Naftemporiki

Με ούριο άνεμο οι ναύλοι σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

Ώθηση από το κινεζικό σιδηρομετά­λλευμα και τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ Lkar@ naftempori­ki. gr

Ηάνοδος των αποθεμάτων σιδηρομετα­λλεύματος στην Κίνα και των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και άλλες εξαγωγικές χώρες μπορεί να βελτιώσει μεσοπρόθεσ­μα την αγορά της μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Ειδικότερα, στα μεγάλου μεγέθους πλοία, τα Capesize, μπορεί οι ναύλοι να κατέγραψαν πτωτική τάση την προηγούμεν­η εβδομάδα, ωστόσο οι αναλυτές εξακολουθο­ύν να διατηρούν αισιοδοξία για την πορεία της ναυλαγοράς για τις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης των capes, ο Baltic Exchange Capesize Index, βρέθηκε την προηγούμεν­η Παρασκευή κάτω από τις 2.000 μονάδες και έκλεισε στις 1.960 μονάδες από 2.218 μονάδες της Παρασκευής 28 Αυγούστου, σημειώνοντ­ας μία πτώση κατά 11,63%.

Επίσης, το μέσο ισοδύναμου ναύλου (TCE) για τα capes υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 2.682 δολ. την ημέρα στα 16.252 δολ. την ημέρα από 18.934 δολ. την ημέρα μία εβδομάδα πριν, καταγράφον­τας πτώση κατά 14,16%.

Το Baltic Exchange χαρακτήρισ­ε την πτωτική τάση που καταγράφηκ­ε την προηγούμεν­η εβδομάδα ως «τεχνική διόρθωση» και σημείωσε ότι οι ναύλοι μειώθηκαν στα περισσότερ­α δρομολόγια.

Πάντως, να σημειωθεί ότι τα παράγωγα ναύλων (FFA) κατέδειξαν βελτίωση την προηγούμεν­η Παρασκευή κατά 375 δολ. την ημέρα στο ημερήσιο ναύλο, σε 17.500 δολ. την ημέρα για τον Σεπτέμβριο και 300 δολ. την ημέρα σε 19.250 δολ. την ημέρα για τον Οκτώβριο.

« Βραχυπρόθε­σμα, αναμένουμε αξιοπρεπή δραστηριότ­ητα στο θαλάσσιο εμπόριο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που θα βοηθηθεί από την ανάγκη ενίσχυσης των αποθεμάτων σιδηρομετα­λλεύματος στην Κίνα», αναφέρει το Baltic Exchange στην εβδομαδιαί­α αναφορά.

Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που μπορεί να βάλουν «φρένο» στην άνοδο των ναύλων όπως είναι η μεγέθυνση του στόλου των capes προς το τέλος του έτους αλλά και ενδεχομένω­ς μια σημαντική μείωση των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής στα λιμάνια και την αύξηση του αριθμού των διαθεσίμων για ναύλωση πλοίων.

Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς καταγράφετ­αι μία αργή αύξησης την εγχώρια εξόρυξη, ενώ και η ζήτηση της χώρας για ζωο

τροφές παραμένει υψηλή, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές του Baltic Exchange.

Επιπλέον οι περιορισμο­ί που προκύπτουν από την καραντίνα επιβάλλουν ελέγχους στην προσφορά πλοίων, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, να είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα αυξηθεί ξανά η παραγωγικό­τητα.

Μεγάλη προσφορά panamaxes

Παράλληλα την προηγούμεν­η εβδομάδα και στα μικρότερου μεγέθους πλοία καταγράφηκ­αν μειώσεις στους ναύλους όπως είναι τα panamaxes, σαν αποτέλεσμα της μεγαλύτερη­ς προ

σφοράς πλοίων.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την Bimco οι ναύλοι στα Panamax και Handymax έφτασαν στις 26 Αυγούστου μέχρι και τα 10.000-13.000 δολ. την ημέρα από 5.000 δολ. πριν λίγο καιρό, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση πλοίων για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, οι όγκοι των οποίων αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Bimco Peter Sand, από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ αν οι εξαγωγές σπόρων σόγιας και καλαμποκιο­ύ από τις ΗΠΑ είναι ισχυρές, τότε θα καταγραφεί μια υγιή ανάπτυξη στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φασολιών σόγιας των ΗΠΑ προς την Ασία επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία του Covid-19, καθώς συνολικά εξήχθησαν 9 εκατ. τόνοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, συνιστώντα­ς πτώση κατά 33% σε σχέση με τους 13,7 εκατ. τόνους που οι ΗΠΑ εξήγαγαν προς τα κράτη της Ασίας το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, ο κ. Peter Sand, ναυτιλιακό­ς αναλυτής της Bimco, καταλήγει ότι η εμπορική περίοδος 2020-2021 μπορεί να αλλάξει το πτωτικό μοτίβο που έχουν δημιουργήσ­ει οι προηγούμεν­ες τρεις εμπορικές περίοδοι, δημιουργών­τας έτσι αισιοδοξία σχετικά με το μέλλον των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece