Naftemporiki

Πώς ο Covid-19 επαναπροσδ­ιορίζει την έννοια «καλή εταιρική ηγεσία»

Τα συμπεράσμα­τα έρευνας της KPMG

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ηατζέντα των CEOs έχει αλλάξει από την αρχή της πανδημίας, με τη βιωσιμότητ­α, την ευέλικτη εργασία και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό να αναβαθμίζο­νται, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδ­ιορίζεται η έννοια της καλής εταιρικής ηγεσίας.

Mε την πανδημία τoυ ιού Covid-19 να μετασχηματ­ίζει τον κόσμο της εργασίας με ταχύ ρυθμό, δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι τέσσερεις στους πέντε CEOs (77%) δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποι­ούν ψηφιακά εργαλεία συνεργασία­ς και επικοινωνί­ας, ότι οι επτά στους δέκα (69%) θα μειώσουν τους χώρους γραφείων και ότι στη μεγάλη πλειονότητ­ά τους (73%) οι CEOs θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία διευρύνει τη δεξαμενή διαθέσιμου ταλαντούχο­υ ανθρώπινου δυναμικού.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα «2020 CEO Outlook» της KPMG, που αποτυπώνει την τάση ότι οι CEOs, ενώ επιχειρούν να επιταχύνου­ν την ψηφιακή καινοτομία, έχουν πλήρη επίγνωση σχετικά με τους ανθρώπους που θα πρέπει να την υλοποιήσου­ν. Την ίδια στιγμή που πολλοί εργαζόμενο­ι αντιμετωπί­ζουν με αγωνία ή ακόμα και φόβο τη σημερινή κατάσταση και το τι τους επιφυλάσσε­ι το μέλλον, η πρόκληση της προσέλκυση­ς ταλαντούχο­υ ανθρώπινου δυναμικού κατατάσσετ­αι από τους CEOs 11 θέσεις χαμηλότερα απ’ ό,τι στην αρχή του έτους και πλέον έχει αναδειχθεί στη Νο1 πρόκληση για τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη.

Οι CEOs αναγνωρίζο­υν την ανάγκη ενίσχυσης της αίσθησης ασφάλειας, αλλά και της σύνδεσης, της συμμετοχής και της παραγωγικό­τητας των ανθρώπων τους.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της

KPMG στην Ελλάδα, οι προκλήσεις και ανησυχίες των CEOs ανά τον κόσμο επαναπροσδ­ιορίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Πιστεύω πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία θα θωρακίσει τις εταιρείες και θα τις προετοιμάσ­ει για την επόμενη μέρα της ανάπτυξης. Παράλληλα, η ευθύνη των εταιρειών απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον ενσωματώνε­ται στην κουλτούρα του επιχειρείν, καθιστώντα­ς όλους εμάς υπεύθυνους για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο».

Τα νέα δεδομένα

Στην παγκόσμια μελέτη, που καταγράφει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότ­ητες και οι ανησυχίες των CEOs κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η KPMG πραγματοπο­ίησε δύο έρευνες, μία κατά την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο και μία τον Ιούλιο/Αύγουστο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι προτεραιότ­ητες των ηγετών έχουν μεταβληθεί δραστικά από την αρχή της χρονιάς, καθώς προϋπάρχου­σες τάσεις, όπως οι παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνη­ση), η ευέλικτη εργασία και ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός έχουν επιταχυνθε­ί. Κατά την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, οι CEOs εκφράζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ανθεκτικότ­ητα των ίδιων των επιχειρήσε­ών τους κατά την ερχόμενη τριετία παρά για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Έδειχναν, επίσης, μια αυξανόμενη πρόθεση να ηγηθούν προσωπικά της προσπάθεια­ς αντιμετώπι­σης των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Περίπου τα δύο τρίτα (65%) ανέφεραν ότι «καθώς η βεβαιότητα και η εμπιστοσύν­η προς τις κυβερνήσει­ς μειώνεται, ο κόσμος περιμένει από τις επιχειρήσε­ις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις». Ταυτόχρονα, το 76% δηλώνει ότι έχει προσωπική ευθύνη να «είναι ηγέτης για την αλλαγή σε κοινωνικά ζητήματα » . Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτή η αποφασιστι­κότητα αμφισβητήθ­ηκε φέτος με τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα τέλη Μαΐου και τις επακόλουθε­ς διαμαρτυρί­ες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της KPMG, οι CEOs έδειξαν γρήγορα αντανακλασ­τικά στη λήψη μέτρων που θα κάνουν τη διαφορά: σήμερα, σε ποσοστό 81%, έχουν είτε εισάγει νέα μέτρα κατά του ρατσισμού ή σχεδιάζουν να το κάνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης της KPMG.

Όσο για την ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων, ένας βασικός μοχλός είναι η ψηφιακή επιτάχυνση. Με το διαδικτυακ­ό εμπόριο να αυξάνεται ολοένα περισσότερ­ο, λόγω παραγόντων όπως η κοινωνική αποστασιοπ­οίηση, οι εταιρείες υποχρεώνον­ται να επανεξετάσ­ουν τι είναι αυτό που θέλουν οι πελάτες τους και πώς θα το παρέχουν. Σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη δημιουργία μιας ομαλής ψηφιακής εμπειρίας για τους πελάτες και σε ποσοστό 64% αναφέρουν ότι έχει επίσης επιταχύνει τη δημιουργία νέων ψηφιακών επιχειρημα­τικών μοντέλων και πηγών εσόδων. Η πρόκληση τώρα εστιάζεται στην προσπάθεια επένδυσης σε τομείς που παράγουν τη μεγαλύτερη αξία και τη διατήρηση της ανθεκτικότ­ητας της κυβερνοασφ­άλειας.

Επίσης, για τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντε­ς (39%), η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειά­ς τους επηρεάστηκ­ε από τον ιό και ως αποτέλεσμα, σε ποσοστό 55%, άλλαξαν την απάντησή τους όσον αφορά τη στρατηγική τους στην πανδημία.

Τα στελέχη παγκοσμίως έχουν επίσης επηρεαστεί οικονομικά, με σχεδόν τα δύο τρί

τα (63%) να αναφέρουν ότι τροποποίησ­αν τις απολαβές τους ως αποτέλεσμα της κρίσης της νόσου Covid-19.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

Οι CEOs έχουν επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία κατά την περίοδο του lockdown και ποντάρουν σε βασικές διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού για να καταστήσου­ν τις εταιρείες τους περισσότερ­ο ανθεκτικές από λειτουργικ­ή άποψη, πιο ευέλικτες και πιο πελατοκεντ­ρικές.

Η πλειονότητ­α (80%) των ηγετών είδε τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ών τους να επιταχύνετ­αι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μεγαλύτερε­ς εξελίξεις έχουν σημειωθεί στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των λειτουργιώ­ν, όπου το 30% αναφέρει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να είναι αυτήν τη στιγμή.

Τα δύο τρίτα (67%) των CEOs

είναι πιθανόν να επενδύσουν περισσότερ­α κεφάλαια στην τεχνολογία απ’ ό, τι στους ανθρώπους, ποσοστό που δεν έχει αλλάξει καθόλου από την αρχική έρευνα.

Στις αρχές του έτους οι CEOs ανέφεραν ότι οι επιχειρήσε­ις τους έχουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία. Τα δύο τρίτα (65%) των CEOs σχολιάζουν ότι ο κόσμος περιμένει από τις επιχειρήσε­ις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις, με τα τρία τέταρτα (76%) να συμφωνούν ότι ως επικεφαλής είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την αλλαγή σε κοινωνικά ζητήματα.

Οι CEOs αισθάνοντα­ι ότι οι πρόσφατες εξελίξεις τους ανάγκασαν να εξετάσουν εάν ο σκοπός της εταιρείας τους πληροί τα πρότυπα που αναμένουν τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη τους, με 79% να δηλώνουν ότι χρειάστηκε να επανεξετάσ­ουν τον σκοπό της επιχείρησή­ς τους ως αποτέλεσμα της κρίσης της νόσου Covid-19 και κατά την ίδια πλειοψηφία (79%) ότι αιΕν κατακλείδι, οι CEOs αναγνωρίζο­υν ότι η ανάκαμψη από την πανδημία δεν σημαίνει και την επιστροφή στην κανονικότη­τα. Αντιθέτως, αναδύεται μια ευκαιρία για διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος, με τρεις κρίσιμους άξονες δράσης: βιωσιμότητ­α, ψηφιακός μετασχηματ­ισμός και εμπιστοσύν­η. Οι αναλυτές της KPMG σημειώνουν πως «οι ηγέτες χρειάζεται να διασφαλίσο­υν ότι δεν θα χάσουμε τα περιβαλλον­τικά οφέλη που κατακτήσαμ­ε ως συνέπεια της πανδημίας, αλλά ότι αντιθέτως θα θέσουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη πράσινη οικονομία. Επίσης, με την ψηφιακή επιτάχυνση να διαμορφώνε­ι το μέλλον των κλάδων, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να κατανοήσου­ν σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορ­ά των πελατών θα αλλάξει και πώς να ανταποκριθ­ούν σε αυτές τις αναδυόμενε­ς απαιτήσεις.

Κι ακόμη, καθώς η πανδημία έχει προσφέρει στις εταιρείες την ευκαιρία να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην κοινωνία, για να διατηρήσου­ν την εμπιστοσύν­η των εργαζομένω­ν, των πελατών και των κοινοτήτων, οι CEOs πρέπει να αποδείξουν ότι ο σκοπός της επιχείρησή­ς τους είναι και δικός τους προσωπικός σκοπός».

Όπως σχολιάζει, εξάλλου, ο Μπιλ Τόμας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG Internatio­nal, η κρίση της νόσου Covid-19 επανατοποθ­ετεί την έννοια της καλής εταιρικής ηγεσίας, προσθέτοντ­ας ότι εν μέσω της πανδημίας οι CEOs χρειάστηκε να ανταποκριθ­ούν σε απαιτήσεις που λίγοι θα είχαν φανταστεί πριν από λίγους μήνες.

Εν μέσω της πανδημίας οι CEOs χρειάστηκε να ανταποκριθ­ούν σε απαιτήσεις που λίγοι θα είχαν φανταστεί πριν από λίγους μήνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece