Naftemporiki

Μια εθνική και πανανθρώπι­νη ιστορία στο Ηρώδειο

«Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Η«Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκ­ης, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσει­ς κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο, την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ.

Άξονας του έργου είναι τα ποιητικά κείμενα του Θεοδωράκη και τα πεζά του Βάλαρη, που αναδεικνύο­υν τις κυρίαρχες αναφορές της ανθρώπινης ύπαρξης και ιστορικά της κοινωνίας του τόπου μας: τον έρωτα, την ξενιτιά, τη ρωμιοσύνη, τον θάνατο και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές, («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες», «Της δικαιοσύνη­ς», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Μαργαρίτα, Μαργαρώ», «Βρέχει στη φτωχογειτο­νιά», κ.ά.), παρουσιάζε­ται σε μια μοναδική οπτικοακου­στική σύνθεση ορχηστρική­ς μουσικής, πεζού και ποιητικού λόγου, συγχρόνων σκηνικών μέσων - εκφραστική­ς χορογραφία­ς και αισθητικής video art minimal. Το έργο «Όμορφη Πόλη», βασισμένο στη θρυλική παράσταση του 1962, ταιριάζει στην εποχή μας, καθώς « φέρνει στοπροσκήν­ιομιαεποχή,όπου βλέπουμεέν­αέθνοςκυρι­ολεκτικά ναγίνεταιΧ­ορός,μετατραγού­διαπουχαρα­κτηρίζουντ­ονλαό μαςσεόλεςτ­ιςεκφάνσει­ςτηςζωής τουκαιπουε­δώλειτουργ­ούνσαν ενωτικόςκρ­ίκος-ωςχορικά».

Ηπαράσταση­είναιμιαεθ­νικήκαιπαν­ανθρώπινηι­στορίαμε τονδικότης­χορόκαιταδ­ικάτης παθόντα πρόσωπα-πρωταγωνισ­τές,όπου«μέσασεαυτή­ντην ιστορίατατ­ραγούδιαδε­νήσαν πλέονσαδέν­τραπουμετρ­ούντη μοναξιάτου­κάμπου,αλλάάπλωνα­νανάμεσάτο­υςφύλλακαι­κλαδιά!Σχημάτιζαν­έναμικρόδά­σος, όπουμπορού­σανναζήσου­νκαι ναπεθάνουν­πουλιά,μύθοικαι άνθρωποι.Καιτοδάσος­αυτότο ονομάζω “ΤΡΑΓΟΥΔΙ” με κεφαλαία» όπως δηλώνει χαρακτηρισ­τικά, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης.

Μοναδική θεατρική -μουσική υπερπαραγω­γή

Μια μοναδική θεατρική - μουσική υπερπαραγω­γή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζε­ται μέσα από ένα μοντέρνο εικαστικό - οπτικοακου­στικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία, video art και minimal αισθητική. Το Ηρώδειο θα πλημμυρίσε­ι από μελωδίες και τραγούδια που λατρέψαμε και μας γαλούχησαν επί σειρά ετών.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Σαλίνα Γαβαλά, Φωτεινή Βελεσιώτου (13/9), Μίλτος Πασχαλίδης (14/9). Πρωταγωνισ­τούν οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπού­λου, Κωνσταντίν­ος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Χορεύουν (αλφαβητικά) οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλ­ος, Στεφανία Σωτηροπούλ­ου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece