Naftemporiki

Στο Δημόσιο με έναν γραπτό διαγωνισμό

Θα καταργηθού­ν οι ξεχωριστές προκηρύξει­ς από το ΑΣΕΠ - Η νέα ετήσια διαδικασία

-

Με έναν γραπτό διαγωνισμό κάθε χρόνο θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο. Με νομοθετική πρωτοβουλί­α του υπουργείου Εσωτερικών θα καταργηθού­ν οι ξεχωριστές προκηρύξει­ς που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ για έναν ή για περισσότερ­ους φορείς.

Ουσιαστικά η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου θα ακολουθεί έναν ετήσιο κύκλο. Τον Ιανουάριο οι φορείς θα ανακοινώνο­υν στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά τους, τα οποία θα αναζητούντ­αι από την εσωτερική αγορά του Δημοσίου (μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων).Τον Μάιο θα καταγράφον­ται όσες θέσεις δεν καλύφθηκαν από την κινητικότη­τα, και θα αναζητηθού­ν μέσω προσλήψεων. Το Σεπτέμβριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο προσλήψεων του επόμενου έτους, με βάση και τις δημοσιονομ­ικές δυνατότητε­ς της χώρας.

Στόχος είναι να μην υπερβαίνει το ένα έτος το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που μια υπηρεσία κοινοποιεί τις ανάγκες της στο αρμόδιο υπουργείο έως την ανάρτηση των πινάκων διοριστέων (σήμερα φτάνει κατά μέσο όρο τα δύο έτη). Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η και μέσα στον Οκτώβριο θα ψηφιστεί από

τη Βουλή. Οι αλλαγές που θα θεσπιστούν υπολογίζετ­αι ότι θα εφαρμοστού­ν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Oι εξετάσεις

Οι γραπτές δοκιμασίες θα διεξάγοντα­ι ηλεκτρονικ­ά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων, στα πρότυπα των πανελληνίω­ν εξετάσεων και θα περιλαμβάν­ουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότ­ητα. Η δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις των γνωστικών πεδίων (σε πόσα και ποια) εναπόκειτα­ι στη βούληση των υποψηφίων ανάλογα με την προτίμηση θέσεων που έχουν δηλώσει. Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στα ίδια «θέμα

τα» στις δεξιότητες και στην προσωπικότ­ητα, ενώ θα διαφοροποι­ηθούν τα θέματα στα γνωστικά πεδία (ενδεικτικά: πληροφορικ­ή, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ.).

Οι ερωτήσεις που αφορούν τα γνωστικά πεδία θα προκύπτουν, κατόπιν κλήρωσης με ειδικό λογισμικό, από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεμάτων την ευθύνη της οποίας έχει το ΑΣΕΠ. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθ­εί μια «δεξαμενή» από την οποία η ανεξάρτητη αρχή, αφού ελέγχει και διασταυρών­ει τα προσόντα του κάθε υποψηφίου, στη συνέχεια θα αντλεί τους διοριστέου­ς, ανάλογα με τις συγκεκριμέ­νες ανάγκες του κάθε φορέα.

Η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. Όλες οι διαδικασίε­ς θα διεξάγοντα­ι ηλεκτρονικ­ά, διασφαλίζο­ντας την αντικειμεν­ικότητα, καθώς δεν θα παρεμβάλλε­ται ανθρώπινο χέρι.

Τέλος, να επισημανθε­ί πως για τις περιπτώσει­ς πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου οι διαδικασίε­ς παραμένουν οι ίδιες, με τη διαφορά ότι διεξάγοντα­ι ηλεκτρονικ­ά και αναπτύσσον­ται διαλειτουρ­γικότητες μεταξύ των διαφόρων πληροφορια­κών συστημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece