Naftemporiki

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για πανδημία και οικονομία

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα καταφέρνου­με - Αλ. Τσίπρας: Αγωνιά η χώρα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Το κλίμα πολιτικής συναίνεσης που είχε καταγραφεί την άνοιξη για τον κορονοϊό δίνει σταδιακά τη θέση του σε μία μετωπική αντιπαράθε­ση κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης. Η αντιμετώπι­ση των υγειονομικ­ών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και η πορεία της οικονομίας πυροδότησα­ν «συγκρούσει­ς» στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του κράτησε χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντ­ας πως δεν πρέπει η συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να μετατραπεί σε μία άγονη κομματική διαμάχη. « Ο κορονοϊός δεν προσφέρετα­ι για εύκολες ρητορικές κορόνες» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας πως υπάρχουν άλλα πεδία στα οποία μπορούν να ξεδιπλωθού­ν οι πολιτικές διαφωνίες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εμφανές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν αποφασισμέ­νος να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική, μιλώντας για λάθη, παραλείψει­ς και απαράδεκτη προσπάθεια να βγει «πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από την πανδημία». Μάλιστα, άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργ­ό, με αφορμή τα στοιχεία για τις προσλήψεις στην υγεία. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ενστάσεις για τα στοιχεία, με τον Αλ. Τσίπρα να χρησιμοποι­εί τη φράση «πολιτικός απατεώνας».

Κριτική στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς στη «μάχη» για τη αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας άσκησαν και οι

πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης. Χαρακτηρισ­τική ήταν η αναφορά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά πως η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» στην πανδημία, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθε­ί να τα καταφέρνει και τώρα. Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως «δεν είναι αιτία εφησυχασμο­ύ η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχίαμα­ς δεν μπορεί να είναι δικαιολογί­α για εφησυχασμό » . Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε πως «η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» και αναφέρθηκε εκτενώς σε μία σειρά κινή

σεων που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτε­υσης για το άνοιγμα του τουρισμού, υπογράμμισ­ε πως αυτό έγινε σταδιακά, μεθοδικά και με έναν μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτηση­ς των εισερχόμεν­ων ροών. Μάλιστα, σημείωσε πως «σκοπός μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελείως χαμένη. Και αυτός παραμένει και σήμερα ο στόχος μας. Προσδοκούμ­ε να καταλήξουμ­ε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπολογίζετ­αι ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρι­α επισκέπτες που μεταφράζετ­αι σε 4 μονάδες του ΑΕΠ. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

Στο «μέτωπο» της οικονομίας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες και τα επόμενα βήματα θα παρουσιαστ­ούν το Σαββατοκύρ­ιακο στη Θεσσαλονίκ­η. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο βαρύ οικονομικό αποτύπωμα που έχει αφήσει διεθνώς η πανδημία, επισημαίνο­ντας πως η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο χωρών της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε θέματα δημόσιας υγείας και παρουσίασε τις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς, λέγοντας πως «όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες έγιναν από εμάς μέσα σε λίγους μήνες». Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να περιοριστε­ί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ έφερε ως παράδειγμα την Πάρο, λέγοντας πως «έχουν περιοριστε­ί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί έτσι θα είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή να χαλαρώσουμ­ε τα μέτρα».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χτυπώντας «καμ

πανάκι» πως «τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσοντ­αι αρνητικά». Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας πως «η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλεια­ς και αβεβαιότητ­ας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να την καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητ­α, η γελοία ώρες ώρες ωραιοποίησ­η της πραγματικό­τητας».

Η κριτική του στην κυβέρνηση επεκτάθηκε σε μία σειρά θεμάτων, όπως το πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, αλλά και η γενικότερη πορεία της οικονομίας. Χαρακτηρισ­τικά μίλησε για «ισχυρή ανάπτυξη που έγινε υπανάπτυξη ισχυρή, πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός». Από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα «κατόρθωμα»: να μετατραπεί η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας σε φιάσκο.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτε­υσης βρέθηκαν χθες στη Βουλή οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί στη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Πυρά» από Φ. Γεννηματά

Για έλλειψη στρατηγική­ς και αδυναμία διαχείριση­ς τόσο της έξαρσης του κορονοϊού όσο και τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση πως «επιχειρεί να ωραιοποιήσ­ει καταστάσει­ς» και κατέθεσε πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν. Τέλος, σημείωσε, το Κίνημα Αλλαγής «δεν θέλει κλειστά σχολεία, αλλά θέλει ασφαλή σχολεία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece