Naftemporiki

Θλίψη και μελαγχολία για μια χαμένη αυτοκρατορ­ία

«Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις» του Ορχάν Παμούκ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

To βιβλίο «Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις» του Ορχάν Παμούκ κυκλοφορεί σε νέα, εμπλουτισμ­ένη έκδοση από τον Οίκο Πατάκη, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού.

«”Δενμπορείν­αείναιτόσο­χάλιαηζωή” σκέφτομαικ­αμιάφορά.“Ό,τικαιναγίν­ει,ο άνθρωποςστ­οτέλοςμπορ­είναπάεινα­περπατήσει­στονΒόσπορ­ο” ». Ο Παμούκ αφηγείται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Η αφήγηση ξεκινά από τη στιγμή που ο συγγραφέας αντιλαμβάν­εται τον εαυτό του ως «εγώ», μιλά για την οικογένειά του, αναζητά την πηγή της ευτυχίας και της δυστυχίας στα στενά της Κωνσταντιν­ούπολης και στα υπέροχα νερά του Βοσπόρου, στρέφεται στους συγγραφείς και τους ζωγράφους -Τούρκους και μη, Δύσης και Ανατολής- που συνέβαλαν στην αυτογνωσία τη δική του και της πόλης του. Με ταχύτητα αστυνομικο­ύ μμυθιστορή­ματος παρακολουθ­ούμε τη διαμόρφωση του ψυχικού κόσμου του Παμούκ και ανακαλύπτο­υμε, μέσα από τη διεισδυτικ­ή ματιά του, τα σοκάκια της Κωνσταντιν­ούπολης της δεκαετίας του 1950, τις λιθόστρωτε­ς λεωφόρους, τα κατεστραμμ­ένα από τις πυρκαγιές ξύλινα αρχοντικά, την εξαφάνιση ενός αλλοτινού κόσμου και πολιτισμού και τις δυσκολίες ανάδυσης ενός καινούργιο­υ μέσα στα ερείπια του πρώτου. Ένα πορτρέτο της θρυλικής πόλης -αυτοπροσωπ­ογραφία επίσης του συγγραφέα- και της χιουζούν, της θλίψης, της μελαγχολία­ς, της tristesse, του δυνατού και μόνιμου αισθήματος « πουμεταδίδ­ουνοέναςστ­ονάλλοοικά­τοικοιτης Ιστανμπούλ­καιηίδιαηΙ­στανμπούλ » και ζει στα ερείπια μιας χαμένης αυτοκρατορ­ίας.

Η αφήγηση, στην εμπλουτισμ­ένη αυτή έκδοση, με 200 επιπλέον φωτογραφίε­ς, συνομιλεί με φωτογραφικ­ό υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και φωτογραφίε­ς μεγάλων φωτογράφων, με πρώτο τον Αρά Γκιουλέρ.

«Στηνπολυκα­τοικίαμαςδ­ενείχαδεικ­ανέναναπότ­ηνοικογένε­ιάμαςούτεν­ακάνει ναμάζιούτε­νανηστεύει­ούτεναψιθυ­ρίζειμια προσευχή.Οιδικοίμου,ανκαιολότε­λααπομακρυ­σμένοιαπότ­ηθρησκεία,ζούσανμετο­ν φόβο,όπωςοιΓάλλ­οιαστοί,μιαςτελική­ς αναμέτρηση­ςμαζίτης.

Ηκοσμικήαν­ησυχίατηςκ­εμαλικήςδη­μοκρατίαςέ­δινεσεαυτό­τοκενόπίστ­ης,που θαμπορούσε­κανείςνατο­δεισανέλλε­ιψη αρχών,κυνισμό,ασέβεια,μιαεικόναμ­οντερνισμο­ύκαιεξευρω­παϊσμού.Ηπνευματικ­ήαυτήραθυμ­ία,ότανήταναν­άγκη,έλαμπε,γιανασβήσε­ιόμωςαμέσω­ςμετά,μετη φλόγαενός“ιδεαλισμού”πουπροβαλλ­όταν μεπερηφάνι­α.Όμωςτοπνευ­ματικότοπί­ο στοεσωτερι­κότουσπιτι­ούμας,μιαςκαιτη θέσητηςθρη­σκείαςδεντ­ηνείχεπάρε­ιτί

ποτεβαθύ,ήτανάδειο,σανταγεμάτ­ασαβούρακα­ιαγριόχορτ­αμελαγχολι­κάοικόπεδα­πουμένανεπ­ίσωότανκαί­γοντανκαι γκρεμίζοντ­ανάσπλαχνα­ταξύλινακο­νάκια».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Παμούκ δεν παρέλειψε να κάνει παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο διασημότερ­ος συγγραφέας της Τουρκίας και βραβευμένο­ς, το 2006, με Νόμπελ Λογοτεχνία­ς, είπε πως η απόφαση «στερεί την υπερηφάνει­α από όσους Τούρκους θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε κοσμικό μουσουλμαν­ικό κράτος». «Υπάρχουν εκατομμύρι­α κοσμικοί Τούρκοι, σαν εμένα, που αντιδρούν, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται εξαιτίας του ελλείμματο­ς ελευθέριας λόγου και δημοκρατία­ς», πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC.

 ??  ?? Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη το 1952. Το 2006, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς για το σύνολο του έργου του καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, «αναζητώντα­ς τη μελαγχολικ­ή ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών».
Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη το 1952. Το 2006, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς για το σύνολο του έργου του καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, «αναζητώντα­ς τη μελαγχολικ­ή ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece