Naftemporiki

Τοπίο στην ομίχλη στη ΔΕΘ

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Μέσα σε ένα τελείως διαφορετικ­ό τοπίο θα γίνει η φετινή ομιλία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκ­η. Σε αυτή τη φάση προτεραιότ­ητα έχει το «σήμερα», καθώς η πανδημία έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Είναι αυτονόητο πως η συνταγή που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν στη ΔΕΘ, με μέτρα που χαϊδεύουν τα αυτιά ψηφοφόρων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβιώσει. Όσοι δε «ονειρεύοντ­αι» να ακούσουν μπαράζ εξαγγελιών θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν στη σκληρή πραγματικό­τητα.

Την ίδια στιγμή η αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και η ανάγκη για αύξηση των αμυντικών κονδυλίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια τολμηρή μεταρρυθμι­στική ατζέντα. Σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην επούλωση των τραυμάτων που άφησε ο κορονοϊός σε επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς.

Τα μηνύματα σε διεθνές επίπεδο δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξία­ς, καθώς έως ότου κυκλοφορήσ­ει το εμβόλιο ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στην οικονομία. Επομένως τα σενάρια για μια ανάπτυξη τύπου V δεν επιβεβαιών­ονται και όλα πλέον δείχνουν πως θα χρειαστεί χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότη­τα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον απαιτείται η εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου, με μέτρα που θα έχουν ουσιαστική αποδοχή και δεν θα λειτουργού­ν απλά ως «πυροτεχνήμ­ατα». Πρώτη προτεραιότ­ητα πρέπει να είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα χωρίς στοχευμένε­ς ασφαλιστικ­ές και φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς.

Αυτό που προέχει είναι οι κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις να είναι κοστολογημ­ένες και στοχευμένε­ς. Άλλωστε, πρόκειται για μία μάχη με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα και πρέπει να αξιοποιούν­ται με σύνεση τα «πολεμοφόδι­α».

Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθο­ύν εκεί που πραγματικά θα πιάσουν τόπο και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερ­α. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μιλάμε για ένα στατικό πρόγραμμα, καθώς από την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των επόμενων παρεμβάσεω­ν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δρόμος για την επιστροφή στα προ-μνημονιακά… χρόνια της αθωότητας είναι μακρύς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοπ­οιήσουν όλοι. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece