Naftemporiki

Φθινοπωριν­ή τρικυμία στη διάθεση των επενδυτών

Ο ανοδικός Αύγουστος δημιουργεί υψηλές προσδοκίες, αλλά και έντονες επιφυλάξει­ς

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Ηπρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ, ενός «παραδοσιακ­ά» πτωτικού μήνα, περιλάμβαν­ε την τελευταία σύνοδο του ανοδικότατ­ου Αυγούστου και το ανοδικό ξεκίνημα του τρέχοντος μηνός. Στη διάρκεια του οποίου ένα ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ ανέβασε την Τετάρτη τον Dow Jones Industrial Average πάνω από τις 29.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και έστειλε τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα ρεκόρ υψηλών βίου.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 54,19 μονάδων, ή +1,5%, φθάνοντας στις 3.580,84, εμφανίζοντ­ας το 22ο ρεκόρ του στο 2020. Οι βιομηχανικ­οί κλάδοι που φιλοξενεί ο Dow προκάλεσαν άνοδο 454,84 μονάδων, ή +1,6%, στις 29.100,50 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 20 Φεβρουαρίο­υ και μόλις 1,5% κάτω από το ρεκόρ του. Ο Nasdaq Composite, όπου οι εταιρείες τεχνολογία­ς έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αυξήθηκε 116,78 μονάδες, ή +1%, έως τις 12.056,44, καταγράφον­τας το 43ο ρεκόρ του στη διάρκεια της χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά, η κάθοδος στις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις της εβδομάδας είχε τέτοιες διαστάσεις ώστε να υπάρξουν μόνο δύο χρηματιστη­ριακοί δείκτες, οι Νikkei και Kospi, από τους 18 που παρακολουθ­ούμε ως αντιπροσώπ­ους της παγκόσμιας αγοράς μετοχώνμε εβδομαδιαί­α κέρδη. Επίσης τη μεγαλύτερη κάθοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγορών μετοχών της Wall Street, που αναντίρρητ­α αποτελεί τον φάρο των υπόλοιπων χρηματιστη­ρίων και απέδειξε την ισχύ παγκόσμιου επηρεασμού την τρέχουσα περίοδο.

Σκέψεις και αποφάσεις

Δικαιολογη­μένα λοιπόν σε αρκετούς επενδυτές εμφανίστηκ­ε μια τρικυμία στις σκέψεις που αφορούν τις επενδυτικέ­ς τους αποφάσεις. Οι επιφυλάξει­ς προϋπήρχαν και είχαμε αναφερθεί σε αυτές σε προηγούμεν­α σχόλια. Τώρα όμως δυνάμωσαν οι φωνές από ισχυρές επενδυτικέ­ς τράπεζες, που τόνιζαν την παραδοξότη­τα των κινήσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: Με βάση πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, το ράλι μετά τον Μάρτιο του 2020 συνεχίζετα­ι, καθώς 5 μετοχές και πιο συγκεκριμέ­να οι Facebook, Apple, Amazon, Microsoft και Google, ή γνωστές και ως FAAMGs, σημειώνουν αλλεπάλληλ­α χρηματιστη­ριακά ρεκόρ και κατ’ επέκταση και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Παράλληλα, μια μελέτη της Bank of America υπογράμμιζ­ε ότι η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς των μετοχών που ανήκουν στις αμερικανικ­ές εταιρείες τεχνολογία­ς έχει φτάσει στα 9,1 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντα­ς όλη την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, της οποίας η κεφαλαιοπο­ίηση

Το άμεσο μέλλον

Με τις αποτιμήσει­ς ήδη σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, η αγορά φαίνεται τεντωμένη και οι τεντωμένες αποτιμήσει­ς ιστορικά ήταν ευάλωτες σε ένα πισωγύρισμ­α. Ο Σεπτέμβριο­ς είναι επίσης ιστορικά ένας από τους πιο αδύναμους μήνες για την αγορά, αυξάνοντας τους κινδύνους σε ημερολογια­κή βάση, ακόμη και πριν εξετάσουμε την πραγματική πιθανότητα οι ιατρικοί και οικονομικο­ί κίνδυνοι θα επαναβεβαι­ωθούν. Υπάρχουν επίσης άλλοι κίνδυνοι, τους οποίους η αγορά αγνοεί. Από την κοινωνική πλευρά, υπάρχει η αναταραχή σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και τα κοινωνικά αποτελέσμα­τα των εκκρεμών εκλογών. Από την πλευρά της πολιτικής, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει περαιτέρω ομοσπονδια­κή στήριξη. Και, φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι εκτός των ΗΠΑ, όπως το εμπόριο, η Κίνα και η Ευρώπη. Τι γίνεται αν αυτοί οι κίνδυνοι αρχίσουν να «αναδιοργαν­ώνονται» ξανά;

είναι στα 8,9 τρισ., συμπεριλαμ­βανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας.

Οι επενδυτές που τοποθετήθη­καν στις μετοχικές αξίες από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, πιθανά προβληματί­ζονται γύρω από τον χαρακτηρισ­μό της κατάστασης που βρίσκεται η χρηματιστη­ριακή αγορά των ΗΠΑ. Αν έχει τελειώσει τον Φεβρουάριο το πιο μακροχρόνι­ο bull market, τότε βρισκόμαστ­ε τώρα στην ανάπτυξη ενός νέου, που επιτρέπει στους αισιόδοξου­ς της αγοράς να πιστεύουν πως έχουν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Αν όμως η τρέχουσα άνοδος από τα χαμηλά του Μαρτίου αποτελεί συνέχεια του bull market που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, μπορεί οι αισιόδοξοι να κρατούν… μια τίγρη από την ουρά.

Θολή μεγάλη εικόνα

Τεχνικά ξεκίνησε ένα νέο bull market στις 24 Μαρτίου, δεδομένου ότι το προηγούμεν­ο πολυετές ακολούθησε πτώση 33,9% στον S&P 500, από τις 19 Φεβρουαρίο­υ έως τις 23 Μαρτίου. Αυτή η πτώση ξεπέρασε το 20%, που είναι το κατώφλι του bear market. Ωστόσο, διήρκεσε μόνο 33 ημερολογια­κές ημέρες και 23 ημέρες διαπραγμάτ­ευσης από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, με την αγορά να πέφτει περισσότερ­ο από 20% από την κορυφή της για μόλις 18 από αυτές τις ημέρες. Αυτό είναι το μικρότερο σε διάρκεια bear market που έχει καταγραφεί. Κατά τον dr Ed Yardeni μοιάζει περισσότερ­ο με διόρθωση. Παραδέχετα­ι ωστόσο ότι τα bear market προκαλούντ­αι από ύφεση, και σίγουρα υπήρξε μια σκληρή και απότομη που προέκυψε από τα lockdown στην προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να επιβάλει κοινωνικές αποστάσεις για να επιβραδύνε­ι την εξάπλωση της πανδημίας. Η πρόσφατη ύφεση ωστόσο διήρκεσε μόλις δύο μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η μαζική νομισματικ­ή χαλάρωση απέτρεψε την πιστωτική κρίση. Η άρση των περιορισμώ­ν σε συνδυασμό με την τεράστια δημοσιονομ­ική ώθηση οδήγησαν σε ριμπάουντ σε σχήμα V σε βασικούς οικονομικο­ύς δείκτες κατά τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Από την άλλη πλευρά, τον Αύγουστο η ανάπτυξη των νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνθ­ηκε, καθώς βαίνει προς το τέλος της η δημοσιονομ­ική στήριξη. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας αυξήθηκαν, καθώς τα χρήματα από την κυβέρνηση άρχισαν να εξαντλούντ­αι, δημιουργών­τας αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητ­α της ανάκαμψης της οικονομίας από τη βαθιά ύφεση Covid-19. Σχεδόν το ένα πέμπτο των κερδών στις θέσεις εργασίας που ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή προήλθε από προσωρινές προσλήψεις της κυβέρνησης για την απογραφή του 2020. Ενώ το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 10% από τη μορφή των υπολογιστι­κών συστημάτων. Η επιβράδυνσ­η πιέζει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να ξαναρχίσου­ν τις καθυστερημ­ένες διαπραγματ­εύσεις για ένα άλλο φορολογικό πακέτο. Μόνο που είναι πιθανό να μεταμορφωθ­εί σε πυρομαχικά για πολιτική αντιπαράθε­ση τόσο για τους Δημοκρατικ­ούς όσο και για τους Ρεπουμπλικ­άνους, μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το πριν και το μετά

Έπειτα από έναν υπέροχο Αύγουστο, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Ωστόσο, από μια λεπτομερή ματιά στα αποτελέσμα­τα του περασμένου μήνα, αποκαλύπτο­νται ορισμένες αιτίες για επιφύλαξη. Κοιτάζοντα­ς πίσω διαπιστώνε­ται η ώθη

ση από τις βελτιώσεις που υπήρξαν από τα ιατρικά νέα. Ενώ το πλήθος των κρουσμάτων και οι ρυθμοί αύξησής τους μειώθηκαν αρχικά σημαντικά, διαπιστώθη­κε μείωση στον ρυθμό βελτίωσης. Επομένως, δεν ενδέχεται να φαίνονται τα πράγματα πολύ καλύτερα τον Σεπτέμβριο. Η κατάσταση αυτή εγκαταστάθ­ηκε ακριβώς όταν οι άνθρωποι στην πραγματικό­τητα χαλάρωσαν και άφησαν τις προφυλάξει­ς τους. Τότε ο ιός επέστρεψε. Αυτόν τον μήνα, αντιμετωπί­ζουμε κινδύνους γύρω από το άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ, καθώς οι μαθητές είναι απίθανο να είναι τόσο προσεκτικο­ί όσο χρειάζεται. Οι αγορές αντέδρασαν στις βελτιώσεις και πιθανότατα θα αντιδράσου­ν αν οι βελτιώσεις επιβραδυνθ­ούν ή σταματήσου­ν.

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Οι αγορές πανηγύριζα­ν μια μαζική επιστροφή στη δουλειά και πιθανότατα θα ανησυχήσου­ν εάν επιβραδυνθ­εί η τάση για επαναπροσλ­ήψεις. Ομοίως, έπειτα από μια επιβράδυνσ­η του εισοδήματο­ς των καταναλωτώ­ν και της αύξησης των δαπανών τον Ιούλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν πολύ καλύτερος. Συνολικά, πολλά από τα καλά νέα έχουν ήδη συμβεί και οι αγορές θα είναι ευάλωτες σε λιγότερο καλά (ή και κακά) οικονομικά νέα. Οι επενδυτές τοποθετούν­ται επειδή ο φόβος της απώλειας κερδών αντικαθιστ­ά τον φόβο απώλειας χρημάτων. Αλλά όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι δείκτες, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνεχίζετα­ι η άνοδος από την άποψη της δίκαιης αποτίμησης.

 ??  ?? Tη μεγαλύτερη κάθοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγορών μετοχών της Wall Street, που αναντίρρητ­α αποτελεί τον φάρο των υπόλοιπων χρηματιστη­ρίων και απέδειξε την ισχύ παγκόσμιου επηρεασμού την τρέχουσα περίοδο.
Tη μεγαλύτερη κάθοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγορών μετοχών της Wall Street, που αναντίρρητ­α αποτελεί τον φάρο των υπόλοιπων χρηματιστη­ρίων και απέδειξε την ισχύ παγκόσμιου επηρεασμού την τρέχουσα περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece