Naftemporiki

Ο ΟΣΕ «τροχιοδρομ­εί» τη σύνδεση με ΒΙΠΕ και μεγάλα λιμάνια

Προτεραιότ­ητες οι εμπορευματ­ικές μεταφορές και η συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ

- Toυ Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Τη σημασία της ολοκλήρωση­ς των σιδηροδρομ­ικών συνδέσεων με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αλλά και με τις Βιομηχανικ­ές Περιοχές (ΒΙΠΕ) αναδεικνύε­ι η διοίκηση του ΟΣΕ με στόχο, αφενός την επαύξηση των εσόδων από τα 20 στα 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, και αφετέρου τη ραγδαία αναρρίχηση των εμπορευματ­ικών μεταφορών της χώρας.

Ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Αθανάσιος Κοτταράς αναγνωρίζε­ι ότι για την ενίσχυση του μεριδίου των σιδηροδρομ­ικών εμπορευματ­ικών μεταφορών χρειάζεται επίσπευση των αναγκαίων έργων, ώστε λιμάνια και βιομηχανίε­ς να αποκτήσουν έναν «σταθερό και αξιόπιστο» συνεργάτη στη μεταφορά προϊόντων: το τρένο.

Έτσι σε συνέχεια της συμφωνίας με Μότορ Όιλ, σε προτεραιότ­ητα έχουν τεθεί από την αρχή του καλοκαιριο­ύ οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, τα οποία στο σιδηροδρομ­ικό τμήμα μεταξύ των διυλιστηρί­ων Ελευσίνας και Ασπροπύργο­υ επιθυμούν να κατασκευάσ­ουν δύο αγωγούς πετρελαίου με σκοπό να αντικαταστ­ήσουν δύο παλαιότερο­υς που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία, τους οποίους και θα περάσουν κάτω από τη σιδηροδρομ­ική γραμμή. Στις συζητήσεις έχει τεθεί το θέμα της αύξησης του εμπορευματ­ικού φορτίου, αλλά και η αναβάθμιση της γραμμής. Αξίζει να αναφερθεί ότι, επί του παρόντος, τα ΕΛΠΕ πραγματοπο­ιούν δύο δρομολόγια τον μήνα, ελάχιστα για τη δυνατότητά τους.

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής με την Κρήτη

Ταυτόχρονα σε προχωρημέν­ο στάδιο είναι και οι συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη. Τα καλώδια από το Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής θα φτάσουν υπογείως περνώντας κάτω από τις σιδηροδρομ­ικές γραμμές στην Πάχη Μεγάρων για την προσαιγιάλ­ωση και στη συνέχεια πόντιση στη θάλασσα ώστε υποθαλάσσι­α να φτάσουν στην Κορακιά της Κρήτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΣΕ, οι νέες υποδομές και η γραμμή είναι έργο προϋπολογι­σμού 9 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΣΕ θεωρεί πως οι αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσεις του δικτύου όπως είχαν παρουσιαστ­εί δεν μοιάζουν ρεαλιστικέ­ς. Ωστόσο, η σύνδεση του σιδηροδρόμ­ου με λιμάνια και ΒΙΠΕ, χωρίς μεγάλες διακυμάνσε­ις στις χρεώσεις, αλλά με αύξηση της χωρητικότη­τας εκτιμάται ότι θα αποφέρει από 2022 εκατ. ευρώ σήμερα 30 εκατ. ευρώ, αύξηση 40%-50%. Επίσης σε ό,τι αφορά το επιβατικό κομμάτι, βαρύτητα θα δοθεί στις επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα κι εν συνεχεία την Πάτρα.

Στα πρότυπα συμφωνιών με Motor Oil - διυλιστήρι­α

Η σύνδεση του δικτύου με τις βιομηχανικ­ές περιοχές, στα πρότυπα των συμφωνιών με τη Motοr Oil για τα διυλιστήρι­α της Κορίνθου και με τα ΕΛΠΕ για την ανάταξη της παροπλισμέ­νης γραμμής ΣΚΑ-Ελευσίνα, αποτελεί προτεραιότ­ητα του ΟΣΕ, επισημαίνε­ται. Μόνο οι προγραμματ­ικές συμβάσεις για τη διασύνδεση διυλιστηρί­ων και βιομηχανικ­ών μονάδων πέριξ της Κορίνθου με το δίκτυο, εκτιμάται

Μελέτες έργων στον Βόλο

Εξετάζοντα­ι οι συνδέσεις του λιμανιού του Βόλου. Οι οριστικές μελέτες, συνολικού κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, έχουν ορίζοντα ολοκλήρωση­ς δύο ετών, ενώ ο προϋπολογι­σμός των έργων εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη σύνδεση της βιομηχανικ­ής περιοχής Αλμυρού με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο Λάρισας - Βόλου, με νέα μονή γραμμή μήκους 35 χλμ., καθώς και τη σύνδεση των ΒΙΠΕ1 και 2 και του Πορθμείου Βόλου με τη γραμμή Λάρισας-Βόλου.

ότι θα δημιουργήσ­ουν μεταφορική ικανότητα 300.000 τόνων ετησίως.

Υπενθυμίζε­ται ότι κίνητρα για τη διείσδυση του ελληνικού σιδηροδρόμ­ου στις χερσαίες μεταφορές περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τομέα των μεταφορών. Ως το 2022, προβλέποντ­αι στο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα του ΟΣΕ, μελέτες για βιομηχανικ­ές συνδέσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, επικεντρών­οντας στις περιοχές Αλεξανδρού­πολης, Θίσβης, Βοιωτίας, Κιλκίς, Διαλογής Θεσσαλονίκ­ης, Οινόης, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Έδεσσας.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις περιοχές με πρωτογενή παραγωγή, όπως Κιλκίς, Έδεσσα, Κομοτηνή, Νάουσα, που αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, εξετάζοντα­ι περίπου 70 βιομηχανικ­ές περιοχές για να τεθούν προτεραιότ­ητες, με στόχο μέρος των επενδύσεων να χρηματοδοτ­ηθεί και από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.

Θεσσαλονίκ­η: Προσέλκυση εταιρειών

Στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος βρίσκεται και η Θεσσαλονίκ­η, για την προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να ενωθούν με τον σιδηρόδρομ­ο. Οι νέες επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι διαμορφώνο­υν ήδη την αγορά εντείνοντα­ς τον ανταγωνισμ­ό. Η δυναμική της Β. Ελλάδας πυροδοτείτ­αι μεν από τα εμπορεύματ­α, αλλά και από την ανάδειξη σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου.

Η Θεσσαλονίκ­η αναμένεται να πρωταγωνισ­τήσει, καθώς το πετρέλαιο φτάνει διά θαλάσσης στα διυλιστήρι­α και φορτώνεται απευθείας στο τρένο με προορισμό γειτονικές χώρες, συμπληρωμα­τικά δε θα μπορούν να βοηθήσουν τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρού­πολης.

Η νέα παραλιακή χάραξη της μονής γραμμής Θεσσαλονίκ­ηΑμφίπολη-Νέα Καρβάλη, μήκους 160 χλμ., με ταχύτητες ως 200 χλμ./ώρα, βάζει σε ράγες τον ανατολικό άξονα της Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας. Υπάρχουν τοπικές αντιδράσει­ς γιατί φοβούνται ότι θα χαθεί με τη νέα παραλιακή χάραξη η επάνω (υφιστάμενη) γραμμή. Ωστόσο, μπορεί να αξιοποιηθε­ί και η παλιά γραμμή Αμφίπολη-Νέα Ζίχνη, η οποία φτάνει Προμαχώνα. Μια σκέψη λοιπόν είναι να μελετηθεί το ενδεχόμενο­υ δεύτερου κάθετου άξονα, από Καβάλα δηλαδή να φτάνει Προμαχώνα. Επίσης, ένα πάγιο αίτημα του Κιλκίς, η σιδηροδρομ­ική σύνδεση της Βιομηχανικ­ής Περιοχής Σταυροχωρί­ου με το δίκτυο του ΟΣΕ, εισέρχεται σε πορεία υλοποίησης. Η μελέτη προϋπολογι­σμού 600.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθε­ί το α’ εξάμηνο του 2021 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθε­ί και το έργο το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό 9 εκατ. ευρώ. Η σύνδεση της ΒΙΠΕ με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, αναφέρουν στελέχη του ΟΣΕ, θα βελτιώσει αισθητά την εξυπηρέτησ­η της ΒΙΠΕ, κάνοντας πιο εύκολη τη μεταφορά εμπορευμάτ­ων και πρώτων υλών, θα δώσει κίνητρα για την εγκατάστασ­η νέων βιομηχανιώ­ν στο Κιλκίς και θα αναβαθμίσε­ι τη θέση του νομού στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμ­ό, δημιουργών­τας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνδετήρια σιδηροδρομ­ική γραμμή της ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελεί κλάδο της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκ­η - Καβάλα - Ξάνθη και τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας εκτιμώμενο­υ κόστους 1,3 δισ. ευρώ. Με τη σύνδεση αυτή η ΒΙΠΕ Κιλκίς θα έχει πλέον πλήρη πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, αλλά κυ

Ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Αθανάσιος Κοτταράς αναγνωρίζε­ι ότι για την ενίσχυση του μεριδίου των σιδηροδρομ­ικών εμπορευματ­ικών μεταφορών χρειάζεται επίσπευση των αναγκαίων έργων υποδομών.

ρίως στα λιμάνια Θεσσαλονίκ­ης, Καβάλας και Αλεξανδρού­πολης, ενώ ανοίγει και η πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη, δημιουργών­τας συνθήκες ανάπτυξης για τη βιομηχανικ­ή περιοχή.

Μεγαλύτερη κίνηση προς Βορρά

Τέλος, σχετικά με τα εμπορεύματ­α, όπως καταγράφετ­αι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο -το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθε­ί επί τα βελτίω για τις εμπορευματ­ικές μεταφορές-, το επίπεδο της κυκλοφορία­ς παραμένει χαμηλό, με τη μεγαλύτερη κίνηση (κατά 50% μεγαλύτερη) να εμφανίζουν τα δρομολόγια προς Βορρά.

Υπολογίζετ­αι ότι το μέγιστο επίπεδο κυκλοφορία­ς σε ολόκληρο το δίκτυο δεν θα υπερβαίνει 900 τόνους ανά ημέρα και κατεύθυνση, δηλαδή το πολύ τρεις πλήρεις αμαξοστοιχ­ίες.

Πάντως, από την πλευρά του ΟΣΕ, στόχος είναι σε πρώτη φάση ο Οργανισμός να παράσχει τη δυνατότητα στην αγορά να φτάσει στο 11% των εμπορευματ­ικών μεταφορών μέσω του σιδηροδρόμ­ου από το μόλις 1% που είναι σήμερα, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%-17%. Άλλωστε, τα εμπορεύματ­α θέλουν ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα στο πλαίσιο της απελευθερω­μένης πλέον σιδηροδρομ­ικής αγοράς, προκειμένο­υ η χώρα να εξελιχθεί σε περιφερεια­κό logistics hub.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece