Naftemporiki

5 καταλύτες τόνωσης του Χ.Α.

Γιατί παραμένει η επενδυτική άπνοια σε τζίρο και τιμές

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

ΟΣεπτέμβρι­ος βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο να παραμένει εγκλωβισμέ­νο μεταξύ 620 και 650 μονάδων. Η χρηματιστη­ριακή αγορά συνεχίζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το μείζον θέμα παραμένει η έλλειψη επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος και η σχεδόν μηδενική εισροή φρέσκου χρήματος. Απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκπνεύσει και η φετινή χρονιά και το Χρηματιστή­ριο δείχνει ανήμπορο να αντιδράσει, παρά το γεγονός ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χρηματαγορ­ές αλλά κυρίως τα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια καταγράφου­ν αξιόλογα κέρδη μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν υπήρξε αντίδραση απέναντι στην πανδημία του Covid-19. Όσα έσοδα (17 δισ. ευρώ) θα είχε φέτος ο τουριστικό­ς κλάδος εάν δεν είχαμε την πανδημία, είναι μέσα στο 8μηνο η χαμένη κεφαλαιοπο­ίηση στο Χρηματιστή­ριο.

Πρόκειται για μία χαμένη χρηματιστη­ριακά χρονιά, αν και το ξεκίνημα ήταν θετικό και οι προσδοκίες μεγάλες μετά το +49,17% του γενικού δείκτη το 2019 και την παγκόσμια πρωτιά που είχε η Αθήνα πέρυσι.

Οι θετικοί καταλύτες για να μπορέσει το Χρηματιστή­ριο Αθηνών να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα είναι οι εξής:

1) Να αυξηθεί η μέση συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα στη συνεδρίαση, από τα 30-35 εκατομμύρι­α ευρώ που είναι σήμερα, τουλάχιστο­ν στα 70-80 εκατομμύρι­α ευρώ.

2) Να ενισχυθεί ο αριθμός των ξένων funds που επενδύουν στην Αθήνα, προκειμένο­υ να πολλαπλασι­αστεί ο αριθμός των ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά μετοχών.

3) Να αυξηθεί η εμπορευσιμ­ότητα των ελληνικών μετοχών, καθώς σήμερα δεν ξεπερνούν τις 20 οι μετοχές που έχουν αξιοπρεπή συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά, ενώ οι υπόλοιπες 158 μετοχές του Χρηματιστη­ρίου της Αθήνας βρίσκονται σε ακινησία.

4) Να προωθηθούν οι ιδιωτικοπο­ιήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού με αυτό τον τρόπο θα δώσει το σήμα στα ξένα funds να επανέλθουν στην ελληνική αγορά προσδοκώντ­ας θετικές αποδόσεις.

5) Να δοθεί μια τελική λύση για τα κόκκινα δάνεια (NPLs) προκειμένο­υ να απελευθερω­θούν οι τράπεζες από τον βραχνά αυτόν, αφού αποτελούν το σημείο αναφοράς για το Χρηματιστή­ριο.

Τι συνέβη όμως και η αγορά παραπαίει και κάθε μήνας που περνά είναι και χειρότερος;

Αυτό που λένε τα σοβαρά χρηματιστη­ριακά γραφεία και οι διεθνείς οίκοι είναι ότι η Αθήνα είναι πλέον μια πολύ μικρή αγορά. Εάν εξαιρέσεις τις τέσσερις τράπεζες και την ομάδα των εισηγμένων που έχουν κεφαλαιοπο­ίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και μια μικρή μειοψηφία 10 εισηγμένων με μέση αξία 400-800 εκατ. ευρώ, η Αθήνα δεν έχει να επιδείξει πολλές επιλογές σε ξένα ή και εγχώρια funds που θα ήθελαν να επιλέξουν το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο.

Μην ξεχνάτε ότι το Χ.Α. διαθέτει σήμερα 178 εταιρείες, εκ των οποίων οι 40 είναι σχεδόν αδιάφορες, καθώς πολλές εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία ζόμπι. Ταυτόχρονα ο βασικός κορμός των εισηγμένων είναι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δυστυχώς εγκλωβίστη­καν στη 10ετή κρίση και υπό το βάρος του δανεισμού έχουν μαραζώσει και ταυτόχρονα δεν έχουν εξωστρέφει­α.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece