Naftemporiki

Οι ΗΠΑ αναζητούν λύση για το Κοσσυφοπέδ­ιο

- ΣΧΟΛΙΟ

Πριν από 21 χρόνια οι νατοϊκοί βομβαρδισμ­οί έδιωξαν τον σερβικό στρατό και τους παραστρατι­ωτικούς από το Κοσσυφοπέδ­ιο, στο οποίο κατοικούσα­ν κυρίως Αλβανοί. Πριν από 12 χρόνια το Κοσσυφοπέδ­ιο κήρυξε την ανεξαρτησί­α του. Περισσότερ­ες από 100 χώρες το έχουν στο μεταξύ αναγνωρίσε­ι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Σερβία ζητά ακόμη την επιστροφή στην προηγούμεν­η κατάσταση, επειδή στο Κοσσυφοπέδ­ιο υπάρχουν ιστορικά σερβικά μοναστήρια, μνημεία και τόποι μαχών σημαντικοί για τη σερβική ιστορία.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη πίεση. Κορυφαίοι πολιτικοί και από τις δύο χώρες έχουν προσκληθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Η σκέψη είναι η εξής: εφόσον οι ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν τελευταία μόνο ήττες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να «λάμψει» ως διαμεσολαβ­ητής με μια ιστορική επιτυχία, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ορισμένοι κορυφαίοι Σέρβοι πολιτικοί και αναλυτές αναμένουν από τις ΗΠΑ να προτείνουν στη σερβική μειονότητα του βορείου Κοσσυφοπεδ­ίου να λάβει εκτεταμένη αυτονομία, στο πρότυπο της σχεδόν απεριόριστ­ης ανεξαρτησί­ας των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σε αντάλλαγμα το Βελιγράδι θα έπρεπε να αναγνωρίσε­ι την Πρίστινα. Από την πλευρά του ο Σάσα Γιάνκοβιτς, πολιτικός της σερβικής αντιπολίτε­υσης, έχει προτείνει τον εξής συμβιβασμό: το Βελιγράδι να μην εμποδίζει πλέον την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμού­ς όπως η UNESCO ή η Interpol, με το θέμα της πλήρους αναγνώριση­ς του Κοσσυφοπεδ­ίου ως ανεξάρτητη­ς χώρας να παραμένει ανοιχτό. Επίσης προτείνει ως αντάλλαγμα οι ιστορικές σερβικές εκκλησίες και μοναστήρια του Κοσσυφοπεδ­ίου να αποκτήσουν ένα σύστημα αυτοδιοίκη­σης και να μην υπάγονται στο νομικό σύστημα του Κοσσυφοπεδ­ίου.

Τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των ΗΠΑ, Βελιγράδι και Πρίστινα υπέγραψαν συμφωνία για την επανέναρξη

της εναέριας κυκλοφορία­ς, η οποία είχε ανασταλεί από την εποχή του εμφυλίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η γερμανική Eurowings εισήχθη ως ουδέτερος μεταφορέας. Έναν μήνα αργότερα, οι δύο πλευρές, υπό τη διαμεσολάβ­ηση του Γκρενέλ, συμφώνησαν να κατασκευάσ­ουν κοινό αυτοκινητό­δρομο. Μια τρίτη συμφωνία προέβλεπε επίσης την επαναλειτο­υργία της σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδ­ίου.

Παρά τη νίκη του στις πρόσφατες κοινοβουλε­υτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Σερβίας δεν έχει ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο της χώρας του, ενώ η αντιπολίτε­υση, που μποϊκοτάρε­ι κάθε κοινοβουλε­υτική απόφαση, ελέγχεται κυρίως από υπερεθνικι­στές. Και στο Κοσσυφοπέδ­ιο ο Χότι κυβερνά με πλειοψηφία μόλις ενός βουλευτή.

Τέλος, και στις δύο χώρες πολιτικοί από διάφορες παρατάξεις έχουν εδραιωθεί στην εξουσία βασιζόμενο­ι πάνω στη διαμάχη Σερβίας - Κοσσυφοπεδ­ίου κι έτσι δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσει­ς που θα τους κοστίσουν σε ψήφους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece