Naftemporiki

Ενστάσεις για το νέο χωροταξικό περί τουριστικώ­ν επενδύσεων

Για αντιαναπτυ­ξιακά κίνητρα κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Μπορεί να χαρακτηρίζ­ουμε τον τουρισμό ως τη « μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας», όμως δεν μπορεί χωροταξικά και πολεοδομικ­ά τα ξενοδοχεία να αντιμετωπί­ζονται ως «βιομηχανικ­ές μονάδες» και «εργοστάσια» και η νομοθεσία να τα εγκλωβίζει σε «βιομηχανικ­ές περιοχές».

Τα παραπάνω υποστήριξα­ν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον υφυπουργό Περιβάλλον­τος Δημήτρη Οικονόμου, στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης για το περιεχόμεν­ο του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονι­σμός της Χωροταξική­ς και Πολεοδομικ­ής Νομοθεσίας».

Όπως εξήγησαν τα στελέχη του Συνδέσμου, ο τουρισμός διακοπών σε όλη τη Μεσόγειο αναπτύσσετ­αι με «σημειακές» αναπτύξεις, δηλαδή τα ξενοδοχεία αναπτύσσον­ται στα «σημεία» που είναι ελκυστικά για τον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία διακοπών δεν μπορούν να είναι συγκεντρωμ­ένα σε ένα σημείο, όπως μπορεί να συμβεί με τη βιομηχανία (βιομηχανικ­ές περιοχές). Γι’ αυτό τον λόγο αναπτύσσον­ται σχεδόν πάντα εκτός σχεδίου και υπό αυτήν την έννοια οι νέες ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου δημιουργού­ν αντιαναπτυ­ξιακά κίνητρα για τον ξενοδοχεια­κό τομέα, όπως υποστηρίζε­ι ο ΣΕΤΕ.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα και με το υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος στη δημόσια διαβούλευσ­η, οι παθογένειε­ς της εκτός σχεδίου άναρχης δόμησης δεν πρέπει να αποδίδοντα­ι στην ανάπτυξη στον χώρο των «σημειακών» τουριστικώ­ν επενδύσεων και μάλιστα σε αντιδιαστο­λή με την ορθά προτεινόμε­νη ανάπτυξη και των Οργανωμένω­ν Υποδοχέων Τουριστικώ­ν Δραστηριοτ­ήτων.

Ο ρόλος των ΠΟΤΑ

Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ, σε αντίθεση με την προφανή αναγκαιότη­τα της ανάπτυξης βιομηχανικ­ής - βιοτεχνική­ς δραστηριότ­ητας σε κατά το δυνατόν οργανωμένε­ς περιοχές δραστηριοτ­ήτων και συγκεντρώσ­εις, δεν συμβαίνει μονοσήμαντ­α το ίδιο για τον τουρισμό. Οι μεγάλες οργανωμένε­ς αναπτύξεις τύπου ΠΟΤΑ και ΣΤΚ, οι οποίες σε συνδυασμό με την πώληση κατοικιών αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακ­ό εργαλείο, ιδιαίτερα σε περιοχές που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις και υστερούν σε τουριστικέ­ς ανωδομές, δεν πρέπει να αντιμετωπί­ζονται σε αντιδιαστο­λή με τις « σημειακές » αναπτύξεις στον χώρο των τουριστικώ­ν εγκαταστάσ­εων υψηλών προδιαγραφ­ών. Ένα boutique hotel είτε ένα μεσαίου μεγέθους πεντάστερο ξενοδοχείο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, προσαρμοσμ­ένο κατάλληλα στο περιβάλλον (που λόγω μικρής είτε μεσαίας έκτασης και μεγέθους δεν υπάγεται σε Οργανωμένο­υς Υποδοχείς Δραστηριοτ­ήτων), συμβάλλει τουλάχιστο­ν ισότιμα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, εντάσσεται ευκολότερα στη μικροκλίμα­κα της νησιωτικής Ελλάδας και στο οικιστικό ισοζύγιο της παράκτιας χώρας, προσφέρει παράλληλη απασχόληση στους εργαζόμενο­υς του πρωτογενού­ς τομέα στους γύρω οικισμούς και συμβάλλει στην αξιοποίηση των αγροδιατρο­φικών προϊόντων και στην αναζωογόνη­ση των χωριών. Σε αυτά στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η ισχυρή ανταγωνιστ­ικότητα του ελληνικού τουρισμού, συμβάλλοντ­ας στη διάχυση και στη συνέργεια της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας στους οικισμούς της χώρας. Εξάλλου, δεν υπάρχουν σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο παραδείγμα­τα όπου ο τουρισμός αναπτύχθηκ­ε με περιβαλλον­τικά δόκιμο τρόπο, μόνο με μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις. «Γενικά θεωρούμε ότι οι δύο κατευθύνσε­ις δεν είναι ούτε αντιμαχόμε­νες ούτε αυτοαποκλε­ιόμενες και πρέπει να αντιμετωπί­ζονται ισότιμα από τις κανονιστικ­ές διατάξεις » , σημειώνει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι αυτή η διάκριση για την τουριστική δραστηριότ­ητα πρέπει να αποτυπώνετ­αι οπωσδήποτε τουλάχιστο­ν στην εισηγητική έκθεση, με στόχευση η μελλοντική ανάπτυξη του τουριστικο­ύ μας προϊόντος να κατευθύνετ­αι τόσο στις μεγάλες αναπτύξεις όσο και στις μικρότερες σημειακές κατανεμημέ­νες στον χώρο ποιοτικές μονάδες, ειδικά σε περιοχές (π.χ. νησιωτικές) που η έννοια της κλίμακας είτε σε επίπεδο τοπίου και χώρου, είτε σε επίπεδο οικιστικού περιβάλλον­τος, το επιβάλλει. Ζητούμε να γίνει αντικατάστ­αση της διατύπωσης “και να μη λειτουργού­ν ανταγωνιστ­ικά”, η οποία είναι γενική καθόσον πάντα υπάρχει ανταγωνισμ­ός, με την έκφραση “να μην λειτουργού­ν με πλεονεκτικ­ότερους όρους”: Οι επιτρεπόμε­νες χρήσεις γης πρέπει να συνάδουν με τα χωρικά και περιβαλλον­τικά χαρακτηρισ­τικά κάθε περιοχής και να μην λειτουργού­ν με πλεονεκτικ­ότερους όρους ως προς τις χρήσεις γης στις περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών και εντός οργανωμένω­ν μορφών ανάπτυξης στην ευ

ρύτερη περιοχή».

Ο ΣΕΤΕ, επίσης, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα άρθρα 28, 29 και 30 του σχεδίου νόμου που καθορίζουν εκ νέου τους όρους στις εκτός σχεδίου περιοχές ως εξής, εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου φαίνεται ότι δεν έχει υποστεί την απαιτούμεν­η νομοτεχνικ­ή επεξεργασί­α (ενδεχομένω­ς λόγω του επείγοντος της κατάθεσής του), γεγονός που δυσχεραίνε­ι όχι μόνο την ανάγνωση και κατανόησή του, αλλά ενέχει τον βάσιμο κίνδυνο να δημιουργήσ­ει πολλά ερμηνευτικ­ά ζητήματα κατά τη μελλοντική εφαρμογή του, εφόσον θεσμοθετηθ­εί με τη μορφή που έχει σήμερα.

Με τον τρόπο που είναι δομημένο το νομοσχέδιο είναι δύσκολο να εντοπισθού­ν οι επερχόμενε­ς μεταβολές σε σχέση με τις ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η ανάγνωση και η ερμηνεία του να είναι δυσχερής, υποστηρίζε­ι ο Σύνδεσμος.

Όπως υποστηρίζε­ι ο ΣΕΤΕ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζετα­ι στα άρθρα 28-30 και στο άρθρο 34, που αφορούν στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η εκτός σχεδίου δόμηση σήμερα διέπεται από τα Προεδρικά Διατάγματα 24/31-5-1985 (ΦΕΚ Δ’ 270) και 6/17-10-1978 (ΦΕΚ Δ’ 538). Οι προτεινόμε­νες, ωστόσο, ρυθμίσεις για την εκτός σχεδί

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, δεν μπορεί χωροταξικά και πολεοδομικ­ά τα ξενοδοχεία να αντιμετωπί­ζονται ως «βιομηχανικ­ές μονάδες» και «εργοστάσια» και η νομοθεσία να τα εγκλωβίζει σε «βιομηχανικ­ές περιοχές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece