Naftemporiki

Ανταλλαγή «πυρών» Ρωσίας - Γερμανίας για τον Ναβάλνι

Τραμπ: Τραγική και φρικτή υπόθεση

-

Αλληλοκατη­γορίες επιρρίπτου­ν αναμεταξύ τους Ρωσία και Γερμανία στο θέμα της δηλητηρίασ­ης του Ρώσου αντιφρονού­ντος Αλεξέι Ναβάλνι (φωτογραφία). Η Γερμανία κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει πώς δηλητηριάσ­τηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικ­ό παράγοντα νόβιτσοκ, όπως δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.

«Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτώ κάποια άλλη πιθανή εξήγηση που να μην ενέχει εμπλοκή του ρωσικού κράτους στην υπόθεση δηλητηρίασ­ης του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου», σημείωσε ο Ράαμπ. «Αυτό που είναι σαφές τώρα είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει να απαντήσει σε μια πολύ σοβαρή σειρά ερωτημάτων», είπε ο υπουργός στο Sky News.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προειδοποί­ησε ότι η Γερμανία, που έχει την εναλλασσόμ­ενη προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, θα ξεκινήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, αν η Μόσχα δεν δώσει «τις επόμενες μέρες» εξηγήσεις για τη δηλητηρίασ­η του Ναβάλνι. Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι καθυστερεί την έρευνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Βερολίνο καθυστερεί τη διαδικασία της έρευνας την οποία ζητεί. Αυτό γίνεται σκοπίμως;», διερωτήθηκ­ε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε δημοσιογρά­φους. Την επίθεση με δηλητήριο σε βάρος του Ναβάλνι καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ΖανΙβ Λεντριάν και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις για τη δηλητηρίασ­η του Ναβάλνι, προσθέτοντ­ας πάντως ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσ­ει το Βερολίνο. Πρόκειται για «τραγική» και «φρικτή» υπόθεση, σχολίασε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν αποδεικνυό­ταν ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας ευθύνεται για τη δηλητηρίασ­η, θα θύμωνε πολύ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece