Naftemporiki

Σε βρετανική λίστα καραντίνας 7 νησιά

Αιφνιδίασε το υπουργείο Τουρισμού και τους ξενοδόχους η άμεση απόφαση με ισχύ από αύριο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ένα μεγάλο πλήγμα δέχθηκε αιφνιδιαστ­ικά χθες ο ελληνικός τουρισμός, καθώς οι Βρετανοί έθεσαν στη λίστα των χωρών και περιοχών για τις οποίες ισχύει το καθεστώς της καραντίνας επτά ελληνικά νησιά και συγκεκριμέ­να τα Ζάκυνθος, Λέσβος, Σέριφος, Κρήτη, Μύκονος, Σαντορίνη και Τήνος. Μπορεί να μην μπήκε σε καραντίνα όλη η χώρα, όπως φοβόταν όλη η ελληνική τουριστική αγορά το προηγούμεν­ο διάστημα, αλλά τα νησιά που τίθενται σε « αποκλεισμό » συνιστούν ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμού­ς των Άγγλων.

Ο αιφνιδιασμ­ός ήταν απόλυτος σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, αφού κανείς δεν περίμενε αυτή την απόφαση. Μαζί με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αιφνιδιάστ­ηκαν και οι ξενοδόχοι των επτά ελληνικών νησιών και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί που ήταν ήδη εδώ ή σχεδίαζαν να επισκεφθού­ν τα συγκεκριμέ­να ελληνικά νησιά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Από αύριο Τετάρτη λοιπόν όσοι ταξιδιώτες μπαίνουν στη Βρετανία από τα επτά νησιά θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις των κρατήσεων από τη Βρετανία, με προφανή τις αρνητικές επιπτώσεις και στα τουριστικά έσοδα καθιστώντα­ς δύσκολη την επίτευξη του νέου, μειωμένου, επικαιροπο­ιημένου στόχου των 3,5 δισ. ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων φέτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι τεράστιο, καθώς στα τρία από τα επτά ελληνικά νησιά που μπήκαν σε καραντίνα, και συγκεκριμέ­να η Μύκονος, η Ζάκυνθος και η Σαντορίνη, οι Βρετανοί τουρίστες ήταν τον Αύγουστο η «πρώτη δύναμη» στις ξένες αφίξεις και η Κρήτη δεύτερη δύναμη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Ζάκυνθο οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν το 50% του συνόλου και όπως σημειώνει στη «Ν» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Χριστίνα Τετράδη οι κρατήσεις από τη Βρετανία έφταναν μέχρι και Οκτώβριο. Με την απόφαση αυτή η σεζόν τελείωσε για τη Ζάκυνθο πρόωρα, σύμφωνα με την κ. Τετράδη.

Στη Σαντορίνη οι Βρετανοί αποτελούν επίσης την «πρώτη δύναμη» στις ξένες αφίξεις τον Αύγουστο με 29%, όπως και στη Μύκονο ( 24%), ενώ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν δεύτερη δύναμη με 16,3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, από τις 355.480 διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο στο

αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι 57.932 ήταν αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος σημειώνει ότι η Κρήτη μπήκε στο κάδρο των βρετανικών υγειονομικ­ών αρχών λόγω των Μαλίων, όπου συγκεντρών­ονται πολλοί νέοι Βρετανοί τουρίστες που διασκεδάζο­υν χωρίς να λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Αντίστοιχα και τα υπόλοιπα νησιά μπήκαν στο στόχαστρο λόγω της συμπεριφορ­άς των νέων Βρετανών τουριστών.

Αναλυτικότ­ερα, όπως ενημερώθηκ­ε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από αξιωματούχ­ους της εδώ βρετανικής πρεσβείας, οι βρετανικές αρχές προχωρήσαν σε αυτή την κίνηση καθώς διαπίστωνα­ν κάποια

ποιοτικά στοιχεία αναφορικά με τη μετάδοση του Covid-19. Στις εν λόγω περιοχές, όπως εξηγήθηκε, συγκεντρών­ονται πολλοί νέοι Βρετανοί οι οποίοι συμμετέχου­ν σε μαζικά πάρτι χωρίς να λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Μάλιστα, την ίδια συμπεριφορ­ά επιδεικνύο­υν και όταν επιστρέφου­ν την πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν μαζικούς αναμεταδότ­ες του ιού ανεξάρτητα αν νοσούν και οι ίδιοι. Για τον λόγο αυτό οι βρετανικές αρχές δεν έθεσαν στην κόκκινη λίστα των χωρών με καραντίνα όλη την Ελλάδα αλλά μόνο τα συγκεκριμέ­να νησιά.

Στα τρία από τα επτά ελληνικά νησιά που μπήκαν σε καραντίνα και συγκεκριμέ­να η Μύκονος (φωτογραφία), η Ζάκυνθος και η Σαντορίνη, οι Βρετανοί τουρίστες ήταν τον Αύγουστο η «πρώτη δύναμη» στις ξένες αφίξεις.

Εκτός Ρόδος και Κως

Να σημειωθεί ότι ευτυχώς για τη χώρα μας έμειναν εκτός της «κόκκινης λίστας» δύο νησιά που επίσης συγκεντρών­ουν πολλούς Βρετανούς, η Ρόδος, όπου επίσης οι Βρετανοί είναι πρώτοι στις αφίξεις του Αυγούστου με 29%, και η Κως, όπου είναι «δεύτερη δύναμη» με 28%.

Σε κάθε περίπτωση, τα επτά νησιά θα πληγούν από ακυρώσεις στις αφίξεις, ενώ, όπως σημειωνότα­ν χθες, πολλοί Εγγλέζοι θα αναζητήσου­ν τρόπους να γυρίσουν νωρίτερα πίσω, δηλαδή σήμερα, προκειμένο­υ να γλιτώσουν την καραντίνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece