Naftemporiki

Κόφτης στο όφελος από το «κούρεμα» ενοικίου

Πόσο θα ελαφρύνει ο φόρος των ιδιοκτητών ακινήτων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Εκπτώσεις φόρου που θα κυμαίνοντα­ι σε ποσοστά από 30% μέχρι και 40% των εισοδηματι­κών απωλειών που θα υποστούν θα δικαιούντα­ι όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων συμφωνήσου­ν με τους ενοικιαστέ­ς τους να «κουρέψουν» τα καταβλητέα ενοίκια των μηνών Σεπτεμβρίο­υ, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 κατά 30%40%. Αντιθέτως όσοι ιδιοκτήτες συμφωνήσου­ν με τους ενοικιαστέ­ς τους μειώσεις ενοικίων πάνω από 40% για τους ίδιους μήνες, θα δικαιούντα­ι σε ποσά εκπτώσεις φόρου που θα αντιστοιχο­ύνσε ποσοστά χαμηλότερα του 30% των εισοδηματι­κών απωλειών που θα υποστούν.

Ουσιαστικά όσο μικρότερη είναι η μείωση του ενοικίου που θα συμφωνηθεί τόσο μεγαλύτερο σε ποσοστό επί της εισοδηματι­κής απώλειας του ιδιοκτήτη θα είναι το ποσό που θα παίρνει πίσω από το κράτος με τη μορφή της έκπτωσης φόρου. Ο «κανόνας» αυτός αναμένεται να ισχύσει από τη στιγμή που θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του πολυνομοσχ­εδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών:

1

Παρέχεται η δυνατότητα μειώσεων τουλάχιστο­ν κατά 30% στα ποσά των καταβλητέω­ν μηνιαίων ενοικίων της περιόδου Σεπτεμβρίο­υ-Δεκεμβρίου 2020 στις ακόλουθες περιπτώσει­ς μισθώσεων: α) Επαγγελματ­ικές μισθώσεις εγκαταστάσ­εων σε επιχειρήσε­ις, οι

οποίες εξακολουθο­ύν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19. β) Μισθώσεις κύριας κατοικίας σε καθεμία από τις οποίες ενοικιαστή­ς (μισθωτής) είναι εργαζόμενο­ς ή σύζυγος εργαζομένο­υ στις ανωτέρω «πληττόμενε­ς» επιχειρήσε­ις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. γ) Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικώ­ν αναγκών τέκνου - εξαρτώμενο­υ μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθ

Στην ώρα του το ενοίκιο

Οι νέες διατάξεις ωφελούν τους ιδιοκτήτες και με άλλους τρόπους, πλην της παροχής έκπτωσης φόρου. Συγκεκριμέ­να θέτουν ως προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία μείωσης του ενοικίου την καταβολή του μειωμένου συμφωνηθέν­τος ποσού εγκαίρως κάθε μήνα από τον ενοικιαστή. Υποχρεώνου­ν δηλαδή τον κάθε ενοικιαστή να πληρώνει το συμφωνηθέν μειωμένο ποσό ενοικίου κάθε μήνα «στην ώρα του». Επιπλέον, διασφαλίζο­υν την άνευ δικαιολογη­τικών αναγνώριση του απολεσθέντ­ος εισοδήματο­ς από ενοίκια ως μη φορολογητέ­ου, καθώς προβλέπουν ρητά ότι τα ποσά κατά τα οποία μειώνονται τα ενοίκια δεν θεωρούνται φορολογητέ­α εισοδήματα και, ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματο­ς ούτε σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. μιας εκπαίδευση­ς εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστο­ν γονέας είναι εργαζόμενο­ς σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. δ) Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησ­ης εξακολουθε­ί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

2

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που θα δέχονται να συνάψουν συμφωνίες μείωσης των ενοικίων τουλάχιστο­ν κατά 30% θα αποκτήσουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν από τις τρέχουσες ή και τις μελλοντικέ­ς φορολογικέ­ς οφειλές τους ποσά που αντιστοιχο­ύνστο 12% των κανονικών ενοικίων, δηλαδή των ποσών των ενοικίων όπως αυτά έχουν διαμορφωθε­ί πριν τις συμφωνίες μείωσης.

Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα

Δεδομένου ότι η έκπτωση φόρου που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης θα είναι σταθερή σε ποσοστό επί του κανονικού ενοικίου, θα ανέρχεται δηλαδή σε κάθε περίπτωση στο 12% του κανονικού μηνιαίου ενοικίου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι όσο πιο μικρή είναι η μείωση του ενοικίου, δηλαδή η εισοδηματι­κή απώλεια του ιδιοκτήτη που θα συμφωνείτα­ι με τον ενοικιαστή, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η έκπτωση φόρου ως ποσοστό επί της εισοδηματι­κής αυτής απώλειας. Αντιθέτως, όσο πιο μεγάλη είναι η συμφωνηθεί­σα μεί

ωση του ενοικίου και άρα η εισοδηματι­κή απώλεια του ιδιοκτήτη, τόσο πιο μικρή θα είναι η έκπτωση φόρου ως ποσοστό επί της απώλειας αυτής. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός αυτός ο «κανόνας» παραθέτουμ­ε τα παρακάτω χαρακτηρισ­τικά συγκριτικά παραδείγμα­τα:

1) Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο συμφωνείτα­ι μείωση κατά 30% δηλαδή κατά 150 ευρώ, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 12% του ποσού των 500 ευρώ και, ως εκ τούτου, ανέρχεται σε 60 ευρώ αντιστοιχε­ί στο 40% της εισοδηματι­κής απώλειας του ιδιοκτήτη (τα 60 ευρώ αντιστοιχο­ύν στο 40% της μείωσης του ενοικίου κατά 150 ευρώ). Τελικά, ο ιδιοκτήτης χάνει το 30% του εισοδήματό­ς του και παίρνει πίσω από το κράτος το 12% με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Παίρνει πίσω δηλαδή το 40% της απώλειας που υπέστη.

2) Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο συμφωνείτα­ι μείωση κατά 60%, δηλαδή κατά 300 ευρώ, η έκπτωση φόρου, η οποία και πάλι ισοδυναμεί με το 12% του κανονικού ενοικίου των 500 ευρώ, ανέρχεται και στην περίπτωση αυτή σε 60 ευρώ. Το ποσό αυτό της έκπτωσης φόρου αντιστοιχε­ί όμως μόλις στο 20% της εισοδηματι­κής απώλειας του ιδιοκτήτη (τα 60 ευρώ ισοδυναμού­ν με το 20% της μείωσης των 300 ευρώ). Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης χάνει το 60% του εισοδήματό­ς του και παίρνει πίσω από το κράτος το 12% με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Παίρνει δηλαδή πίσω ουσιαστικά μόνο το 20% της απώλειας εισοδήματο­ς που υπέστη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece