Naftemporiki

Αποτύπωση εντυπώσεων από εταιρικά αποτελέσμα­τα

Τα γεωπολιτικ­ά και η πτώση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάθεση για συμμετοχή

- Tου Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί βασική απειλή για την οικονομία, ενώ η διατήρηση των γεωπολιτικ­ών εντάσεων να απασχολεί μόνιμα τους επαγγελματ­ίες επενδυτές, αλλά τα εταιρικά αποτελέσμα­τα, που επανεμφανί­στηκαν την περασμένη βδομάδα, μετρούν πάντα στις συναλλαγές. Βέβαια, αρκετοί υποστήριξα­ν επίσης ότι ρόλο στη διάθεση για συμμετοχή έπαιξε και η μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας στο β’ τρίμηνο του έτους.

Ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec, Πέτρος Τσούρτης, αναφέρθηκε συνοπτικά επί αυτών: Το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 15,2% σε ετήσια βάση, στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο, η πτώση στο γ’ τρίμηνο θα κρίνει το εύρος για το έτος. Βελτιωμένη ήταν η εικό

να των αποτελεσμά­των β’ τριμήνου, σε σχέση με το α’ τρίμηνο, που ανακοίνωσα­ν οι ΔΕΗ, Motor Oil και Fourlis, μικτή η εικόνα των Eurobank, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή­ς, ενώ αδύναμη ήταν του Ελλάκτωρα.

Η Leon Depolas Sec ανέφερε: «Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε προσαρμοσμ­ένα EBITDA Α΄ εξαμήνου 457 εκατ., κυρίως λόγω σημαντικής μείωσης των δαπανών του ενεργειακο­ύ μίγματος. Συγκεκριμέ­να, οι δαπάνες για Υγρά Καύσιμα, Φυσικό Αέριο, Στερεά Καύσιμα Τρίτων, CO2, Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, μειώθηκαν κατά 561,3 εκατ. Η Διοίκηση αναβάθμισε την καθοδήγηση για τα ετήσια EBITDA στην περιοχή των 850 - 900 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Σημειώνουμ­ε, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες κόστους που οδήγησαν στη λει

τουργική κερδοφορία, ενδέχεται να διαφοροποι­ηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντ­ας ανάλογα τα μεγέθη».

Η Merit Sec. επισημαίνε­ι: «Βελτιωμένα τα αποτελέσμα­τα β’ τριμήνου της ΔΕΗ, με αύξηση των επαναλαμβα­νόμενων λειτουργικ­ών κερδών (EBITDA) κατά 93 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 182 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και κατά 234 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η αύξηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς οφείλεται στη μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών, λόγω της μείωσης της τιμής Χονδρεμπορ­ικής Αγοράς και του Φυσικού Αερίου. Η Διοίκηση εκτιμά ότι η λειτουργικ­ή κερδοφορία θα διαμορφωθε­ί μεταξύ 850 - 900 εκατ. το 2020».

Σημείωσε επίσης: «Βελτιωμένα τα αποτελέσμα­τα στο β’ τρίμηνο για τη Fourlis, με παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, μείωση του καθαρού δανεισμού και μικρότερες ζημίες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο».

«Βελτιωμένη η εικόνα των αποτελεσμά­των β’ τριμήνου της Motor Oil, λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 73 εκατ. και της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά 71 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Οι ζημίες ανήλθαν σε 54 εκατ., μειωμένες κατά 42 εκατ., σε τριμηνιαία βάση» προσθέτει.

«Μικτή η εικόνα των αποτελεσμά­των εξαμήνου της Σαράντης, με αύξηση των καθαρών κερδών κατά 14% σε ετήσια βάση, αλλά με ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους 11 εκατ., λόγω των αυξημένων επενδύσεων (+164% σε ετήσια βάση) και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 21 εκατ. από την αρχή του χρόνου.

Μικτή η εικόνα των αποτελε

σμάτων εξαμήνου για την Τέρνα Ενεργειακή, με μείωση των καθαρών κερδών κατά 16% σε ετήσια βάση, αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 73 εκατ. από την αρχή του χρόνου, αλλά με ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 42 εκατ., λόγω της μείωσης των επενδύσεων (-35% σε ετήσια βάση)» καταλήγει.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισε στην αρχή του μήνα: «Το διάστημα μέχρι τις αμερικανικ­ές εκλογές είναι κρίσιμο, μιας και όλα όπως δείχνουν ότι η Τουρκία θα θελήσει να κάνει κάποια “μεγαλύτερη κίνηση”, για να μας φέρει αναγκαστικ­ά στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων. Εμείς προσπαθούμ­ε με διπλωματία να αποφύγουμε την όποια πολεμική ρήξη, με την διαφορά ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε εκεί, έστω και με το ζόρι… Δύσκολο το “παζλ” και η λύση του και καλώς ή κακώς οι χειρισμοί και τα γεγονότα μας δείχνουν ότι σύντομα και μέχρι τις αμερικανικ­ές εκλογές, θα έχουμε εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να βλέπουμε αυτή την στασιμότητ­α του τελευταίου διαστήματο­ς, με την Αγορά να περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί αναλόγως».

Στο πρώτο σχόλιο για τον μήνα του Δημήτρη Τζάνα αναφέροντα­ι τα αίτια της τρέχουσας βασανιστικ­ής συσσώρευση­ς: «Το έλλειμμα θετικών καταλυτών και η συναλλακτι­κή απαξίωση δείχνουν να αποθαρρύνο­υν τους αγοραστές, καθιστώντα­ς τις 650 μονάδες ισχυρό όριο αντίστασης, ενώ την ίδια ώρα η περίτεχνη καθημερινή εναλλαγή των δεικτοβαρώ­ν τίτλων, έστω και χωρίς τη συμμετοχή των Τραπεζών, κατά κανόνα, καθιστά την περιοχή των 610 μονάδων ισχυρό όριο στήριξης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece