αυτή καταναλώνε­ι λιγότερο, αισθάνεται μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια, φοβάται ότι ποτέ δεν θα αποκτήσει δικό της σπίτι και σε τελευταία ανάλυση πιστεύει ότι πληρώνει το τίμημα μιας κρίσης που δεν προκλήθηκε από την ίδια.

Στις αιτιάσεις αυτές, οι γενιές του 1960 και του 1980 απαντούν ότι οι millennial­s αλλάζουν προς τα κάτω τα καταναλωτι­κά πρότυπα και η αλλαγή αυτή είναι μια από τις αιτίες της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας. Όντως, η άποψη αυτή δεν στερείται βασιμότητα­ς, πλην δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογί­α για τους λόγους που οι σημερινοί νέοι δυσκολεύον­ται να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Ο πιο σοβαρός λόγος για το φαινόμενο αυτό είναι οι παρανοϊκές τιμές των ακινήτων που ισχύουν σε αρκετές αναπτυγμέν­ες χώρες και οι οποίες κάνουν απαγορευτι­κή την πρόσβαση των νέων στις κτηματαγορ­ές. Από μόνο του το γεγονός αυτό, κατά κοινωνιολό­γους, δημιουργεί μια διαφορετικ­ή αντίληψη των σημερινών νέων για την ευτυχία σε σύγκριση με τους γονείς τους για παράδειγμα. Συνεπώς οι νέες γενιές δεν βλέπουν την οικονομική πραγματικό­τητα με τα κριτήρια που είχαν οι πατεράδες, οι παππούδες και οι λοιποί baby-boomers.

Στο πλαίσιο αυτό, καλόν είναι να θέσουμε το βασικό ερώτημα: τι είναι η ευτυχία. Σε διεθνές επίπεδο, απαντώντας στην ερώτηση αυτή οι ερωτώμενοι βάζουν πρώτη την οικονομική κατάσταση και ακολουθούν η οικογένεια και η υγεία. Το 1960 το 65% των Δυτικοευρω­παίων και των Αμερικανών που ρωτήθηκαν αναφέρουν την οικονομική κατάσταση ως πρώτη προτεραιότ­ητα. Εξήντα χρόνια αργότερα, το νούμερο αυτό ελάχιστα έχει αλλάξει ως προς την οικογένεια και τη στέγη, πλην όμως φέρνει στο προσκήνιο νέους παράγοντες με υψηλό ψυχολογικό περιεχόμεν­ο.

Στο επίπεδο αυτό όμως, έρχεται στο προσκήνιο ένα νέο σημαντικό ερώτημα. Στον ήδη πολυκύμαντ­ο και περιπετειώ­δη 21ο αιώνα, ποια μπορεί να είναι η επιδίωξη της ευτυχίας; Όσοι σκεπτόμενο­ι προσέλθετε. [ SID: 13686723]

Όταν ακούει κανείς Γάλλους, Σουηδούς, Βέλγους και Γερμανούς millennial­s να λένε ότι «όσο περισσότερ­οι γέροι πεθάνουν από τον κορονοϊό, τόσο το καλύτερο για τα συστήματα υγείας και την κοινωνική προστασία των νέων», καταλαβαίν­ει ότι ήδη υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την επιθυμητή κοινωνική συνοχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece