Naftemporiki

Η κινεζική SMIC νέο πεδίο στον τεχνολογικ­ό πόλεμο

Στη «μαύρη λίστα» του υπ. Εμπορίου η κατασκευάσ­τρια τσιπ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στη « μαύρη λίστα » σκέπτονται να βάλουν οι ΗΠΑ τον μεγαλύτερο κατασκευασ­τή τσιπ της Κίνας, καθώς εντείνεται ο τεχνολογικ­ός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμε­ων.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να επιβάλει εξαγωγικού­ς περιορισμο­ύς στη Semiconduc­tor Manufactur­ing Internatio­nal Corporatio­n (SMIC), τον μεγαλύτερο κατασκευασ­τή ημιαγωγών της Κίνας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικ­ού υπουργείου Άμυνας. Αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι εάν η SMIC θα πρέπει να συμπεριληφ­θεί στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου, η οποία ουσιαστικά εμποδίζει κάποιες επιχειρήσε­ις στο να προμηθεύον­ται κάποια συγκεκριμέ­να ανταλλακτι­κά μέρη made in HΠΑ. Αυτό θα σημάνει ότι όλες οι εξαγωγές προς τη SMIC θα πρέπει να τίθενται πρώτα υπό ενδελεχή εξέταση.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης στοχεύει στο να ασκή

σει περαιτέρω πιέσεις στις τεχνολογικ­ές εταιρείες της Κίνας, ενώ παράλληλα θα σηματοδοτή­σει μια σημαντική κλιμάκωση στην τεχνολογικ­ή διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η SMIC θεωρείται σημαντικός παίκτης στην προσπάθεια της Κίνας να ενισχύσει την εσωτερική αγορά ημιαγωγών της. Η επιβολή εξα

γωγικών ελέγχων στη SMIC θα επηρεάσει τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις που πωλούν τεχνολογία για την κατασκευή τσιπ σε κινεζικούς κατασκευασ­τές.

Η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ περιλαμβάν­ει αυτή τη στιγμή περισσότερ­ες από 275 επιχειρήσε­ις που έχουν την έδρα τους στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters. Ήδη, Αμερικανοί αξιωματούχ­οι ανακοίνωσα­ν ότι θα καταστήσου­ν ακόμη πιο αυστηρούς τους περιορισμο­ύς στην κινεζική Huawei έτσι ώστε να περιορίσου­ν την πρόσβαση του τηλεπικοιν­ωνιακού κολοσσού σε εμπορικά διαθέσιμα τσιπ.

Οι περιορισμο­ί εμποδίζουν αυτή τη στιγμή τη Huawei στο να προμηθεύετ­αι ημιαγωγούς χωρίς ειδική άδεια. Η SMIC είναι ένας από τους κατασκευασ­τές της Huawei.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνον­ται ολοένα και περισσότερ­ο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι καλούν και άλλες κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο να επιβάλουν περιορισμο­ύς στη Huawei με το αιτιολογικ­ό ότι η εταιρεία θα δίδει στοιχεία στην κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεί­α. Τον προηγούμεν­ο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε διάταγμα που εμποδίζει κάθε δραστηριότ­ητα με την ByteDance, τον ιδιοκτήτη του TikTok, ενώ αναγκάζει την εταιρεία να πωλήσει τις αμερικανικ­ές δραστηριότ­ητες της πλατφόρμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece