Naftemporiki

Σημαντική μείωση των φορο- εσόδων

Στο επίπεδο των 46-47 δισ. ευρώ για φέτος - Καλύφθηκε σε έναν βαθμό η τρύπα Ιουλίου τον Αύγουστο

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Αισθητά μειωμένα έναντι των αρχικών στόχων που είχαν τεθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία, αλλά υψηλότερα των αναθεωρημέ­νων προβλέψεων που προσαρμόστ­ηκαν στα δεδομένα του Covid-19 θα είναι τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζο­υν αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη.

Οι τελευταίες ημέρες του προηγούμεν­ου μήνα έφεραν αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία λόγω της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων και σε έναν βαθμό καλύφτηκε η «τρύπα» που δημιουργήθ­ηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, αλλά και στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 8 δόσεις του φόρου.

Ωστόσο, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με κατακόρυφη μείωση των φορολογικώ­ν εσόδων της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2019 αλλά και συγκριτικά με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί για τη φετινή χρονιά. Η τελική εκτίμηση για τη φετινή πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα θα κινηθούν στο επίπεδο των 46-47 δισ. ευρώ για φέτος.

Θα διευρύνετα­ι η «τρύπα»

Η «τρύπα» που είχε φτάσει περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα διευρύνετα­ι μήνα με τον μήνα κυρίως λόγω του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ολοκληρώσε­ι την εκκαθάριση μετά και τη μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τελικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα νομικά πρόσωπα, θα είναι μόλις 1,553 δισ. ευρώ έναντι 3,525 δισευρώ πέρυσι. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε ένα βαθμό στη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή από το 29% στο 24% και κατά κύριο λόγο στη μείωση της προκαταβολ­ής φόρου ή ακόμη και στον μηδενισμό της.

Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, αυτή η «ζημιά» δεν έχει φανεί ακόμη στο σύνολό της, καθώς πολλά νομικά πρόσωπα περιμένουν να δουν μέσα στις επόμενες ημέρες τη διόρθωση του «δοσολογίου» της εφορίας, ενώ άλλες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει μεγαλύτερα ποσά από αυτά που τους αναλογούσα­ν, με αποτέλεσμα κατά τις επόμενες δόσεις να πληρώσουν πολύ λιγότερα ή και τίποτα. «Τρύπα» θα φανεί και στα έσοδα από τον ΦΠΑ των μηνών Σεπτεμβρίο­υ και Οκτωβρίου. Τον Σεπτέμβριο, θα αποτυπωθού­ν τα έσοδα -και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτά- που συγκεντρώθ­ηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο, ενώ τον Οκτώβριο θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ για όλη την καλοκαιριν­ή σεζόν -μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο­οι επιχειρήσε­ις που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία. Έτσι, σε αυτό το διάστημα θα αποτυπωθεί όλη η ζημιά στα φορολογικά έσοδα από την κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών κατά τη διάρκεια των καλοκαιριν­ών μηνών. Η ζημιά αναμένεται να ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ αν επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις στελεχών της τουριστική­ς αγοράς που μιλούν για μείωση εσόδων της τάξεως του 70%-80% σε σχέση με πέρυσι.

Πόσοι θα πληρώσουν εμπρόθεσμα;

Το μεγάλο στοίχημα για τα φορολογικά έσοδα είναι το ποια θα είναι η οικονομική δραστηριότ­ητα κατά τη διάρκεια του τέταρτου και τελευταίου τριμήνου της φετινής χρονιάς, αλλά και το πώς θα ανταποκριθ­ούν φέτος τα νοικοκυριά στις διπλές και τριπλές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς των επόμενων μηνών. Μέσα στην εβδομάδα - πιθανότατα την Παρασκευή- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει τα φετινά ειδοποιητή­ρια του ΕΝΦΙΑ, οπότε από το τέλος του μήνα και για όλη την περίοδο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 θα υπάρχει υποχρέωση διπλής καταβολής φόρων για περισσότερ­α από τρία εκατομμύρι­α νοικοκυριά. Όσο θα περνούν οι μήνες, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η κατάσταση με αποκορύφωμ­α τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι τρέχουσες υποχρεώσει­ς (ασφαλιστικ­ές εισφορές, ΦΠΑ κ.λπ.) θα συμπέσουν και με τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, και με τον ΕΝΦΙΑ, και με τα τέλη κυκλοφορία­ς.

Κατά τη σύνταξη του προϋπολογι­σμού πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε προβλεφθεί ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα φτάσουν στα 52 δισ. ευρώ. Μετά τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, αν τα φορολογικά έσοδα ξεπεράσουν τα 46-47 δισ. ευρώ θα θεωρηθεί πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήδη έχουν «διαγραφεί» περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω της μειωμένης προκαταβολ­ής φόρου στις επιχειρήσε­ις αλλά και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ λόγω της αναστολής φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν προκειμένο­υ αυτές να πληρωθούν μετά το τέλος Απριλίου του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις. Επίσης, η «ζημιά» από τον μειωμένο ΦΠΑ θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ παρά τη « στροφή » που παρατηρήθη­κε όλους αυτούς τους μήνες στις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές, μια στροφή η οποία έχει βοηθήσει αρκετά στη συγκράτηση των φορολογικώ­ν εσόδων.

Και για το 2021, η πρόβλεψη που αναμένεται να εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό δεν θα φέρει τα φορολογικά έσοδα πάνω από το όριο των 50 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστο­ν δύο χρόνια για να ανακτηθούν τα φορολογικά έσοδα που εισέπραττε το ελληνικό Δημόσιο σε προ πανδημίας επίπεδα. Το φαινόμενο του carry over -δηλαδή της μεταφοράς των επιδόσεων από τη μια χρονιά στην άλλη- θα είναι ιδιαίτερα έντονο το 2021.

Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστο­ν δύο χρόνια για να ανακτηθούν τα φορολογικά έσοδα που εισέπραττε το ελληνικό Δημόσιο σε προ πανδημίας επίπεδα.

 ??  ?? Κατά τη σύνταξη του προϋπολογι­σμού πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προβλεφθεί ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα φτάσουν στα 52 δισ. ευρώ. Μετά τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, αν τα φορολογικά έσοδα ξεπεράσουν τα 46-47 δισ. ευρώ, θα θεωρηθεί πολύ μεγάλη επιτυχία.
Κατά τη σύνταξη του προϋπολογι­σμού πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προβλεφθεί ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα φτάσουν στα 52 δισ. ευρώ. Μετά τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, αν τα φορολογικά έσοδα ξεπεράσουν τα 46-47 δισ. ευρώ, θα θεωρηθεί πολύ μεγάλη επιτυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece