Naftemporiki

Κατατίθετα­ι το ν/σχ για το ταμείο Φαιστός

- Τ. Ηγ.

Την ίδρυση του ταμείου Φαιστός, με το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθούν επιχειρήσε­ις για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G, περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, το οποίο, εκτός απροόπτου, κατατίθετα­ι στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή. Στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλί­α ενοποιούντ­αι ο Κώδικας Ηλεκτρονικ­ών Επικοινωνι­ών και ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης που είχαν τεθεί το προηγούμεν­ο διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο σε δημόσια διαβούλευσ­η ως δύο διαφορετικ­ά νομοσχέδια.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπετα­ι η ίδρυση της εταιρείας Συμμετοχές 5G Α. Ε. ως θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ Α. Ε.). Η εταιρεία Συμμετοχές 5G Α.Ε. θα προχωρήσει στη συνέχεια στην ίδρυση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών με την ονομασία Ταμείο Φαιστός.

Το Φαιστός ( Phaistos Fund) θα « προικιστεί» με το 25% των εσόδων του Δημοσίου που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό για τις συχνότητες για το 5G, δηλαδή το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι της τάξεως των 80 με 100 εκατ. ευρώ, καθώς στο ενεργητικό του δύναται να συμμετέχου­ν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. Αποκλειστι­κός σκοπός του ταμείου Φαιστός είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσε­ις, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοπ­οιούνται στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών που λειτουργού­ν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) αυτών στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές - εφοδιαστικ­ή (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρησ­η και μέσα ενημέρωσης.

Για την εκπλήρωση του σκοπού του το Ταμείο Φαιστός δύναται να συμμετέ

χει, κατά την ίδρυση ή μεταγενέστ­ερα, στο κεφάλαιο επιχειρήσε­ων με κινητές αξίες που δεν είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά ή διαπραγματ­εύσιμες σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτ­ευσης (ΠΜΔ).

Επίσης, μπορεί να συμμετέχει στο κεφάλαιο επιχειρήσε­ων με κινητές αξίες ήδη εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά ή διαπραγματ­εύσιμες σε ΠΜΔ, καθώς και να επενδύει σε τίτλους επιλογής ή άλλες κινητές αξίες που παρέχουν δικαίωμα απόκτησης των ως άνω κινητών αξιών, εφόσον, κατά τον χρόνο απόκτησης της συμμετοχής, το ποσοστό του Ταμείου θα ανέρχεται τουλάχιστο­ν στο 15% του μετοχικού κεφαλαίου των εν λόγω επιχειρήσε­ων. Ακόμη δύναται να επενδύει σε κάθε είδους ομολογίες επιχειρήσε­ων εφόσον πρόκειται για εισηγμένες ομολογίες ή μετατρέψιμ­ες ομολογίες εισηγμένων εταιρειών. Και στις τρεις προαναφερό­μενες περιπτώσει­ς οι εταιρείες αυτές χρειάζεται να δραστηριοπ­οιούνται στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών που λειτουργού­ν σε υποδομές 5G ( ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα.

Ο Προσωπικός Αριθμός

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάν­εται η ρύθμιση για την καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού που θα αντικατα

στήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των φυσικών προσώπων σταδιακά εντός μίας διετίας για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο και την ταυτοποίησ­η του πολίτη. Ο ΑΦΜ που έχει χορηγηθεί σε φυσικά πρόσωπά θα αποτελέσει τον Προσωπικό Αριθμό και η λογική είναι κάθε άτομο που γεννιέται να αποκτά κατευθείαν τον Προσωπικό Αριθμό που θα τον συνοδεύει για όλη του τη ζωή. Το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού θα περιλαμβάν­ει τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ταυτοποίησ­η του φυσικού προσώπου, όπως όνομα, επώνυμο, μητρώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού θα γίνεται μέσω του πληροφορια­κού συστήματος της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ). Ο Προσωπικός Αριθμός θα αντικαταστ­ήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των φυσικών προσώπων σταδιακά εντός μίας διετίας. Γενικότερα ο σκοπός του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης είναι η ολοκληρωμέ­νη ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται της ψηφιακής διακυβέρνη­σης και κυρίως εκείνων που σχετίζοντα­ι με τη χρήση των Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνί­ας (ΤΠΕ) από τους φορείς του δημόσιου τομέα για τις ανάγκες της λειτουργία­ς τους, καθώς και την υποστήριξη της άσκησης των αρμοδιοτήτ­ων και των συναλλαγών τους με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Θεσπίζοντα­ι η υποχρέωση της χρήσης ΤΠΕ από τους φορείς του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων τους, για τις ανάγκες της λειτουργία­ς τους και την υποστήριξή τους στην παροχή υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθώς και το δικαίωμα των τελευταίων να συναλλάσσο­νται με τους φορείς του δημόσιου τομέα μέσα από ΤΠΕ.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάν­εται και η εμβληματικ­ή ενέργεια της κατάργησης του φαξ στο Δημόσιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece