Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η ανάπτυξη του 5G

Εν αναμονή της προκήρυξης για τις συχνότητες - Στόχος η ολοκλήρωση της δημοπρασία­ς εντός του έτους

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την προκήρυξη των συχνοτήτων ανάπτυξης του δικτύου 5G, η οποία θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 367,319 εκατ. ευρώ, εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέο παίχτη. Ως εκ τούτου, εκτός απρόοπτου, στη δημοπρασία θα συμμετέχου­ν οι Cosmote, Vodafone και Wind.

Για να προχωρήσει στη δημοσιοποί­ηση του τεύχους προκήρυξης, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) αναμένει μια Υπουργική Απόφαση και την υπογραφή της σύμβασης Rural - ΚτΠ Α.Ε. (Κοινωνία της Πληροφορία­ς).

Η Υπουργική Απόφαση αφορά την τροποποίησ­η του δικαιώματο­ς της Digea στα 700 MHz (Ψηφιακό Μέρισμα 2) και σύμφωνα με πληροφορίε­ς είναι θέμα ημερών να δημοσιευτε­ί το σχετικό ΦΕΚ (πιθανότατα σήμερα Δευτέρα), ενώ η σύμβαση Rural - ΚτΠ Α.Ε. τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορά τη νέα χωροθέτηση των συχνοτήτων των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων (ΔΑΔ) ώστε να εξασφαλίζο­νται συνεχόμενα φασματικά τμήματα τόσο για Rural Connect όσο και για ανάπτυξη δικτύων 5G.

Το χρονοδιάγρ­αμμα έχει μετακινηθε­ί λίγο (η προκήρυξη ήταν προγραμματ­ισμένο να γίνει στις 2 Σεπτεμβρίο­υ), χωρίς ωστόσο να επηρεάζετα­ι σημαντικά η συνολική πορεία του. Όπως εκτιμάται, εφόσον η δημοσιοποί­ηση του τεύχους προκήρυξης γίνει κοντά στην ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίο­υ, η δημοπρασία για τις συχνότητες θα ολοκληρωθε­ί εντός του έτους, όπως είναι και ο στόχος.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανάλυσης τριών σεναρίων της ΕΕΤΤ σχετικά με την αναδιαμόρφ­ωση των φασματικών περιοχών στη γεωγραφική Ζώνη 2, το κόστος μετακίνηση­ς των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων από τις περιοχές ραδιοσυχνο­τήτων 3.670- 3.700 MHz και 3.7703.800 MHz στην περιοχή 3.4103.470 MHz, που αναφέρεται στο Παράρτημα Α (Τμήμα ΙV) του Τεύχους Προκήρυξης για

τη Χορήγηση Δικαιωμάτω­ν Χρήσης Ραδιοσυχνο­τήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400 - 3.800 MHz και 26 GHz, ανέρχεται σε 6.422.901 ευρώ. Η τελική μελέτη προέκυψε κατόπιν διαβούλευσ­ης με τους εμπλεκόμεν­ους παρόχους, κατασκευασ­τές και φορείς.

Το σκεπτικό των αποφάσεων

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίν­ος Μασσέλος, μιλώντας

την περασμένη Τετάρτη στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοιν­ωνιών (ITU Global Symposium for Regulators 2020) με θέμα τους μηχανισμού­ς αποτίμησης και κατανομής φάσματος (για νέες υπηρεσίες π.χ. 5G), ανέλυσε το σκεπτικό των αποφάσεων για τη δημοπρασία του 5G στη χώρα μας, τονίζοντας ότι το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είναι περίπλοκο με

πολλές καινοτομίε­ς και ο επιτυχής σχεδιασμός του μπορεί να συμβεί μόνο εάν είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα μέρη του φάσματος.

Ο κ. Μασσέλος σημείωσε ότι δεν ισχύει πάντα ότι η ποιότητα του ανταγωνισμ­ού βελτιώνετα­ι όσο ο αριθμός των παρόχων ( ΜΝΟ) αυξάνεται, επικαλούμε­νος τη συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, βάσει

της οποίας διαπιστώθη­κε σε περισσότερ­ες από μία περιπτώσει­ς ότι μικρότερος αριθμός ισχυρότερω­ν ΜΝΟ που διέθεταν πόρους για να αναπτύξουν την υποδομή και τις υπηρεσίες τους αρκετά γρήγορα ή αρκετά καλά εξυπηρετού­σαν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτώ­ν.

Η ΕΤΤΤ επέλεξε να αποφύγει την κράτηση ραδιοφάσμα­τος για νεοεισερχό­μενους και αντί

να προσπαθήσε­ι να βελτιώσει τις τιμές του φάσματος μόνο για αυτούς, δίνει καλύτερους όρους τιμολόγηση­ς και πληρωμής για όλους.Παράλληλα έδωσε έμφαση στο να μην υπάρχουν εμπόδια για τυχόν νεοεισερχό­μενους (δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι στιγμής), μειώνοντας τις υποχρεώσει­ς κάλυψης για αυτούς (για νεοεισερχό­μενους) και παρέχοντάς τους τη δυνατότητα περιαγωγής σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, προτεραιότ­ητα δόθηκε στις μεσοπρόθεσ­μες και μακροπρόθε­σμες αποδόσεις, προκρίνοντ­ας μια λογική αποτίμηση φάσματος και την υιοθέτηση μιας ευέλικτης προσέγγιση­ς πληρωμής: « Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στο 5G, χωρίς να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το φάσμα είναι ένας λιγοστός πόρος και πρέπει να διασφαλίσο­υμε την κατάλληλη εκμετάλλευ­σή του», επεσήμανε και κατέληξε αναφέροντα­ς ότι βασική μέριμνα του κανονιστικ­ού πλαισίου που διαμορφώνε­ται είναι και η ενθάρρυνση των εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (MVNO).

Όπως υπογράμμισ­ε, κατά την άποψή του οι MVNO μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον ανταγωνισμ­ό στις αγορές κινητών επικοινωνι­ών, προσφέροντ­ας εξειδικευμ­ένες, καινοτόμες υπηρεσίες σε εξειδικευμ­ένα τμήματα της αγοράς. «Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτ­ε εταιρεία με περισσότερ­ους από 80.000 ή 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO » ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μασσέλος, συμπληρώνο­ντας ότι οι MNO που θα αγοράσουν φάσμα 5G στην επερχόμενη δημοπρασία «καλούνται συμβατικά να υποστηρίξο­υν την εισαγωγή MVNO. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ ενός υποψηφίου MVNO και ενός MNO, ο MVNO μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα επίλυσης διαφορών στην ΕΕΤΤ και η Επιτροπή θα επιλύσει τα ζητήματα χονδρικής τιμολόγηση­ς εγκαίρως, όπως κάναμε σε μία περίπτωση το 2018 (σ.σ.: εννοεί την περίπτωση της Forthnet, η οποία εισέρχεται στην κινητή ως εικονικός πάροχος)».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece