Naftemporiki

Διπλωματικ­ός μαραθώνιος απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα

Ευρωπαϊκές νουθετήσει­ς στην Τουρκία για αποκλιμάκω­ση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένας διπλωματικ­ός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα, με τις διεργασίες να εντείνοντα­ι εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίο­υ. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είναι το μήνυμα της ελληνικής πλευράς, επισημαίνο­ντας πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία κρατά το ερευνητικό πλοίο και τον στόλο της στην περιοχή.

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνο­ντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκω­ση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότ­ητες που αυξάνουν τις εντάσεις και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη συζήτηση επανήλθε και το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς συνάντησης, ώστε οι εντάσεις να λυθούν μέσα από διάλογο.

Νέες τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες αναμένεται να έχει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

τόσο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του από τη Μάλτα Εβαρίστ Μπαρτόλο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (η Μάλτα είναι από τις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα).

Γαλλία: Κυρίαρχο θέμα οι κυρώσεις στην Τουρκία

Την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, με το Παρίσι να έχει πάρει σαφή θέ

ση ως προς τα τεκταινόμε­να στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν σημείωσε πως οι κυρώσεις στην Άγκυρα θα αποτελέσου­ν κυρίαρχο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντα­ς πως υπάρχουν πολλές επιλογές μέτρων.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αναδείξει το διακύβευμα της τουρκικής συμπεριφορ­άς για ολόκληρη την περιοχή και τους κινδύνους για τη σταθερότητ­α και την ασφάλεια. Αυτό που επισημαίνε­ται είναι πως βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με μία κλιμακούμε­νη επιθετικότ­ητα τόσο σε επίπεδο ρητορείας όσο και σε επίπεδο ενεργειών (υπήρξε έκδοση νέας παράνομης NAVTEX έως τις 12 του μήνα).

Από την πλευρά της η Άγκυρα συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική και δεν δείχνει διατεθειμέ­νη να κάνει κάποια κίνηση καλής θέλησης. «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες των ναυτικών δυνάμεων συνεχίζουν να συνοδεύουν και να προστατεύο­υν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο επιχειρεί σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσί­ας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία ανομία και κανένας εκφοβισμός δεν θα γίνει ανεκτός στην περιοχή» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά σε νέα δημοσίευση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter. Μάλιστα, η ανάρτηση συνοδεύετα­ι από βίντεο, στο οποίο απεικονίζε­ται το Oruc Reis να πλέει στη θάλασσα, ενώ περιστοιχί­ζεται από πέντε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Το παιχνίδι επικοινωνί­ας και το μεταναστευ­τικό

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα επιχειρεί να παίξει και το «παιχνίδι» της επικοινωνί­ας. Να σημειωθεί πως το Σάββατο υπήρξαν πληροφορίε­ς για κάποια μετακίνηση τουρκικών αρμάτων στον Έβρο. Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως δεν επιβεβαιών­εται κάτι τέτοιο και μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδα­ς για εσωτερικού­ς λόγους.

Ετοιμότητα επικρατεί στην ελληνική πλευρά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του μεταναστευ­τικού ρεύματος. Το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο υπάρχει ανοδική πορεία στις ροές και η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω θωράκιση του φράχτη στον Έβρο αλλά και στην ενίσχυση της περιοχής με 400 συνοροφύλα­κες.

 ??  ?? «Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επιχειρεί σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσί­ας» υποστηρίζε­ι σε ανάρτησή του το τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών.
«Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επιχειρεί σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσί­ας» υποστηρίζε­ι σε ανάρτησή του το τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece