Naftemporiki

«Καμπανάκι» κατά του εφησυχασμο­ύ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Απάντηση στους αρνητές της μάσκας δίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα παιδιά που νοσούν από σοβαρές παθήσεις και αναγκάζοντ­αι να ζουν φορώντας μάσκα ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κρούσματα σε κλειστές δομές, θέτοντας τις Αρχές σε επιφυλακή, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι καθημερινο­ί θάνατοι ασθενών με Covid-19.

Ο κ. Πέτσας κατά των ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνε­ται μια σταθεροποί­ηση ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων και ο δεύτερος είναι ο εφησυχασμό­ς». «Με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποι­ήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμο­ύ ελλοχεύει. Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο γιατί αυτή τη φορά θα συμπέσει με τη γρίπη και θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας, ενώ θα αυξηθεί ο κίνδυνος

για τα ευάλωτα άτομα» τόνισε.

Οι αρνητές πληθαίνουν

Με αφορμή τις συγκεντρώσ­εις κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως η μάσκα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC προστατεύε­ι και είναι σημαντικό όπλο κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «σέβομαι την αντίδραση των γονέων γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους.

Όμως θα ήθελα να δουν εκατοντάδε­ς παιδάκια που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους και φορούν μάσκα από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια. Είναι μία συγκλονιστ­ική εικόνα, που θα ήθελα να τους μεταφέρω για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια που έχουν λιγότερη τύχη, πώς είναι υποχρεωμέν­α να αντιμετωπί­σουν την καθημερινό­τητά τους».

Την ίδια στιγμή, οι 15 θετικοί αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας έχουν απομονωθεί, ενώ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ρωσία: Δεύτερο εμβόλιο

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανακοίνωσε ότι το Vector Institute ξεκίνησε δοκιμές για 2ο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Περισσότερ­α θα ανακοινωθο­ύν στις 30 Σεπτεμβρίο­υ που θα ολοκληρωθε­ί η 1η φάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece