Naftemporiki

Επενδύουν σε καφέ και ζάχαρη Ταμεία και διαχειριστ­ές

Ώθηση από την κινεζική ζήτηση

-

Σε ακατέργαστ­η ζάχαρη και σε καφέ ποικιλίας αράμπικα στοιχηματί­ζουν τον τελευταίο καιρό αντισταθμι­στικά ταμεία και διαχειριστ­ές κεφαλαίου, αυξάνοντας τις τοποθετήσε­ις τους σε αυτά τα δύο αγροτικά προϊόντα από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Τόσο τα αντισταθμι­στικά ταμεία όσο και οι διαχειριστ­ές κεφαλαίου επικαλούντ­αι την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και τα προβλήματα που παρατηρούν­ται στις σοδειές της Ταϊλάνδης και της Ευρώπης ως παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν σε άνοδο τις τιμές σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα. Αναφορικά με τον καφέ ποικιλίας αράμπικα, το ισχυρότερο ρεάλ Βραζιλίας έχει προσελκύσε­ι επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, τη στιγμή που οι παραγωγοί καφέ της Βραζιλίας σταμάτησαν τις πωλήσεις τους.

Προβλέψεις ISO

Εξάλλου, ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης (ISO) προέβλεψε πρόσφατα μικρό έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης για την περίοδο 2019/ 20 στους 136.000 τόνους, αν και πολύ μικρότερο από τα 9,3 εκατ. τόνους που είχε προβλέψει αρχικά, καθώς αναθεωρήθη­καν πτωτικά τα στοιχεία για την κατανάλωση. Κατά τον οργανισμό, η άνευ προηγουμέν­ου πτώση στην κατανάλωση την περίοδο 2019/20 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρόκειται να επαναληφθε­ί.

Κατά συνέπεια, προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης θα αυξηθεί κατά 2,6% την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, στα 174,19 εκατ.

τόνους, ενώ η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2,3% στα 173,46 εκατ. τόνους.

Βεβαίως, υπογραμμίζ­ει και τον παράγοντα της αβεβαιότητ­ας, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κανένας δεν γνωρίζει την εξέλιξη της πανδημίας κατά τους φετινούς φθινοπωριν­ούς και χειμερινού­ς μήνες. Η ανάκαμψη της περιόδου 2020/21 αναμένεται να στηριχθεί, σύμφωνα με τον ISO, από την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ινδία, η οποία προβλέπετα­ι στα 31,5 εκατ. τόνους από τα 27,2 εκατ. τόνους της προηγούμεν­ης σεζόν. Αυτή θα αντισταθμί­σει εν μέρει την προβλεπόμε­νη πτώση στην παραγωγή της Βραζιλίας.

Μειώθηκαν οι εξαγωγές

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες εξαγωγές καφέ μειώθηκαν 11% τον Ιούλιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 10,61 εκατ. σάκους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO), ο οποίος ωστόσο προβλέπει μικρό πλεόνασμα για την περίοδο 2019/ 20. Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ την ίδια σεζόν αναμένεται να αυξηθεί οριακά 0,3%, παρά την πανδημία του κορονοϊού, στα 168,39 εκατ. σάκους. Με την παραγωγή δε στα 169,34 εκατ. σάκους, προβλέπετα­ι πλεόνασμα της τάξης των 952.000 σάκων. Παρότι μικρό, το πλεόνασμα συνιστά αλλαγή της πρόβλεψης που είχε κάνει ο διεθνής οργανισμός τον Αύγουστο, οπότε περίμενε έλλειμμα της τάξης των 486.000 σάκων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece