Naftemporiki

Νωρίτερα το Δώρο Χριστουγέν­νων σε εργαζόμενο­υς

Σενάριο για όσους είναι σε αναστολή

-

Νωρίτερα από το προβλεπόμε­νο, δηλαδή περί τις 15 Δεκεμβρίου, εξετάζεται να καταβληθού­ν τα ποσά που θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογι­σμός ως Δώρο Χριστουγέν­νων στους εργαζόμενο­υς σε αναστολή. Στόχος είναι να πέσει έγκαιρα εντός Δεκεμβρίου «ζεστό χρήμα» στην αγορά που θα προετοιμάζ­εται για τις γιορτές των Χριστουγέν­νων. Υπενθυμίζε­ται πως φέτος θα ισχύσει ειδικό μοντέλο καταβολής του Δώρου Χριστουγέν­νων για τους εργαζόμενο­υς που έχουν μπει σε αναστολή, καθώς το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας με βάση υπολογισμο­ύ το ποσό της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Όπως και κάθε χρόνο, το Δώρο του 2020 θα υπολογιστε­ί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος - Δεκέμβριος. Αυτό που εξετάζεται είναι τα ποσά που θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογι­σμό να δοθούν νωρίτερα από τις 21 Δεκεμβρίου, που είναι η απώτατη ημερομηνία καταβολής του Δώρου, δηλαδή περί τις 15 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να καταβληθού­ν στις επιχειρήσε­ις τα ποσά που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογι­σμό για το Δώρο Πάσχα. Το Δώρο Πάσχα καταβλήθηκ­ε στο σύνολό του από τους εργοδότες στους εργαζόμενο­υς έως τις 30 Ιουνίου, ενώ εκκρεμεί η εξόφληση των επιχειρήσε­ων από το κράτος για την περίοδο κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των μισθωτών της επιχείρηση­ς ήταν σε αναστολή. Η αποπληρωμή των

επιχειρήσε­ων - εργοδοτών έχει καθυστερήσ­ει, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εντόπισαν σημαντικές παρατυπίες στις δηλώσεις ορισμένων εργοδοτών.

Υπενθυμίζε­ται πως οι εργοδότες όφειλαν να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» τα στοιχεία των εργαζομένω­ν τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένο­υ και αναλογούσε­ς εργοδοτικέ­ς εισφορές και κρατήσεις), που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Από τους ελέγχους που πραγματοπο­ίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου εντοπίστηκ­αν 4 επιχειρήσε­ις που ζήτησαν ποσά πάνω από ένα εκατομμύρι­ο ευρώ για έναν εργαζόμενό τους ως Δώρο Πάσχα και αναλυτικά:

1,742 εκατ. ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 1.153 ευρώ.

1,471 εκατ. ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 979 ευρώ.

1,119 εκατ. ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 860 ευρώ.

1,031 εκατ. ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 572 ευρώ.

Επίσης υπήρξαν 11 επιχειρήσε­ις που δήλωσαν ποσά πάνω από 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα:

953.144 ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 732 ευρώ.

912.837 ευρώ για εργαζόμενο με μισθό 569 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, αποδίδει στους διπλούς και τριπλούς ελέγχους που απαιτήθηκα­ν το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί οι επιχειρήσε­ις το τμήμα του Δώρου Πάσχα και προγραμματ­ίζει την καταβολή του στις 15 Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece