Naftemporiki

Βαρύ το πλήγμα του Covid-19 στην ιαπωνική αγορά τόνου

Η χαμηλή κατανάλωση πιέζει εστιατόρια και χονδρεμπόρ­ιο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Τεράστιο πλήγμα έχει υποστεί η αγορά τόνου της Ιαπωνίας - η μεγαλύτερη στον κόσμο- από την πανδημία του κορονοϊού, ασκώντας πιέσεις στα εστιατόρια αλλά και στις αγορές χονδρικής του Τόκιο, με παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα.

Οι επιχειρήσε­ις και οι παραγωγοί ευελπιστού­σαν σε αύξηση της δραστηριότ­ητας από τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση ήρε τα περιοριστι­κά μέτρα στα τέλη Μαΐου, όμως τα μεγάλα γεγονότα, όπως γενικές συνελεύσει­ς μετόχων, επιχειρημα­τικά συνέδρια, γάμοι και άλλου είδους τελετές παραμένουν στον «πάγο», τη στιγμή που πολλοί Ιάπωνες εξακολουθο­ύν να φοβούνται να πάνε στο εστιατόριο. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για φρέσκο ψάρι, ειδικά για τον «βασιλιά του σούσι», τον γαλαζόπτερ­ο τόνο, έχει περιοριστε­ί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η πανδημία έχει ελαττώσει στο έπακρο τις παραγγελίε­ς. Οι τιμές τόνου υποχώρησαν 8,4% τον Ιούλιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πολύ περισσότερ­ο από την ετήσια πτώση 1,5% που έχουν σημειώσει οι τιμές των φρέσκων ψαριών γενικότερα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με κυβερνητικ­ά στοιχεία. «Οι πωλήσεις μας έχουν μειωθεί 60% σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο», λέει ο 47χρονος Γιασουγιού­κι Σιμαχάρα, ιδιοκτήτης εστιατορίο­υ που ειδικεύετα­ι στα πιάτα τόνου στην επιχειρημα­τική περιοχή του Τόκιο. Ο επιχειρημα­τίας, που άνοιξε το εστιατόριό του πριν από έναν χρόνο, έχει αρχίσει να πωλεί online από τον Ιούλιο κατεψυγμέν­ο τόνο σε χάρτινες συσκευασίε­ς, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σει την πτώση των δραστηριοτ­ήτων από την κάθετη μείωση του αριθμού πελατών, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Αντίστοιχα, ο Κίμιο Αμάσο, χονδρέμπορ­ος στη γνωστή αγορά του Τογιόσο, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε φρέσκα ψάρια, αναφέρει ότι η αύξηση της κατανάλωση­ς από τα ιαπωνικά νοικοκυριά δεν είναι αρκετή για

να αντισταθμί­σει τις μεγάλες ζημίες που έχει υποστεί η αγορά.

Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε μια μικρή ανάκαμψη στη ζήτηση από τα εστιατόρια για φρέσκο ψάρι μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα μεγάλα επιχειρημα­τικά γεγονότα έχουν καθυστερήσ­ει πολύ να πραγματοπο­ιηθούν και αυτό θα συνεχίσει να βαραίνει την αγορά. Το «πάγωμα» των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων σημαίνει απώλεια παραγγελιώ­ν της τάξης των 30 έως 40 κιλών τόνου που γίνονταν έως τώρα κυρίως από τον κόσμο των επιχειρήσε­ων και την τουριστική βιομηχανία. Κάποια κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι τελευταίως και στο μέτωπο των παραγγε

λιών από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρωσία, όμως και εδώ η ζήτηση παραμένει χαμηλή.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Οι εισαγωγές υψηλής ποιότητας τόνου από την Ιαπωνία αυξήθηκαν 10% πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές γαλαζόπτερ­ου τόνου ενισχύθηκα­ν 13%, καθώς οι επιχειρήσε­ις προετοιμάζ­ονταν για μεγάλα γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, που τελικά αναβλήθηκα­ν, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Το 2018, οι παγκόσμιες εισαγωγές τόνου έφθασαν την αξία των 15,7 δισ. δολαρίων, με την Ιαπωνία να αναδεικνύε­ται στον μεγαλύτερο εισαγωγέα τόνου το συγκεκριμέ­νο έτος. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τα μέγιστα την εν λόγω αγορά, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές τόνου της Ιαπωνίας να μειωθούν 18% στο πρώτο φετινό εξάμηνο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Και με τους Ιάπωνες να εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα συγκρατημέ­νοι στις εξόδους τους, οι προοπτικές δεν διαγράφοντ­αι καθόλου ευνοϊκές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερο πλήγμα έχουν υποστεί και τα εστιατόρια σούσι του Τόκιο, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και προσείλκυα­ν επισκέπτες και εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσα­ς.

 ??  ?? Οι τιμές τόνου υποχώρησαν 8,4% τον Ιούλιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πολύ περισσότερ­ο από την ετήσια πτώση 1,5% που έχουν σημειώσει οι τιμές των φρέσκων ψαριών γενικότερα στην Ιαπωνία.
Οι τιμές τόνου υποχώρησαν 8,4% τον Ιούλιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πολύ περισσότερ­ο από την ετήσια πτώση 1,5% που έχουν σημειώσει οι τιμές των φρέσκων ψαριών γενικότερα στην Ιαπωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece