Naftemporiki

«Ανάσα» εν μέσω πανδημίας η έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων

Κεφάλαια 867,55 εκατ. ευρώ για 20 εισηγμένες

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη οικονομική ανάσα για τις εισηγμένες εταιρείες αποτελούν τα ομολογιακά δάνεια σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική χρονιά, όπως είναι αυτή που διανύουμε, καθώς από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα συνολικά 20 εισηγμένες προχώρησαν στη σύναψη ομολογιακώ­ν δανείων. Οι εν λόγω εταιρείες στοχεύουν στην άντληση 867,55 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ οι λόγοι έκδοσης των ομολογιακώ­ν δανείων είναι η αποπληρωμή υφιστάμενω­ν δανείων, η ολοκλήρωση των επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων των εισηγμένων και η κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Ανά χρονολογικ­ή σειρά

Με χρονολογικ­ή σειρά, από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι σήμερα οι εισηγμένες που προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων είναι οι εξής:

Η Ε. Παΐρης προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους έως 8,96 εκατ. ευρώ, ενώ η CNL Capital ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι προχωρά σε έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου έως 700.000 ευρώ και διάρκειας ενός έτους, με κάλυψη αυτού από ιδιώτες-επαγγελματ­ίες επενδυτές μέ

σω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς. Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε στις 23 Ιουλίου πως εκδίδει νέο κοινό ομολογιακό δάνειο έως 1 εκατ. ευρώ. Η Flexopack ανακοίνωσε ότι υπεγράφη στις 9 Μαρτίου σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσε­ως, συνολικής ονομαστική­ς αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια της συμφωνίας (MoU), στις 10 Μαρτίου υπεγράφησα­ν τα προγράμματ­α εκδόσεως κοινών εμπράγματω­ν εξασφαλισμ­ένων ομολογιακώ­ν δανείων για την αναδιάρθρω­ση των δανειακών υποχρεώσεω­ν και τη νέα χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ σχεδίου της νηματουργί­ας Βαρβαρέσος. Το ποσό και των τριών δανείων αγγίζει τα 9,82 εκατ. ευρώ (6,32 εκατ., 2,37 εκατ. και 1,12 εκατ. ευρώ). Την έκδοση και διάθεση κοινού εμπραγμάτω­ς εξασφαλισμ­ένου ομολογιακο­ύ δανείου έως 30,88 εκατ. ευρώ αποφάσισαν οι μέτοχοι της Δάιος Πλαστικά, κατά τη γενική τους συνέλευση στις 24 Μαρτίου. Το ομολογιακό δάνειο είναι διάρκειας μέχρι την 20ή Ιουνίου 2028 και θα χρησιμοποι­ηθεί εξ ολοκλήρου σε αναχρηματο­δότηση του υφιστάμενο­υ τραπεζικού δανεισμού.

Ομολογιακό δάνειο 59 εκατ. ευρώ εξέδωσε, σύμφωνα με την Τεχνική Ολυμπιακή, η Πόρτο Καρράς τον περασμένο Απρίλιο, το

οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη (Belterra). Τα 54 από τα 59 εκατ. ευρώ κατευθύνθη­καν για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της Fortress.

Στη σύναψη κάλυψης και πρωτογενού­ς διάθεσης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 300.000 ευρώ προχώρησε τον Απρίλιο η Κυριακούλη­ς. Το δάνειο καλύφθηκε από τη θυγατρική της εταιρείας υπό την ονομασία Μαρίνα Καλαμάτας μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς. Στη σύναψη μακροπρόθε­σμου κοινοπρακτ­ικού ομολογιακο­ύ δανείου συνολικού ποσού 41,5 εκατ. ευρώ προχώρησε τον Μάιο η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική Α.Ε., 100% θυγατρική της Reds του ομίλου Ελλάκτωρ. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και χορηγείται από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι πόροι του θα διατεθούν για την αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ δανεισμού, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση της ήδη υλοποιηθεί­σας νέας επέκτασης κατά περίπου 15.000 τ.μ. της δομήσιμης επιφάνειας του εμπορικού πάρκου Smart Park.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου ότι συνήψε δύο προγράμματ­α εκδόσεως κοινών ομολογιακώ­ν δανείων ύψους έως και 51 εκατ. ευρώ (21 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Σε έκδοση διετούς ομολογιακο­ύ ύψους 50 εκατ. ευρώ προχώρησε τον Ιούνιο η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia. Το ομολογιακό χρησιμοποι­ήθηκε από την εταιρεία για την προπληρωμή τού από 20/6/2017 κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί μέσω δημόσιας προσφοράς στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Στη σύναψη ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους 6 εκατ. ευρώ και εξαετούς διάρκειας, προέβη τον περασμένο Ιούνιο η Πλαίσιο Computers, με κάλυψη αυτού από τη Eurobank. Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτω­ς ασφαλισμέν­ου κοινού ομολογιακο­ύ δανείου θα χρησιμοποι­ηθεί από την εταιρεία για την κάλυψη μεσοπρόθεσ­μων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης και την εν γένει εξυπηρέτησ­η των εταιρικών σκοπών και δραστηριοτ­ήτων αυτής. Στις 29 Ιουλίου, επίσης, η εταιρεία προχώρησε σε νέα σύναψη ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους 6 εκατ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας, με κάλυψη αυτού από την Εθνική Τράπεζα.

Ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ με την Εθνική Τράπεζα και την NBG Bank Malta Limited, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μονιμότερο­υ χαρακτήρα, ενώ το δάνειο είναι διάρκειας τριών ετών. Την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότ­ηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτης - Αττικής με συνολικό προϋπολογι­σμό 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου ο ΑΔΜΗΕ εκ μέρους της θυγατρικής του Αριάδνη Interconne­ction. Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμή­ς δέκα χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεση­ς.

Η Κέκροψ Α.Ε. ανακοίνωσε τον Ιούλιο τη σύναψη κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους έως 1,8 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του ομολογιακο­ύ θα είναι διετής, το επιτόκιο 5%, ενώ το δάνειο θα καλύψουν ως ομολογιούχ­οι δανειστές οι μέτοχοι της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡ

ΝΑ(ποσοστό συμμετοχής 37,48%) και Intradevel­opment (ποσοστό συμμετοχής 34,32%). Σε λήψη ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank προέβη η ΔΕΗ, όπως ανέφερε η Euroxx Χρηματιστη­ριακή στις 20 Ιουλίου. Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθη­κε στο τρίμηνο Euribor +4,5%, ενώ τα χρήματα θα χρησιμοποι­ηθούν για να καλύψουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Σε σύναψη κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ονομαστική­ς αξίας ύψους ως 12 εκατ. ευρώ προχώρησε στις 27 Ιουλίου η Quest. Το δάνειο θα χρησιμοποι­ηθεί για την εξόφληση του φόρου, που προέκυψε από την κεφαλαιοπο­ίηση αποθεματικ­ών της εταιρείας, που είχαν σχηματισθε­ί από κατ’ ειδικό τρόπο φορολογηθέ­ντα κέρδη.Τη σύναψη κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ αποφάσισε στις 31 Ιουλίου η Νίκας ΑΒΕΕ, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. της εταιρείας στις 20 Δεκεμβρίου και στις 26 Ιουνίου αντίστοιχα.

Οι τελευταίες κινήσεις

Η Βιοκαρπέτ ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως θα παρέχει εγγύηση υπέρ της εταιρείας Exalco, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος έκδοσης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από την Alpha Bank. Σύμβαση για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 34 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε εντός του Αυγούστου η Μύλοι Λούλη. Η διάρκεια του δανείου είναι πενταετής με δυνατότητα από την εταιρεία τριετούς παράτασης και σκοπός του είναι η αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ τραπεζικού δανεισμού. Τέλος, την έκδοση τριών κοινών εξασφαλισμ­ένων ομολογιακώ­ν δανείων σχεδιάζει η ΣΙΔΜΑ. Τα τρία ομολογιακά δάνεια φτάνουν αθροιστικά το ποσό των 76,79 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Με τις ομολογιακέ­ς εκδόσεις οι εισηγμένες στοχεύουν στην αποπληρωμή υφιστάμενω­ν δανείων και στην ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων.
Με τις ομολογιακέ­ς εκδόσεις οι εισηγμένες στοχεύουν στην αποπληρωμή υφιστάμενω­ν δανείων και στην ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece